Internationale voorloper in mechanische onderdelen
Erik Schildermans Bedrijfsprofiel - ES Tooling

Internationale voorloper in mechanische onderdelen

Bedrijfsprofiel - ES Tooling

ES Tooling produceert fijnmechanische onderdelen voor uiteenlopende toepassingen in de auto-industrie, medische sector en zelfs ruimtevaart. Dit state-of-the-art bedrijf uit Genk werkt voor klanten uit alle uithoeken van de wereld. “Door te streven naar perfectie tot onder de 5 micrometer, betrouwbare leveringen en transparante communicatie willen we een voorloper blijven”, stelt zaakvoerder Erik Schildermans.

Voor de opstart van ES Tooling moeten we bijna een ­kwarteeuw terug in de tijd. Met al heel wat ervaring in de productie van ­mechanische onderdelen en matrijzen besloot Erik Schildermans een nichebedrijf uit de grond te stampen. “Ik wou geen onderneming starten van ­dertien in een dozijn, maar met een goed uitgestippelde visie en aanpak erbovenuit springen. We focusten daarom op het draaien en freezen van mechanische onderdelen waar anderen zich niet aan durfden wagen. Omdat het te klein, te afwijkend van vorm of gewoon te uitdagend was”, vertelt hij over de beginjaren. “Al snel kwam alles in een stroomversnelling. We kregen verschillende prijzen en in 2004 werd ik zelfs gelauwerd tot kmo-manager van Vlaanderen. Nadat ES Tooling een tijdje in Amerikaanse handen was, kocht ik het in 2013 terug.”

Gedreven door innovatie

Door een doordacht innovatiebeleid en jaarlijkse investeringen in hoogtechnologische machines is ES Tooling één van pioniers in zijn sector. “We ervaren nochtans heel wat concurrentie uit lageloonlanden. Je kan dan enkel overeind blijven door klanten een meerwaarde te bieden. Wij doen dit door een uitstekende klantenservice te koppelen aan de meest vooruitstrevende technologieën. We bezorgen binnen 48 uur na aanvraag onze offertes en hebben eigen transport voor het ophalen en wegbrengen van producten. Ons machinepark wordt dan weer continu vernieuwd en is echt wel state-of-the-art”, legt Erik uit.

estooling_Erik_Schildermans

24 op 24, 7 op 7

Voor een concreet voorbeeld van deze drang naar innovatie moet je niet ver zoeken. ES Tooling is namelijk het eerste bedrijf in haar soort dat een volledige geautomatiseerde stuksproductie implementeerde. “Met behulp van verschillende robots en specifieke productiesoftware draait deze lijn 24 uur per dag, 7 dagen per week. Industrie 4.0 is hier geen toekomst, maar praktijk”, weet Erik.

Van Mexico tot Vietnam

De klanten van ES Tooling zijn verspreid over verschillende sectoren, zoals de auto-industrie, de medische en diamantsector, luchtvaart en zelfs ruimtevaart. Het zijn internationale multinationals die zich van Mexico tot Vietnam bevinden. “Deze bedrijven zetten hard in op R&D. Zij kloppen bij ons aan voor maatwerk van nieuwe of baanbrekende ontwerpen. Dat zorgt ervoor dat we meestal werken met geheimhoudingsovereenkomsten en patenten. Namen van klanten mag ik dus niet zomaar geven. Ik kan wel verklappen dat onze producten al meermaals in de ruimte zijn geweest”, lacht Erik geheimzinnig.

Investeren in mensen

“Op de eerste rij zitten bij de ontwikkeling van zo’n innovaties, dat is best spannend”, geeft Erik toe. Van kunststof, metaal, aluminium tot titanium, in alle materialen bouwde ES Tooling expertise op. Toch blijven de mensen het belangrijkste kapitaal van dit Genkse bedrijf. Er staan 16 medewerkers op de payroll en nog zo’n 4 vacatures zijn niet ingevuld. “We leggen ons team zoveel mogelijk in de watten. Tussen de 3% en 5% van de omzet gaat jaarlijks bijvoorbeeld naar opleidingstrajecten. Op die manier dagen we onze mensen uit om zich verder te specialiseren. Tegelijk zorgt het voor veel motivatie als je je kan blijven verdiepen in zaken waarvoor je een passie hebt. In combinatie met onze uitdagende projecten kom je hier als technisch expert dus zeker aan je trekken.”

Samenwerking met scholen

Toch wordt het voor ES Tooling elk jaar moeilijker om de juiste profielen aan te trekken. Eén van de stokpaardjes van Erik is meer samenwerking met scholen: “Je kan het draaien of keren hoe je wil, maar techniek is de toekomst. Jammer genoeg merk ik dat veel jongeren en hun ouders een volledig verkeerd beeld hebben van ‘werken in de industrie’. Door de handen in elkaar te slaan met scholen uit de buurt hoop ik ze warm te maken voor mechanica. We kregen al heel wat klassen over de vloer. De reacties zijn alleen maar positief. Hopelijk maken we hiermee op de lange termijn een verschil.”

Durven vooruitdenken

Met klanten die steeds de grenzen van het mogelijke opzoeken, wordt ES Tooling gepusht om vooruit te denken. “Dat betekent natuurlijk ook dat we groeien. In 2019 starten we daarom met de bouw van een nieuw bedrijfspand. Een kantoorruimte van 400m2 en een volledig geklimatiseerde hal van 1.250m2 opgebouwd uit lineaire cellen. Daardoor beschikken we over meer mogelijkheden om nog meer te automatiseren. Een belangrijke stap, maar eentje waar we erg naar uitkijken”, besluit Erik.

 

ES Tooling
Toekomstlaan 9
3600 Genk
T. 089 20 18 90
info@estooling.eu
www.estooling.eu

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels