Hotspot voor technologie, energie en innovatie
Angelo Bruno & Kris Teppers REGIO - Kwanten - Olaerts

Hotspot voor technologie, energie en innovatie

REGIO

Herbestemmingen, daar zijn ze in Genk goed in. Kijk maar naar C-mine. Maar ook Thor Park is in volle ontwikkeling. Op zo’n 10 hectare - een fractie van de 93 hectare van voormalige mijnsite - ontspruiten stuk voor stuk mooie projecten met internationale uitstraling. En er ontstaan interessante partnerships: tussen kennisinstellingen, start-ups en gevestigde waarden uit de bedrijfswereld. Met Thor Park profileert Genk zich als de slimme techstad van de toekomst.

Thor Park is al operationeel, maar tegelijkertijd nog altijd in volle ontwikkeling. Vandaag bestaat het uit het hoofdgebouw Thor Central, EnergyVille 1 en 2, de IncubaThor en de T2-Campus. De founding fathers van Thor Park? Dat zijn Stad Genk, LRM en KU Leuven. Daarnaast zijn er nog een hele reeks partners zoals imec, VITO, UHasselt, Syntra, VDAB, UCLL, PXL, EU, EFRO, POM Limburg, LSM, VMM en Infrax.
“Thor Park is eigenlijk een schakel in de reconversie van ons economisch weefsel waarin we heel erg inzetten op de kennis rond hernieuwbare energie, technologie en maakindustrie”, legt ­burgemeester Wim Dries uit. “De basis is gelegd, het is nu belangrijk om zoveel mogelijk bedrijven naar Thor Park te krijgen. We hebben de site bewust multifunctioneel ingericht. Zo krijg je automatisch meer ­beleving. We geloven niet meer in een steriele campus waar alleen maar bedrijven zitten.”

Grootse plannen voor Thor Central

Het kloppend hart van Thor Park is Thor Central. Dat is een business & facility centrum met een auditorium, foyer, verschillende kleine en grote vergaderzalen en een foodplaza. De uitbating is in handen van de cvba M@G. “Thor Central ondersteunt ­bedrijven en organisaties die op de site aanwezig zijn: ondernemers, werknemers en klanten. Het communitygevoel heerst sterk: hier is bijvoorbeeld ook een kinderopvang”, zegt voorzitter Angelo Bruno. “Tegelijk is het ook een unieke MICE-locatie voor groepen van 10 tot 1.500 personen. We hebben nu één jaar Thor Central achter de rug met in totaal meer dan 78.000 bezoekers. Dat is meer dan we verwacht hadden”, zegt Kris Teppers, directeur van cvba M@G.

Thor Central de ambitie heeft om internationale ­congressen binnen te halen en zo Genk en Limburg als ­kennisregio op de kaart te zetten. “Naast de unieke erfgoedlocatie hanteren we ook het ­driestoelenprincipe: dat wil zeggen dat een congresdeelnemer een vergaderruimte, break-out ruimte én lunchplek ter beschikking heeft. Om internationaal nog meer volk aan te trekken, ontbreekt nog een hotel. Dat is de volgende uitdaging. We ­zitten nog in de studiefase, maar ­denken toch aan zo’n 150 kamers. Pal in de Euregio, met zoveel luchthavens in de buurt. Dat moét aanslaan.”

Koenraad-Debackere KU Leuven ondersteunt inhoudelijk en financieel
Sinds dag één is ook KU Leuven medeaandeelhouder van Thor Park. “We hebben al wat ervaring op het vlak van wetenschapsparken. Bovendien zetten we graag onze schouders onder projecten op vlak van economische vernieuwing”, zegt prof. Koenraad Debackere, algemeen beheerder van KU Leuven en gedelegeerd bestuurder van LRD (KU Leuven Research & Development). “De plannen om op de site de focus te leggen op energie en nieuwe technologieën waren doorslaggevend. Bovendien zijn er nu voor EnergyVille partnerships met onder andere VITO, imec en UHasselt. Samen kunnen we innovatief onderzoek voeren op het vlak van duurzame energie en intelligente energiesystemen. Het is ons doel om Thor Park zo goed, zo compleet en zo dynamisch mogelijk uit te bouwen. Onder andere door samenwerkingen met bestaande bedrijven, het aantrekken van start-ups, business developers en investeerders.”

EnergyVille: innovatief onderzoek

Een groot deel van Thor Park wordt vandaag ingenomen door EnergyVille 1 en EnergyVille 2. Dat brengt onderzoek, ontwikkeling, training en industriële innovatie samen onder één naam, in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners. Het samenwerkingsverband werd vanaf de start ingebed in grote nationale en internationale netwerken. Het doel? Zowel in als buiten Europa de expert en thought leader voor duurzame energie in de bebouwde omgeving te zijn. In de laboratoria vind je onder andere een battery testing lab, smart grid emulatie lab, power electronics lab, home lab, medium-­voltage lab, thermo technical lab en pv module lab. EnergyVille combineert de expertise van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt en biedt op die manier gespecialiseerde kennis van alle onderdelen van het energiesysteem en de integratie van alle systemen samen.

IncubaThor & MoThor

Starters, groeiers en onderzoekers die een spin-off activiteit willen starten, vinden volop hun weg naar IncubaThor. Logisch, je krijgt er zoveel meer dan kantoorruimte. IncubaThor biedt gemeenschappelijke faciliteiten en diensten in een inspirerende omgeving. Bovendien genieten IncubaThor-bewoners van een reductietarief voor het gebruik van de ateliers en laboratoria van EnergyVille. Sterker nog, ze kunnen de kennis uit het onderzoekscentrum ook aanwenden voor hun eigen projecten.
Nu de beschikbare ruimte voor startende bedrijven in IcubaThor zo goed als volzet is, werken we samen met 6 partners rond nieuwe investeringen in de slimme maak­economie, industrie 4.0. Op Thor Park zullen we bedrijven helpen die transitie te maken. Na de uitbouw van Energyville rond hernieuwbare energie, krijgen we met deze maakcampus een sterke troef om de maakeconomie in Limburg blijvend te ondersteunen en te innoveren. Zo blijft Genk voor ondernemers niet alleen logistiek maar ook inhoudelijk dé hotspot.

Wim_Dries

T2-campus: talent en technologie

Sinds september 2018 vind je dagelijks ook zo’n 1.300 ­trainees in de T2-campus. Dat is een inspirerende plek die talent en technologie combineert. In de open campus vind je 15 labs en een 80-tal klaslokalen. De opleidingen zijn onderverdeeld in vier domeinen: Elektro (elektronica, ­elektriciteit, maintenance), ICT (ICT, gaming, Design & 3D), new energy (energy, heating & cooling) en new materials (metal, construct). T2-campus is een initiatief van Stad Genk, VDAB en Syntra Limburg.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels