Gloednieuw investeringsfonds
Reginald Vossen Sector - Finance - BAN

Gloednieuw investeringsfonds

Sector - Finance - BAN

De rentevoeten staan nog altijd historisch laag. Geld dat op een spaarboekje blijft staan, brengt nagenoeg niks op. De oplossing? Investeren in vastgoed. Of - misschien nog interessanter - in innovatieve ­­­­s­tart-ups of ambitieuze scale-ups. En dat moet niet altijd met gigantische bedragen. BAN Vlaanderen start weldra met een gloednieuw investeringsfonds, het Flanders Angels Fund. Instappen kan al vanaf 50.000 euro, verspreid over verschillende jaren. De eerste schijf bedraagt zo’n 25% of 12.500 euro.

Business Angels Netwerk Vlaanderen, kortweg BAN Vlaanderen, brengt starters en scale-ups die op zoek zijn naar vers groeikapitaal in contact met privé-investeerders. Uniek is dat de zogenoemde business angels niet enkel geld, maar ook knowhow in die bedrijven brengen. “Gemiddeld gaat het telkens om investeringen van ongeveer 150.000 euro”, zegt Reginald Vossen, algemeen directeur bij BAN Vlaanderen. “Naast die grote participaties hebben we in het verleden ook al succesvolle private privak fondsen gelanceerd. Neem nu het Ark Angels Fund van 2007, goed voor zo’n 6,7 miljoen euro van een 40-tal verschillende investeerders. Daarmee hebben we in 16 bedrijven geïnvesteerd. Op twee dossiers na is dat fonds intussen helemaal vereffend. Het rendement bedraagt dusver 122% op de inleg en er zullen dus nog 2 participaties verkocht worden. Ons tweede fonds uit 2012 - het Ark Angels Activator Fund - loopt nog altijd, maar gaat het wellicht nóg beter doen. Daarmee kunnen we met 60 business angels zo’n 14,8 miljoen euro investeren in 14 bedrijven. Met die lessons learned starten we nu een derde fonds. We hebben geen glazen bol, maar denken toch nog meer rendement te behalen dan via ons eerste en tweede fonds.”

Roadshow in de zomer

Voor het gloednieuwe derde fonds van BAN Vlaanderen start er deze zomer een roadshow. “Er zullen sowieso al heel wat business angels investeren in het fonds, maar er is zeker nog ruimte voor nieuwe investeerders”, gaat Reginald Vossen verder. “Bovendien is het een private privak. Dat betekent dat je een fiscaal gunststatuut geniet en dat de opbrengsten niet extra belast worden. Het bruto rendement is dus eigenlijk het netto rendement. De minimum inleg? Die bedraagt 50.000 euro. Maar dat bedrag moet je niet in één keer ophoesten. Wie deelneemt, betaalt 25 % of dus minimaal 12.500 euro bij de oprichting. Daarna verwachten we bedragen in schijven, verspreid over verschillende jaren. Wie meer informatie wil over de risico’s of opportuniteiten, kan deelnemen aan onze roadshow vanaf deze zomer. Let wel, omdat het om een private privak gaat, zijn niet enkel het aantal investeerders, maar zelfs ook het aantal documentatiemappen beperkt. Deze zijn genummerd, we mogen er maximaal 149 uitdelen.”

De voordelen van het Flanders Angels Fund
  • kleinere instapbedragen

  • investeren in schijven

  • geleid door een ervaren fondsmanager

  • goede spreiding van aantal Vlaamse groeibedrijven

  • grote instroom met strenge selectie

  • kost enkel geld, géén tijd

  • fondsmanagement kan snel beslissingen nemen

  • verantwoorde investering

Allerlei soorten groeipotentieel

Met het derde fonds mikt BAN Vlaanderen op ongeveer 15 miljoen euro. “Dat bedrag willen we verspreiden over 25 dossiers. Dat zijn er bewust meer dan in onze vorige twee fondsen. We willen dit keer een nog betere spreiding met kleinere starttickets. Enkel in de goed groeiende dossiers zullen we dan verder investeren. Op die manier spreiden we de risico’s én vergroten we de kans op een hoger rendement. We zijn bovendien in gesprek met ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) voor een co-investering. Door die holdingmaatschappij van de Vlaamse Overheid hebben we een kwaliteitslabel. Dat is erg gegeerd in de sector. Zij kunnen dan ook een forse inleg in het fonds doen”, legt Reginald Vossen uit. “In welke bedrijven we precies investeren? Dat overlegt de fundmanager in samenspraak met een aan te stellen investeerderscomité. Het zijn sowieso altijd bedrijven met sterke groeiambities. Af en toe zijn het ondernemingen waar al een business angel in geïnvesteerd heeft of waar een Management-vernieuwing komt. Via het fonds krijgt dat bedrijf dan een vervolginvestering. De meeste bedrijven zijn ook b2b-ondernemingen uit allerlei sectoren. Van tech tot industrie of bouw. B2c op grote schaal doen we soms ook, maar horeca en kleinhandel komen niét in aanmerking.”

Goede instroom

BAN Vlaanderen is opgericht in 2004, maar heeft voorlopers tot in 1998. Door de jarenlange expertise is er een grote instroom van dossiers. De selectieprocedures zijn echter ontzettend streng. Van de jaarlijkse 400 tot 500 aanvragen worden er zo’n 100 dossiers geselecteerd en gepresenteerd aan de business angels. Dat leidt gemiddeld tot zo’n 30 investeringen per jaar.

Timing

Na de roadshow mikt Reginald Vossen op ongeveer 60 tot 70 investeerders. “Daarna laten we er geen gras over groeien. We willen het fonds zo snel mogelijk operationeel krijgen en mikken dit najaar al op de eerste investeringen. Er komt een eerste closing in de nazomer. Wie dan nog niet helemaal overtuigd is, kan tegen het einde van het jaar nog instappen mits een extra uitgiftepremie.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels