De tijd van gloeilampen en halogeenlampen is voorbij. Zij verbruiken veel en doen je elektriciteitsfactuur oplopen. Investeer vandaag nog in ledverlichting: je bespaart, je bent zuinig en je bent duurzamer voor het milieu.
Wat is het verschil tussen ledlampen en spaarlampen?
Beiden gaan langer mee dan de normale gloeilamp. Spaarlampen zijn goedkoper dan ledlampen. Maar ledlampen zijn vergeleken met spaarlampen beter in kwaliteit en ze gaan nóg langer mee dan spaarlampen. Led kan afhankelijk van de hoeveelheid watt ook meer licht geven dan de spaarlamp. Daarnaast geven ledlampen een helderder wit licht dan een spaarlamp. Ledlampen zijn ook veiliger om in huis te halen omdat ze geen kwik of uv-stralen bevatten. Vandaar ook dat deze duurder zijn.
Led, waarom is dat zo duur?
Ledlampen kosten meer en het prijskaartje kan oplopen bij een grote investering. Het is verstandig om voor je van start gaat te beginnen met een plaatselijke lichtstudie die berekend en uitgevoerd wordt door een erkend studiebureau. Afhankelijk van de grootte van jouw ruimte, de oppervlakte etc. bepaalt men hoeveel lampen er nodig zijn, hoeveel het je (ongeveer) gaat kosten en hoeveel je kan besparen. Daarnaast vragen ledlampen minder onderhoud en dus bespaar je niet alleen op je elektriciteitsfactuur maar ook op onderhoudskosten.
Waarom is de ene ledverlichting goedkoper dan de andere?
Dit heeft met de kwaliteit te maken. Een goede ledlamp heeft groeven die de warmte kunnen afvoeren. Je moet ook steeds controleren of de lamp CE-gecertificeerd is om zeker te zijn van de kwaliteit. Het productieproces van ledverlichting is wat gecompliceerder dan de normale lampen en ook dat beïnvloedt het prijskaartje.
Hoeveel kan ik besparen?
Ledverlichting verbruikt tot wel 9 keer minder elektriciteit. Op jaarbasis bespaart een ledlamp gemiddeld 55 kWh. Ledlampen gaan dan ook veel langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen. De gemiddelde aankoopprijs van ledlampen bedraagt 12 euro en na 2 jaar zou je in principe deze investering terugverdiend moeten hebben. Led garandeert een levensduur van 25 jaar. Bovendien verlicht led veel beter dan de warm geel schijnende gloeilampen waarmee wij vertrouwd zijn. Tijd om ervan af te stappen!
Kan led beschouwd worden als groene energie?
Hier is het antwoord dubbel, ja en neen. Ledverlichting gaat langer mee en verbruikt minder maar het produceren van eender welke soort lamp is natuurlijk minder milieuvriendelijk. Ledlampen zijn wel recycleerbaar, gooi ze zeker niet bij jouw restafval maar verzamel ze en breng ze binnen op verschillende recyclagepunten of op het containerpark. Hoe meer mensen investeren in ledverlichting, zowel in hun bedrijf als thuis, hoe minder lampen er verbruikt worden. Zo komen er minder lampen in de vuilbak terecht en werken we samen aan een beter milieu.