Eef Possemiers studeerde organisatiepsychologie en kwam al snel terecht in de wereld van werving en selectie waar zij deze activiteit heeft opgezet voor verschillende grote uitzendspelers. In 2008 – in volle financiële crisis – nam ze de beslissing haar authenticiteit trouw te zijn en startte haar eigen selectiekantoor. Vandaag staat ze tien jaar aan het hoofd van Hcmvision, een succesvol bedrijf op het vlak van human capital management.
“Ik heb altijd gezegd dat ik wilde ondernemen. Dat ik zelf iets wilde oprichten. Maar door de overname van mijn toenmalige kantoor, kwam dat moment sneller dan gepland. In 2008 was het volop crisis. En ik was hoogzwanger. Maar toch waagde ik de sprong. En plots zat ik daar, met een eigen rekruterings- en selectiekantoor voor hogere bedienden en kaderleden. De opstart was een grote uitdaging, maar ik had zowel technisch als qua netwerk voldoende bagage om erin te geloven dat het ooit goed zou komen. En de laatste twee jaar zijn we ontzettend hard gegroeid. We zijn binnenkort met een team van tien medewerkers en ik heb een nieuwe vennoot.”
Trots?
“Apentrots. Al zeg ik dat zelf niet zo vaak. Natuurlijk is het niet alleen mijn verdienste. Ik heb het geluk gehad om op cruciale momenten de juiste mensen voor de kar te kunnen spannen. Ik ben tegelijk erg fier dat de bedrijven in Limburg door de jaren heen mee geëvolueerd zijn. Ik verkondig al sinds dag één in mijn carrière dat bedrijven moeten investeren in menselijk kapitaal, maar dat was jaren geleden niet zo evident. Dus ik ben ook trots op alle ondernemers en medewerkers die we hebben kunnen matchen. En dit jaar was ik heel trots dat Niels Prys, voormalig CEO van Trixxo, mijn nieuwe vennoot is geworden. Ik hoor het me nog zo zeggen ‘Niels komt naar Hcmvision. Hoe sjiek is dat!’”
Visie?
“Ik wil mensen vooral laten doen wat ze graag doen. En hen begeleiden in hun persoonlijke groei. Maar dat is geen unicum. Er zijn erg veel rekruterings- en selectiekantoren. Daarom hebben we bij Hcmvision een unieke aanpak in het begrijpen van onze klant en hanteren we altijd een visie op lange termijn. Eigenlijk willen we bedrijven begeleiden op alle hr-vlakken. En dat gaat heel breed: vanaf de opstart van een nieuwe medewerker begint deel 2 van onze job; aandacht voor Human Capital dat zowel voor werkgever als medewerker rendeert. Ambitieus? Ja, ik leg de lat altijd een beetje hoger, maar het moet wel écht goed zijn. Gewoon goed is niet genoeg. Het kan altijd beter.”
Maken vrouwen het verschil?
“Je kunt over alles emotioneel doen. Zo ben ik niet. Misschien ben ik wel wat harder dan de gemiddelde vrouw. Maar uiteraard nog soft in vergelijking met veel mannen. Ik kan er niet tegen als iemand zegt dat iets niet gaat. Gaat niet, bestaat niet. Misschien ben ik wel heel nuchter. Ik panikeer ook niet snel. Ook niet als het even minder goed gaat. Het is vooral belangrijk dat je 100% achter alles staat wat je vertelt. En dat je met twee voeten op de grond blijft.”
Work-life balance?
“Zou je die vraag ook aan een mannelijke ondernemer stellen? Mijn echtgenoot en ik verdelen de taken thuis zoals het uitkomt. En we hebben een goed opvangnet van oma’s en babysitters. Dat werkt. En ja, ik ben ’s avonds vaak weg. Maar ik word ook niet moe van werken, het geeft me net veel energie. Ik denk dus dat ik wel de juiste boodschap overbreng: dat je in het leven moet doen wat je graag doet. Bovendien ben ik ook een blije mama. Als we samen dingen doen, is dat echte quality time. En dat moeten geen gekke dingen zijn. We genieten heel hard van een avondwandeling in de wei. Of een picknick op een leuke plek. En in de herfstvakantie trekken we altijd naar een afgelegen huis in de Ardennen. Ze zeggen dat er wifi is, maar dat is er niét. De kinderen kunnen niet op hun iPad, en ik kan niet werken op mijn laptop. Samen eten, samen koken, … da’s echt plezant.”
Tips voor starters?
“Laat je niet tegenhouden door excuses. Zoek iets wat je graag doet en koppel er een goed businessplan aan. Omring je ook door professionals. Spreek ervaren ondernemers aan tijdens een netwerkmoment. Niet alles loopt altijd goed. Praat erover, vraag hoe anderen iets gelijkaardigs oplossen.”