Traditionele natuursteen? Of liever composiet of keramiek? Het is een vraag die ze bij Natuursteen Van Ham uit Lommel nagenoeg dagelijks krijgen. Het antwoord is simpel: elk materiaal heeft voor- en nadelen. Marc Verlaek zet ze even op een rijtje.
“We zijn een steenkapper van de derde generatie”, steekt Marc Verlaek van wal. “Natuursteen heeft geen geheimen meer voor ons. Er zijn ook erg veel voordelen aan dit materiaal verbonden. Ten eerste is het circulair: het wordt ontgonnen, bewerkt, toegepast en kan vervolgens volledig gerecycleerd worden. Daardoor is het veel energiezuiniger dan composiet. Voor dat laatste materiaal is veel energie nodig tijdens het productieproces. Als je de footprint laag wilt houden, kies je dus maar beter voor natuursteen.”
Voor- en nadelen
En composiet en keramiek dan? “Als ik even heel kort door de bocht mag gaan, kun je composiet het best vergelijken met een erg harde kunststof. Het is makkelijk te bewerken, maar kan niet zo goed tegen warmte. Een hete kookpot kan verkleuring veroorzaken”, gaat Marc Verlaek verder. “Keramiek heeft dan weer wat eigenschappen van glas. Dat is minder stootvast dan natuursteen. Maar het aantal esthetische varianten van keramiek en composiet is veel groter. Elk jaar komen er andere kleurtinten bij. Dat heb je bij natuursteen natuurlijk niet.”
Trends
Bij Natuursteen Van Ham merken ze ook dat er altijd wel trends de kop op steken. “Tegenwoordig kiezen eigenaars van nieuwbouwwoningen alsmaar vaker voor gelijmde gevelstenen of crepi. Daar past zwarte graniet beter bij. Het voordeel van dat materiaal is dat het erg kleurvast is. Dat in tegenstelling tot blauwe steen die na verloop van tijd ietwat vergrijst”, zegt Verlaek. “Een andere trend is dat we trappen in natuursteen steeds vaker in verstek plaatsen met een boven- en tegenzijde van twee centimeter waardoor het net één massief blok is. Welk materiaal je ook kiest, neem een deskundige vakman onder de arm voor de plaatsing. Die maakt immers het verschil! Een duur materiaal dat slecht geplaatst is, oogt lelijker dan een goedkope variant die goed geplaatst is.”