Stockoptieplannen en de war for talent
Guy Geens Bank Degroof Petercam

Stockoptieplannen en de war for talent

Vraag & Antwoord - Bank Degroof Petercam

Het aanwerven én behouden van ­getalenteerde ­kandidaten en medewerkers is moeilijker dan ooit. Steeds meer werkgevers kennen daarom hun medewerkers bonussen toe in de vorm van fiscaalvriendelijke optieplannen. Dankzij die optimalisatie kunnen werkgevers hun kosten verlagen terwijl de begunstigden toch een hogere nettobonus ontvangen.

Wat zegt de wetgeving?

Bij de betaling van salarissen en bonussen gaat in België ongeveer 70 % van de bedrijfskost naar de staat onder de vorm van belastingen of sociale zekerheid. Dankzij optieplannen kun je goed presterende werknemers beter belonen zonder dat de bedrijfskosten toenemen. Volgens de wet van 26 maart 1999 zijn dergelijke opties vrijgesteld van sociale zekerheid en wordt de belasting berekend op een lager voordeel van alle aard als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. De oplossingen worden bovendien omkaderd door een ruling uitgegeven door de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken.

Wat zijn opties?

Een optie – soms ook wel stockoptie of warrant genoemd – geeft de begunstigde het recht (niet de verplichting) om een aandeel te kopen aan een vooraf afgesproken prijs, gedurende een bepaalde ­periode. Een optie heeft een hefboom­effect dat de opwaartse of neerwaartse bewegingen van het onderliggende aandeel versterkt. Als een ­werkgever beslist zijn werknemers opties toe te kennen als variabele bonus, dan spreken we van een (stock)optieplan.

Er bestaan onder meer korte­termijnplannen waarbij de opties op de dag van aanbieding verkocht kunnen worden en langetermijnplannen waarbij de opties pas na één jaar verkocht kunnen worden. Medewerkers die het bedrijf verlaten tijdens de eenjarige blokkeringsperiode, verliezen hun opties.

Aan welke vier voorwaarden voldoen?

Aan een optieplan zijn vier voorwaarden verbonden:

  1. Opties verkopen of uitoefenen gedurende de zogenaamde blokkeringsperiode is niet mogelijk.
  2. Een optieplan kan noch de gewone verloning, noch de dertiende maand, noch het vakantiegeld vervangen.
  3. 
De verloning in opties moet in verhouding staan tot de gewone vergoeding.
  4. 
De toekenning is gebaseerd op de wil van de werkgever en volledig discretionair. 

Besluit: win-win

De werkgever betaalt ­minder en de werknemer houdt netto meer over aan de bonus. Optieplannen zijn dus een voordelige oplossing om waardevolle medewerkers te belonen én aan het bedrijf te ­binden. Optieplannen worden dan ook steeds vaker opgenomen in flexibele verloningen en cafetariaplannen.

Deze expertise werd aangeboden door  Bank Degroof Petercam

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels