De woningbouwsector is de afgelopen 20 jaren sterk veranderd. Vroeger werd er veelal met traditionele materialen en standaard uitvoeringsmethodes gewerkt. Nu vereisen de modernere ontwerpen en het bredere gamma aan afwerkingsmaterialen maatwerk voor elk bouwproject. Daarbij zijn gewone bouwvakkers echte bouwprofessionals geworden. Geen sinecure dus om je als nieuwbakken bouwheer aan een (eenmalig) bouwproject te wagen. Wie geen voorkennis van de bouwsector heeft, laat zich best intensief begeleiden.
Van papier tot project
Om een mooi eindresultaat te bekomen, moeten alle puzzelstukjes in elkaar passen: architectuurplannen, stabiliteitsstudie, EPB-studie, ventilatieverslag, veiligheidscoördinatie, RSZ-verplichtingen, verzekeringen, technieken … Het lijstje lijkt wel eindeloos. Om niet gaandeweg op problemen te stuiten, worden al die facetten best al voor de start van de werken uitgeklaard. En dat is net de sterkte van een totaalaannemer.
Eén aanspreekpunt en geen paraplu’s
Werk je met aparte aannemers, dan kan het gebeuren dat ieder zijn ding doet zonder naar het totaalplaatje te kijken. Al te vaak worden problemen in de bouwsector op anderen afgeschoven en de paraplu’s opengetrokken. Met totaalaanneming ligt alle verantwoordelijkheid bij één partij. Bovendien heeft de bouwheer slechts één aanspreekpunt voor al zijn wensen.
Wat ik zelf doe, is goedkoper?
Als je zelf alles regelt en opvolgt, lijkt het vaak dat je goedkoper af bent. Zeker als je altijd van de goedkoopste offertes uitgaat. Maar alle uren opzoekingswerk, administratie, telefoons en afspraken moet je er dan wel bijnemen. Daarbij zijn offertes vaak onvolledig en moeilijk met elkaar te vergelijken. Een totaalaannemer neemt al dit tijdrovend werk op zich. En dankzij de grotere volumes heeft die betere prijzen bij leveranciers of onderaannemers. De optelsom van vele kleine facturen van een zelfbouwer zou wel eens hoger kunnen uitvallen als de offerte van een totaalaannemer.
Time is money
Bij totaalaanneming wordt het hele bouwproject minutieus gepland. Materialen worden tijdig besteld, afwerkingskeuzes worden nauwgezet opgevolgd en de opeenvolging van werken strak op elkaar afgestemd. Daarbij worden timings contractueel vastgelegd, weer een zorg minder voor de bouwheer. Door laattijdige aannemers en uitgestelde materialenkeuzes, loopt het bouwproces voor de zelfbouwer vaak uit tot twee jaar of meer. Totaalaanneming biedt de bouwheer kortom minder kopzorgen en meer waarde voor zijn geld.