De ondernemersclub Lanaken brengt kleine én grote ondernemingen zes keer per jaar samen. En met succes: het ledenaantal verdubbelde het voorbije decennium. “We proberen zowel fun als inhoud te combineren tijdens onze events. 90% van de bedrijven in Lanaken is ondertussen lid. Het hoogste cijfer van alle ondernemersclubs in Limburg én daar zijn we best trots op”, openen bestuurslid Jurgen Gobyn en voorzitter Bart Truyers.
Exact 21 jaar geleden werd ondernemersclub Lanaken (OCL), in samenwerking met VKW Limburg, boven de doopvont gehouden. Het was de vader van huidig bestuurslid Jurgen Gobyn, zaakvoerder van GOBO Transport en Logistics, die destijds het initiatief nam. “De insteek was simpel: leer je buurman of -vrouw beter kennen. De start bleek echter moeizamer dan verwacht: de eerste jaren was het vaak trekken en sleuren om voldoende volk op de been te krijgen. Zoals wel vaker is het echter de aanhouder die wint. Gestaag groeide het aantal leden en vandaag tellen we 120 bedrijven. Een verdubbeling in vergelijking met 10 jaar geleden”, vertelt Jurgen die zopas na 3 jaar de voorzittersfakkel doorgaf aan Bart Truyers, directeur van VIP Clean.
Bonte mix
Gevraagd naar het doelpubliek van de ondernemersclub Lanaken vertellen beide heren dat het aantal voorwaarden om lid te worden beperkt is. “Vroeger hanteerden we de regel dat je op het industrieterrein gelegen moest zijn of minstens vijf medewerkers moest tellen. In de wereld van vandaag - met steeds meer zelfstandige beroepen, dienstverleners, freelancers, coworking spaces en noem maar op - is dat achterhaald. Enige voorwaarde is nu dat het bedrijf een meerwaarde betekent voor onze ondernemersclub”, leggen Bart en Jurgen uit.
Het huidige ledenbestand is dan ook een bonte mix tussen kleine kmo’s en internationale spelers als Sappi, Silmaco en Celanese. Zo’n 90% van alle bedrijven in Lanaken is lid van de ondernemersclub, het hoogste cijfer van heel Limburg.
Fun én inhoud
Naast de traditionele zomerbarbecue staat er steeds een jaarvergadering mét topspreker op het programma van OC Lanaken. Aangevuld met een aantal bedrijfsbezoeken en infosessies komen de Lanaakse ondernemers zo een zestal keer per jaar samen. “We proberen met onze events steeds het juiste evenwicht te vinden tussen fun en inhoud. Binnenkort organiseren we bijvoorbeeld een leermoment over GDPR, de nieuwe privacywetgeving van de Europese Unie. Maar evengoed legden we al een bezoek vast aan het nieuwe sportcomplex van de gemeente. We krijgen vóór de officiële opening een unieke blik achter de schermen”, aldus voorzitter Bart Truyers.
Voor de events durft de ondernemersclub trouwens al eens buiten de gemeentegrenzen te treden. In het verleden verbroederde het met de ondernemersclub van Tongeren en momenteel worden met de collega’s uit Maastricht plannen gesmeed.
Stevige vertegenwoordiging
De bestuursploeg van ondernemersclub Lanaken telt tien koppen. Ook de gemeentesecretaris van Lanaken heeft een vaste plek. Om de drie jaar wisselt de voorzitter. “De betrokkenheid van onze bestuursleden is bijzonder groot”, geeft Jurgen mee. “We hebben allemaal drukke werkdagen, toch ontbreekt er zelden iemand op onze bestuursvergaderingen. Daarnaast vaardigen we steeds een bestuurslid af in de gemeentelijke én bovengemeentelijke overlegorganen. En dat zijn er toch wel heel wat”, lacht hij.
Ondernemings-vriendelijke gemeente
Hoewel je bij Lanaken niet automatisch denkt aan een hotspot voor ondernemers, blijkt niets minder waar. Gelegen tussen drie autosnelwegen, op een boogscheut van de Nederlandse grens én met nog meer dan 35 hectare betaalbare bedrijfsgronden in de aanbieding beschikt het over heel wat troeven. “De grootste van allemaal is misschien de vlotte samenwerking met ons gemeentebestuur. De doorlooptijd van administratieve dossiers is best snel. Bovendien vraagt het schepencollege regelmatig de mening van ons als ondernemers over bepaalde projecten. Bij de ontwikkeling van de nieuwe kmo-zone op het Europark-industrieterrein ontsproot er zo een heel nauwe samenwerking rond de nieuwe straatnamen en bewegwijzering”, legt Bart uit.
Geschenkencheques
Een ander initiatief waar de ondernemersclub zijn schouders mee onder gezet heeft, zijn de lokale elektronische geschenkencheques. “Onze ondernemersclub werd om advies gevraagd, en met onze opmerkingen kon het systeem gefinetuned worden. Nu promoten we deze geschenkencheques zeer sterk naar onze leden, de bedrijven in Lanaken. Zo zijn we zeker dat het geld in Lanaken bij de handelaars terecht komt, dit geeft een WIN-WIN-WIN (gemeente, lokale handelaars en lokale bedrijven). Er werden verschillende duizenden geschenkencheques verkocht afgelopen jaar. Een schot in de roos én een mooi voorbeeld van synergie tussen ondernemers en lokale overheid”, vindt Jurgen.
Verkiezingen 2018
Over een aantal maanden vinden opnieuw gemeenteraadsverkiezingen plaats. Aangezien de samenwerking met de gemeente erg positief is, hopen de ondernemers misschien dat de huidige politieke partijen aan de macht blijven? “Welke kleur uiteindelijk aan de macht komt, is voor ons niet zo belangrijk”, verduidelijkt Bart, “zolang de samenwerking maar optimaal is. In de zomer lanceren we een enquête onder onze leden om de belangrijkste ondernemersprioriteiten in kaart te brengen. Die presenteren we vervolgens aan de lokale politici op een debatavond in september. Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten.”
Plannen
De ondernemersclub Lanaken groeide het voorbije decennium fors, van slabakken is er echter geen sprake. Een nauwere samenwerking met scholen staat bijvoorbeeld hoog op het to do-lijstje. Al enkele jaren steunt OCL de ‘Young Talent Award’, binnenkort maakt het een nieuw project bekend.
“Draai of keer het hoe je wil, maar de jeugd is onze toekomst. Steeds meer bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld. Wij willen ons steentje bijdragen en jongeren warm maken voor technische opleidingen én het bedrijfsleven. Geen simpele uitdaging, maar zoals gezegd: de aanhouder wint.”