Energie is de motor van je bedrijf. Een motor die zo vanzelfsprekend is geworden, dat je er wellicht ook al even niet meer met een kritische blik naar hebt gekeken. En dat terwijl energiezuinig ondernemen voor belangrijke kostenbesparingen zorgt. Energie die je kan investeren in het verder uitbouwen van je onderneming. Bovendien is het anno 2019 een belangrijk maatschappelijk thema. Het komt je bedrijfsimago dus ook nog eens ten goede.
De energie die gebruikt wordt in alledaagse bedrijfssituaties moet een belangrijk aandachtspunt zijn. Niet alleen bij de bouw van een nieuw pand, maar net zo goed voor de renovatie van bestaande gebouwen. Elke ruimte komt daarbij in aanmerking: van de werkplaats en het magazijn tot de kantoorruimte.
Inboeten aan comfort? Hoeft niet!
Een gedateerde gedachte is het, dat besparen op energie je bedrijf minder vlot zal doen draaien. Onderzoek (en onze eigen ervaring) wijst uit dat je er net een aangenamere werkomgeving mee creëert en de productiviteit in de zaak een boost geeft.
Over het algemeen merken we dat ondernemers hun energiekosten al met 10 tot 15% kunnen terugdringen, zonder al teveel moeite te moeten doen. Zelfs 30% zuiniger werken is perfect mogelijk, terwijl je hetzelfde comfort behoudt. En daarbij spreken we toch algauw over een besparing van een paar duizend euro per jaar. De terugverdientijd is daarmee vaak aantrekkelijk.
Produceer zelf je energie
Het meest interessante is natuurlijk nog altijd om in je eigen energie te voorzien. Zeker als je geen grootverbruiker bent. Je houdt er met name de vaste kosten mee onder controle, omdat je niet meer afhankelijk bent van de prijsschommelingen op de energiemarkt.
De meest eenvoudige manier om dan als bedrijf in actie te schieten, zijn zonnepanelen op het dak van je pand. De prijs ervan is de laatste jaren bovendien serieus gedaald. De terugverdientijd varieert daardoor nu tussen de 5 en 10 jaar, terwijl ze vaak 25 jaar lang energie opleveren.
Belangrijk: vervang niet om te vervangen
Energiezuinig ondernemen is een kwestie van maatwerk: de juiste oplossing voor jouw specifieke gebouw. Laat je dus niet misleiden door algemene oplossingen, zonder te kijken naar de rendabiliteit voor jouw zaak. Idealiter doe je daarbij een beroep op een HVAC-installateur, die onafhankelijk van fabrikanten én energietechnieken werkt. Let er ook op dat dit bedrijf je kan bijstaan in zowel de engineering en de implementatie, als het onderhoud achteraf.
Nog een extra tip daarbij: ga vooraf samen met je architect, bouwfirma en installateur rond de tafel zitten. Breng met alle partijen tegelijk jouw energiebehoeften in kaart. En bepaal zo de techniek die het beste aan de behoeften tegemoetkomt en die technisch realiseerbaar is.