De vastgoedprijzen blijven in België relatief stabiel. Steeds meer mensen investeren dan ook in bedrijfspanden. Jones Lang LaSalle, één van de grootste vastgoedspelers ter wereld, publiceerde recent nog een rapport waaruit blijkt dat in België in 2013 vermoedelijk voor 900 miljoen euro in winkelpanden zal geïnvesteerd worden. Dat is een flink stuk meer dan de 755 miljoen in 2012.
Sale en lease back
Nu banken kritischer zijn om leningen toe te staan is voor bepaalde bedrijven die cash nodig hebben ook de ‘sale & lease back formule’ een interessante piste. Het gebouw wordt dan verkocht en opnieuw gehuurd onder de vorm van een leasing of een gewone huur. Investeerders krijgen een aantal jaren een gegarandeerd rendement en mikken op een verkoop met meerwaarde.
Wie een kapitaal beschikbaar heeft, kan ook zelf een investering overwegen in een handelspand. Als het om privé-kapitaal gaat is het fiscaal voordeliger om op de residentiële markt te blijven. Huurinkomsten op handelspanden worden privé 35 tot 45 procent belast. Als het kapitaal in een vennootschap zit, is een investering in handels- of kantoorpanden de meest interessante formule.
De huuropbrengst bij residentieel vastgoed ligt op ongeveer 2,5 procent. Je moet het daar vooral hebben van de eventuele meerwaarde die een pand kan opleveren op langere termijn. Bij commerciële handelspanden kom je al snel op een minimum huuropbrengst van 6 à 7 procent tot uitschieters van 10 tot 12 procent.
Voor commercieel vastgoed begint en eindigt alles met het potentieel van de locatie. Zo wordt er bijvoorbeeld flink wat geïnvesteerd in de Hasseltse stationsomgeving waar mensen verwachten dat deze binnen enkele jaren helemaal opgewaardeerd zal zijn.
Het is soms interessant om naar bestaande gebouwen te kijken die goedkoper zijn dan nieuwbouw door verlaagde BTW- en registratietarieven.
Luc Vangronsveld is oprichter van LVG Vastgoed. Hij ziet investeringen in handelspanden als goed alternatief voor een belegging in de onzekere aandelenmarkt.