Evaluatiegesprekken in december, gevolgd door loonsverhogingen in januari: dit scenario klinkt je wellicht bekend in de oren. Maar er bestaat ook een andere manier om je medewerkers een extraatje te geven, namelijk via variabele verloning.
In 2017 ontvingen 46,9% van alle Belgische bedienden, kader- en directieleden een variabel loon. Het systeem is dus steeds meer in trek, maar de mogelijkheden worden nog niet ten volle benut. We lijsten drie formules op waarmee je je medewerkers meer netto biedt en die ook aan werkgeverskant voordelig uitvallen.
1. Warrants
Om het variabele loon van je medewerkers te optimaliseren, kun je hen warrants toekennen. Die kunnen ze al na één dag verkopen tegen een volatiele prijs. Het grote voordeel is dat jij en je medewerkers er onder bepaalde voorwaarden geen sociale bijdragen op betalen. Én ze vormen een aftrekbare beroepskost voor jou. Ook je medewerkers zijn erbij gebaat: in vergelijking met een klassieke bonus houden zij ongeveer 37 procent meer netto over.
2. Loonbonus cao 90
Deze collectieve premie van maximaal 3.383 euro bruto wordt berekend op basis van je bedrijfsprestaties. Om die waarheidsgetrouw in kaart te brengen, zet je van tevoren meetbare doelstellingen uit in een bonusplan. Denk aan gedetailleerde omzetambities. Hoewel je dus een strikte procedure moet volgen, is de loonbonus cao 90 zeker het overwegen waard. Je kunt de premie immers volledig aftrekken van je vennootschapsbelasting. Ook voor je medewerkers is het voordelig: zij houden 65 procent van de werkgeverskost over, terwijl dat bij een ‘gewone’ bonus slechts 32 procent is.
3. Winstpremie
Sinds 1 januari 2018 kun je een winstpremie geven aan je medewerkers, identiek voor iedereen of aangepast aan de verschillende categorieën werknemers. In beide gevallen gaat deze collectieve premie uit van je bedrijfswinst, waardoor ze kan verschillen van jaar tot jaar. Maar ze mag nooit meer dan 30 procent van de totale loonsom uitmaken. De troefkaart van de (identieke) winstpremie is vooral de eenvoudige procedure. Bovendien is ze niet gebonden aan een plafond van 3.383 euro en houden je medewerkers 62 procent van de werkgeverskost van over.
Met de loonbonus en de winstpremie zet je in op collectief betere prestaties, terwijl je met warrants individuele inzet beloont. Zo zie je maar: welke formule het beste bij je past, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Blijken er meerdere geschikt, dan kun je ze ook combineren in een ideale verloningsmix.
SD Worx is de partner bij uitstek om je te begeleiden bij je keuze en de implementatie ervan. Meteen aan de slag? Neem contact op met onze experts via legalconsulting@sdworx.com. Of liever eerst nog wat inspiratie opdoen over de aspecten van een doordacht loonbeleid? Abonneer je op onze nieuwsbrief via www.sdworx.be/nieuwsbrief en krijg tweewekelijks artikels met praktische tips en inspirerende verhalen in je mailbox.