Heb je een fijne vakantie achter de rug? Maar snak je terug naar beweging en wil je die overtollige vakantiekilo’s er snel af sporten? Je batterijen zijn opnieuw volledig opgeladen en je hebt tonnen energie om te sporten en bergen werk te verzetten? Of word je al moe van de gedachte aan lichamelijke inspanning, terwijl je weet dat je moet sporten om energiek en fit te blijven?
Vaak wordt de fout gemaakt dat je te veel zaken tegelijk doet. Sporten, voeding, werk. De natuur maakt zich klaar om de herfst in te gaan. Grijze donkere dagen komen eraan, terwijl de vitamine D van het zonlicht er net voor zorgt dat we energie hebben en ons goed voelen. Meestal hebben we tijdens de zomer veel meer zonlicht dan anders genoten.
We hebben onze vitamine D dus wel opgeladen, maar onze voeding bestond vaak meer uit alcohol, fastfood en veel koude groenten. Alcohol en fastfood beroven ons lichaam van mineralen en vitaminen. Het zijn beiden een bron van lege calorieën, ze leveren geen energie, en ons lichaam heeft meer energie nodig om het te verwerken dan dat het oplevert.
Alcohol belast de lever enorm en zal altijd als eerste worden afgebroken. Het zorgt er ook voor dat de opname van magnesium en calcium vertraagt, de vitaminen B1 en B3 gulzig worden verbruikt en de opname van B12 door de maag wordt geremd. Bovendien neemt de slaapkwaliteit af, waardoor we minder energie opdoen. De koude salades zijn wel gezond, maar de vertering kost veel energie en geven ons lichaam hierdoor vooral een katabool (afbrekend) effect.
Anabool versus katabool
Het verschil tussen anabole en katabole processen is kort samen te vatten: anabole (‘opbouwende’) processen zorgen voor minder vet en meer spiermassa terwijl katabole (‘afbrekende’) processen het tegenovergestelde doen. Als je anabool bent, verkeert je lichaam in een opbouwende fase. Wanneer je te vaak ongezond eet, te veel alcohol drinkt of te weinig rust, zal je lichaam na enige tijd in een katabole staat komen. Om dit te voorkomen is de juiste voeding in combinatie met de juiste hoeveelheid rust en beweging essentieel.
Het is zaak om met de juiste beweging, voedsel en voldoende rust ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk in een anabole staat terecht komt en dat ook zo lang mogelijk blijft. Je wilt immers dat je lichaam zo snel en zo vaak mogelijk in een opbouwende fase zit.
Zoek naar de juiste balans
Daarvoor is de juiste balans in training, rust en voeding noodzakelijk. Ook is het belangrijk niet te lang te sporten. Hierdoor zal je namelijk meer afbreken dan opbouwen. Een training tussen de 45 en 60 minuten is veelal voldoende. Geen urenlange joggingsessies maar korte krachtige sessies die de spieren aanspreken en waar je ook sneller van hersteld. Door deze mini-sessies krijg je minder vermoeidheid en gaat je metabolisme weer sneller draaien, wat je energie geeft. Tenzij je een specifiek doel hebt zoals een marathon of andere hoef je in de herfst niet veel duurtrainingen te doen.
Stel een goede planning op
Probeer ook een planning te maken in je werkagenda. Zorg vooral dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een goede planning op lange termijn geeft structuur, zorgt dat je jezelf niet voorbij holt en dat je mentaal fris blijft. Zorg voor een goede discipline. Teveel werkdruk of te lange werkdagen gaan de vraag naar suiker en andere ontspanningsmiddelen zoals alcohol doen toenemen en dan begint er natuurlijk weer een vicieuze cirkel.
Kortom: wil je fris de eindejaarsfeesten vieren en fit en blakend van energie de volgende zomer bereiken, laat je dan begeleiden en denk vooral goed na over je levensstijl.
Wist je dat je bij mij terecht kan voor een begeleidingsprogramma waarbij je gebruik kan maken van de kmo-portefeuille en tot 40% subsidie kan krijgen? Stuur een mail naar info@s-p-c.be voor meer informatie.