Loonpakket optimaliseren
Yves Vanhees & Rik Vaes Praktijck - Sdworx

Loonpakket optimaliseren

Praktijck - Sdworx

Hoe kun je als zaakvoerder van een kmo je loonkosten verlagen en er tegelijk voor zorgen dat het loonpakket meer op maat is van de individuele werknemer? Er zijn gelukkig verschillende manieren om je loonpakketten te optimaliseren. Dit stappenplan zet je op weg.

In 2017 bedroegen de arbeidskosten in ons land gemiddeld 39,6 euro per uur, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Daarmee zijn de loonkosten in België nog altijd bij de hoogste in Europa. Je medewerkers zo efficiënt mogelijk verlonen – lees: een zo hoog mogelijk nettoloon tegen zo laag mogelijke kosten – ‘loont’ met andere woorden.

Stap 1: bied extralegale voordelen aan

Als werkgever kun je je medewerkers extralegale ­voordelen toekennen. Die zijn zowel fiscaal als op het vlak van ­sociale zekerheid interessant.

  • De vijf populairste opties zijn:
  • bedrijfswagen
  • maaltijdcheques
  • bedrijfslaptop of smartphone 
  • groepsverzekering 
  • hospitalisatie-
verzekering

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Zo kun je ook elektrische fietsen, een verhoogd sociaal abonnement, een abonnement bij een fitnessclub of een vergoeding voor thuiswerken aanbieden.

Tip: Stel loonpakketten samen waarover je medewerkers echt tevreden zijn en die hen motiveren. Daarvoor moet je uiteraard weten wat ze willen om uit de lange lijst voordelen de juiste te ­kiezen. Dat kun aan de hand van enquêtes, bijvoorbeeld.

Hou ook de wettelijke spel­regels in het achterhoofd. Denk je er bijvoorbeeld aan om maaltijdcheques als extralegaal voordeel in te voeren? Weet dan dat je daarvoor geen bestaand loon mag ­inruilen. Voor andere aanvullende voordelen geldt geen uitdrukkelijk verbod, maar ook daar komt het erop aan om duidelijke afspraken te maken met je medewerkers.

Stap 2: stel je variabele verloning op punt

Om medewerkers te belonen en hun engagement te vergroten, zetten steeds meer bedrijven de stap richting variabele verloning, prestatiegerelateerde verloning op basis van financiële en niet-financiële resultaten. Maar werknemers zijn soms teleurgesteld als ze zien hoeveel ze uiteindelijk netto overhouden. Bij een klassieke bonus is dat na alle heffingen amper 31,83%. Door de jaren heen zijn er gelukkig interessante alternatieven bijgekomen. De bekendste voorbeelden zijn de collectieve loonbonus cao nr. 90 (loonbonus), warrants en de winstpremie.

Tip! Denk je eraan je medewerkers een loonbonus toe te kennen? Onze handige loonbonusgids zet je alvast op weg: www.sdworx.be/loonbonus.

Stap 3: geef je medewerkers meer zonder extra kosten dankzij flexibel verlonen

Heb je in je bedrijf verschillende generaties in dienst? Dan stelde je ongetwijfeld al vast dat hun behoeften op het vlak van verloning anders liggen. Flexibel verlonen is het uitgelezen instrument om daarop in te spelen: je geeft je medewerkers de vrijheid om de extralegale voordelen in hun loonpakket zelf te kiezen en hun verloning zo af te stemmen op hun wensen, zonder dat het extra loonkosten met zich meebrengt.
Interesse in flexibele verloning? Download ons gratis e-book:
www.sdworx.be/ebookflexibelverlonen

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels