Anja Vanoppen en Ilse Lemmens
Ilse Lemmens & Anja Vanoppen Sterckevrouwen

Anja Vanoppen en Ilse Lemmens

Stercke Vrouwen

Anja Vanoppen en Ilse Lemmens staan aan het hoofd van lingerieketen Curtres. Samen met tien enthousiaste medewerksters baten ze vier lingeriezaken in Limburg uit. Sinds half mei hebben ze zich ook op de onlinemarkt gestort met een heuse webwinkel. Anja en Ilse zijn allebei harde werkers. “Maar zo voelt het niet”, zeggen ze in koor. “Strubbelingen? Bijna nooit. We hebben weleens andere meningen, maar discussies duren nooit lang.”

Anja Vanoppen maakte in 2001 een heuse carrièreswitch. Ze sloot haar muziekwinkel en opende twee lingeriezaken. “Eerst in Kortessem en niet veel later volgde Alken. In 2006 stapte mijn nicht Ilse mee in het Curtres-verhaal. We openden een derde zaak in het centrum van Hasselt en sinds 2015 hebben we een vierde vestiging in Sint-Truiden.”
Het was een logische zet om Ilse Lemmens mee in de zaak te laten stappen. “Ik heb altijd weekendwerk bij Anja gedaan. Na mijn studies Accountancy & Fiscaliteit heb ik vijf jaar in dienstverband gewerkt. En na mijn uren maakte ik de boekhouding van Curtres in orde.”

Anja_Vanoppen

Trots?

Anja: “Ja, misschien wel. Al pak ik daar niet zo snel mee uit. Sinds de start is eigenlijk alles goed verlopen. Er was toen nog niet zo veel concurrentie. Ik had al een uitgebreid klantenbestand van de cd-winkel en haalde het eerste jaar meteen mooie cijfers. Drie jaar geleden openden we onze vierde zaak. Toen kreeg ik plots veel lof. Dat gaf me na mijn echtscheiding een extra boost.”

Ilse: “Ik ben ook eerder een bescheiden type, maar ben ergens toch wel trots op wat we al bereikt hebben. Of mijn familieleden verrast waren toen ik met Anja in zee ging? Nee, niet echt. We hebben altijd een goede band gehad. We zijn open, oprecht en echte teamplayers. Onze familie gunt het ons ook. Omdat we het zo graag doen. Weet je waar ik écht trots op ben? Op onze online shop die we half mei hebben uitgerold. Als één van de weinige lingeriezaken in België zetten we in op e-commerce. Dat is onze vijfde etalage.”

Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life.

Visie?

Anja: “Na mijn ­muziekwinkel wilde ik kinderschoenen of lingerie verkopen. Voor lingerie was er één voorwaarde: ik moést toestemming krijgen van het merk dat ik zelf al jaren droeg. Daar geloofde ik nu eenmaal in. Ik kreeg groen licht van Van de Velde en dus werd het een lingeriezaak. Een persoonlijke service was vanaf dag één mijn stokpaardje. Ik verkoop niet om te verkopen. Ik wil dat vrouwen zich goed voelen en met de juiste bh-maat en ideale pasvorm naar buiten stappen.”

Ilse: “Volgens mij is het net omdat we de klant zo centraal zetten dat Curtres een succesverhaal is. Bovendien zijn we niet enkel heel eerlijk en transparant naar onze klanten toe, maar ook naar onze medewerksters. Je moet weten dat het geen ­eenvoudige job is. Onze verkoopsters hebben erg veel productkennis, zelfvertrouwen en durf nodig. Ze volgen regelmatig stylingcursussen om op de hoogte te blijven.”

Maken vrouwen het verschil?

Ilse: “We werken in een echte vrouwenbusiness. Hier werken ook alleen maar vrouwen. We hebben af en toe mannelijke vertegenwoordigers over de vloer. Maar ook dan kunnen we ons mannetje staan. Of ik me ooit heb moeten bewijzen? Niet omdat ik een vrouw ben. Wel omwille van mijn leeftijd. Ik kwam als 25-jarige de plak zwaaien in de boetiek in Hasselt. Daar waren de oudere medewerksters niet onmiddellijk mee opgezet.”
Anja: “Ik heb me alleen moeten bewijzen toen we de winkel verbouwden. De aannemer keek in eerste instantie wat vreemd toen hij wist dat ik het voor het zeggen had. Uiteindelijk heb ik wel veel sympathie gekregen. Ik vind het ook fijn om met allemaal vrouwen samen te werken. Het zijn stuk voor stuk warme, gemoedelijke dames. We zijn tussen 24 en 61 jaar oud, maar we matchen.”

Ilse_Lemmens

Work-life balance?

Ilse: “Tegenwoordig sta ik meer achter de schermen en minder in de winkel zelf. Dat laat me ook toe om mijn werk beter te plannen. Ik heb twee zonen van drie en tien jaar. Als ik hen namiddag uit school haal, werk ik ’s avonds wel even door als ze in bed liggen. Ik heb daar mijn balans in gevonden. Bovendien steunt mijn man me in alles wat ik doe. Hij is ook ambitieus en gepassioneerd met zijn werk bezig. Dat begrip is me erg veel waard. Om even te ontspannen, ga ik met de hond wandelen. Dat geeft me tonnen energie.”

Anja: “Goh, mijn werk is mijn leven. Ik woon boven de ­winkel in Alken. Mijn zoon is intussen achttien jaar en trekt zijn plan. Hij is altijd heel zelfstandig geweest. Uiteraard maak ik tijd om leuke dingen met hem te doen. We reizen graag en gaan vaak samen iets eten. Daarnaast ga ik af en toe nog wat wandelen of joggen. Ik werk altijd lange dagen, maar het voelt niet als werken aan.”

Tips voor starters?

Anja: “Een eigen zaak is niet niets. Heel wat mensen starten nog altijd halsoverkop. Ik raad aan om alles goed af te wegen. Laat je begeleiden, overleg met experts en probeer alles eerst wat te becijferen.”
Ilse: “Laat je vooral omringen door de juiste mensen. En gooi je idee ook eens bij je vrienden en familieleden op tafel. Dat levert waardevolle feedback op.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels