Wie op zoek is naar professionele, duurzame verlichting, komt al snel bij Paradin terecht. Logisch. Het bedrijf ontwikkelt en produceert modulaire lichtarmaturen die multifunctioneel, duurzaam én snel terugverdiend zijn. Zijn kunde demonstreert het onder meer bij Simons Gereedschapsmakerij.
Simons Gereedschapsmakerij bouwt al meer dan veertig jaar werktuigen, gereedschappen en matrijzen voor productiebedrijven. Van héél kleine objecten tot ontzettend grote. Precisie is bij elk project van groot belang. En dat betekent dat er ook erg nauwkeurig licht nodig is. “We werken vaak tot op een honderdste van een millimeter”, zegt zaakvoerder Stijn Simons. “We hebben daar erg goede meetmiddelen voor, maar die moeten natuurlijk ook goed belicht worden. Tot voor kort gebruikten we gasontladingslampen. Dat is een klassieker in de productiesector. Het grootste nadeel is het verbruik. Bovendien wilden we liever nóg meer lichtopbrengst. Zo kwamen we enkele jaren geleden op het idee om een relighting door te voeren in onze werkplek.”
Unieke lichtclusters
Stijn Simons schreef verschillende bedrijven aan en vroeg diverse offertes op. “Eén van die partijen was Paradin. We hadden in het verleden al eens met Adrien Parren samengewerkt voor het elektrisch onderhoud van onze technische installaties. Zijn offerte voor de relighting sprong onmiddellijk in het oog. Hij stelde immers lichtclusters voor waardoor er nagenoeg géén schaduw zou zijn”, legt Stijn Simons uit. “Een ander voordeel was dat deze zogenoemde Apollo-clusters perfect aan te sluiten waren op ons bestaand systeem. Dat zou voor een vlotte installatie zorgen.”
Allergrootste productielamp
“We hebben de Apollo-cluster enkele jaren geleden speciaal voor Simons Gereedschapsmakerij ontwikkeld”, legt Adrien Parren van Paradin uit. “Het is de grootste productielamp die je kunt vinden: met een doormeter van maar liefst 1,95 meter in één armatuur. Het is in principe een combinatie van vier ledlijnen. In de hal van Stijn hebben we 30 klassieke HPI-kloklampsystemen vervangen door 20 Apollo-clusters. Het rendement is ontzettend hoog. Daardoor hebben we de helft minder armaturen nodig. Sterker nog, de lichtopbrengst ligt stukken hoger. Uit onze lichtstudie blijkt dat Stijn nu ongeveer één derde elektriciteit verbruikt maar wel van twee keer zoveel lichtopbrengst geniet. Door de combinatie van de goede spreiding en de lichtbreking krijg je een erg mooi resultaat.”
Snelle implementatie
De implementatie bij Simons Gereedschapsbouw verliep vlekkeloos. “Het systeem was iets duurder als dat van de concurrentie, maar we zijn ontzettend blij van onze beslissing om met Paradin in zee te gaan. Amper enkele weken na het tekenen van de offerte, werden de clusters geïnstalleerd. In onderling overleg om de productie zo weinig mogelijk te hinderen”, zegt Stijn Simons. “Na de oplevering kwam Adrien de beloofde besparingen en rendementen zelf controleren. Alles klopte. Ook onze medewerkers waren erg enthousiast. De hoeveelheid licht en de kwaliteit ervan zijn top.”
Backlitpanels in de kantoren
Vorig jaar deed Simons Gereedschapsmakerij opnieuw een beroep op Paradin. “We hebben 850m2 bijgebouwd. Opnieuw kozen we voor de Apollo-clusters. Deze keer lieten we zestien stuks installeren. En in de kantoren kwamen backlitpanels met 480 ledjes. Ondanks de prijsstijgingen van de energiefactuur hebben wij zo onze kosten onder controle kunnen houden.”
Adrien Parren knikt. “De energieprijzen swingen de pan uit. Het voordeel van onze lampen is de levensduur. Die is ontzettend hoog. Dat geeft terugverdientijden van gemiddeld twee tot vier jaar, afhankelijk van het aantal branduren. Bovendien geven we tegenwoordig tien jaar garantie.”
Correct en flexibel
Stijn Simons blikt tevreden terug op de samenwerking. “De waarheidsgetrouwe lichtkleur, de hoeveelheid licht, de onderhoudsvriendelijkheid van de armaturen … ik wil niks anders meer! Nu valt het pas op hoeveel productiebedrijven er nog slecht verlicht zijn. Maar wie echte kwaliteit zoekt, weet nu waar hij moet zijn.”