De beveilingssector moet één van de snelst groeiende sectoren zijn. Alleen al bij Securitas zijn er op twee jaar tijd meer dan 2.400 medewerkers bijgekomen. Hoe kijkt u als bedrijfsleider best naar veiligheid en wat brengt de toekomst?
“Securitas is actief in 53 verschillende landen. In ons land alleen hebben we een 25-tal kantoren en ruim 6.000 medewerkers. In principe kan je stellen dat iedereen bij ons terecht kan. Overheidsdiensten, bedrijven, ambassades, justitie, havens, kantoren, luchtvaartmaatschappijen, politiediensten, organisatoren van evenementen, zorginstellingen, steden en gemeenten, logistieke ondernemingen én particulieren”, zegt Erwin Rousseau, Sales Coach Vlaanderen bij Securitas. “Met als belangrijke pijlers manbewaking, mobiele patrouille, monitoring, safety training op maat, en technologische oplossingen.”
In 2016 hebben we zo'n 1.400 mensen extra aangeworven.
STERCK. Klopt het dat de sector ontzettend snel groeit?
Rousseau: “Absoluut. In 2016 hebben we zo’n 1.400 extra mensen aangeworven. Dit jaar zijn er nog eens 1.000 nieuwe medewerkers in dienst getreden. Dagelijks rijden er zo’n 150 Securitas-wagens rond. We hebben meer dan 55.000 aansluitingen op het Securitas Operations Center en we hebben 54 viervoeters in dienst: K9 Dogs die explosieven kunnen opsporen. Het is dus niet overdreven als we stellen dat de beveiligingssector in volle ontwikkeling is. Bovendien wijzigen ook de wetgevingen en technologieën voortdurend. Dat houdt het ontzettend boeiend.”
STERCK. Hoe zit het met de Belgische kmo’s? Zijn die intussen goed beveiligd?
Rousseau: “Veel kmo’s focussen nog altijd op het draaiende houden van hun business. Beveiliging is geen core business. Al merken we de laatste tijd wel dat de gemiddelde ondernemer toch stilaan iets bewuster wordt. Logisch, we komen ook veel meer in beeld.”
STERCK. Wat bieden jullie precies aan voor kmo’s?
Rousseau: “Er zijn heel wat verschillende diensten. In eerste instantie is er uiteraard de vaste beveiliging: een compleet alarmsysteem dat perfect aangepast is aan je noden. Al dan niet met een paniekknop. Daarnaast zijn ook patrouilles mogelijk. Voor kleine en middelgrote bedrijven is onze consortiumbewaking ideaal. Dat is een collectieve en dus ook kostenefficiënte vorm van patrouilleren. We groeperen verschillende bedrijven en bewaken vervolgens de volledige zone. Securitas doet dat al ruim twintig jaar in inmiddels 25 consortia. Noem het gerust een soort groepsaankoop met flink wat schaalvoordelen. Daarnaast zijn er nog een aantal interessante Securitas-producten zoals Track & Trace om je wagenpark te beschermen en SecuritasHome voor particulieren (zie kader).”
Droom je er ook van dat je kan praten met de bezoeker aan jouw voordeur, ook als je zelf niet thuis bent? Of dat de verlichting automatisch inschakelt wanneer je je huis nadert? Dat je elk uur van de dag je eigen camerabeelden kan bekijken op je smartphone? SecuritasHome biedt een volledig geïntegreerde en flexibele oplossing die automatisering én beveiliging combineert. Door een app op je smartphone is deze oplossing ook erg makkelijk in gebruik. ‘Slim en veilig wonen zonder zorgen’ staat centraal.
Meer info: www.securitashome.be
Totaalrisico inperken
STERCK. Hoe gaan jullie te werk?
Rousseau: “Vroeger deden veel bedrijven gewoon wat de klant vroeg. Vandaag bieden we elke kmo’er een pakket op maat aan. Ter plaatse analyseren we de mogelijke risico’s en die gieten we in een concept. In overleg met de klant gaan we op zoek naar de meest optimale oplossing. Uiteraard houden we altijd het budget van de klant in het achterhoofd. Zodra we alles uitgerold hebben, blijven we alles nauwgezet opvolgen en monitoren. We denken desgewenst zelfs op organisatorisch vlak mee. Wie staat er in voor het veiligheidsbeleid? Wie volgt alles op? Zo kunnen we het totaalrisico drastisch inperken.”
STERCK. Merken jullie bepaalde trends op het vlak van beveiliging?
Rousseau: “Het valt duidelijk op dat veiligheid niet meer beperkt blijft tot hekwerk, een camera of een bewakingsagent. Vandaag is de combinatie van remote en video surveillance ontzettend belangrijk. Het is een en-en-verhaal. Een totaalconcept waarin zowel mens als technologie een belangrijke rol spelen.”
STERCK. Welke invloed heeft de terreurdreiging?
Rousseau: “De groei die we in 2016 verwezenlijkt hebben, lijkt irrationeel. Er was kort na de aanslagen een ongeziene irrationele piek van aanvragen. We hebben telefoontjes gekregen om vier bewakingsagenten naar een verjaardagsfeest met enkele prominente aanwezigen te sturen. Gelukkig is die aanvragenstorm snel gaan liggen. De belangrijkste conclusie die wij daaruit getrokken hebben, is dat men bewuster over veiligheid nadenkt. Het is onze taak om elk bedrijf, iedere instantie of elke particulier zo goed mogelijk te begeleiden en door middel van cocreatie de meest optimale oplossing aan te bieden.”
Technologie troef
STERCK. Wat brengt de toekomst?
Rousseau: “Wij hopen dat de toekomst vooral veiliger wordt. We zetten bij Securitas in ieder geval sterk in op technologie. Bekabelde drones gaan we ongetwijfeld nog vaak zien. Ze zijn efficiënter en veiliger dan gewone drones omdat ze niet op het publiek kunnen neerstorten en omdat de data-overdracht veilig en snel via een glasvezelverbinding gaat. De wielerwedstrijd E3-prijs in Harelbeke kreeg begin 2017 de primeur. Daar hebben we in samenwerking met de politie en organisatoren vanop 45 meter hoogte een oogje in het zeil gehouden op het rennersdorp, de VIP-tent, de start- en aankomstzone en de omliggende bezoekerszones. De nieuwe wet op de private veiligheid schept in de toekomst nog meer mogelijkheden om technologie in te zetten. Bijvoorbeeld om samen met de politie camerabeelden (ook van de openbare weg) te bekijken.”