De circulaire economie is de weg vooruit in Europa.
Met het Actieplan Circulaire Economie heeft de Europese Commissie de economische marsrichting bepaald voor de komende decennia. Een circulaire economie put de grondstoffen niet uit, maar hergebruikt rest- en afvalstoffen als grondstoffen in de economie. Een echte circulaire economie begint bij de ontwikkeling van het product, waarbij maximaal wordt ingezet op de herbruikbaarheid – dit is de mogelijkheid om het eindproduct modulair af te breken en de componenten apart te hergebruiken – en/of de recycleerbaarheid van grondstoffen. De cirkel is rond met deze aanpak.
Bedrijven nemen het voortouw
Voor beleggers in internationale beursgenoteerde bedrijven klinkt een naam als Tomra wellicht niet onbekend. Het bedrijf maakt omgekeerde automaten waar je een leeg flesje inwisselt voor een waardebon. Vandaag halen de Tomra-automaten, die een marktaandeel van 70 % hebben, 35 miljard plastieken flessen terug uit circulatie. De jaarlijkse productie van 700 miljard plastieken drankflesjes toont aan dat er potentieel is voor dit bedrijf. Dit zijn de bedrijven waarin wij graag beleggen voor onze duurzaam ingestelde cliënten.
Nog een bedrijf dat sterk inzet op circulariteit is Engels Logistics. Het internationaal familiebedrijf uit Beringen levert bedrijven milieuvriendelijk geproduceerde transportbakken, die op het einde van de rit vermalen en verwerkt worden tot herbruikbaar materiaal, vergelijkbaar met de kwaliteit van nieuw materiaal. Ook voor de werknemers (elektrische fietsen!) en de leverancierskeuzes gelden de principes van kwaliteit en duurzaam. Voor al deze acties ontving de onderneming op 27 oktober het SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties.
Ook Veldeman Bedding uit Opglabbeek kreeg de SDG Pioneer-erkenning. De onderneming ontwikkelt bedden volgens een ecologisch model dat ‘design for disassembly’ (DFD) als belangrijkste principe heeft. Met het ‘vel_you’-concept hebben ze in 2018 het eerste volledig circulaire bed ontwikkeld.
Kiezen voor duurzaam als bedrijfsleider
Niet alleen de overheden bepalen de marsrichting, ook de consument beïnvloedt uw motivatie als bedrijfsleider om te kiezen voor een circulair verdienmodel. Met strengere wetgeving, belastingen, subsidies, CE enzovoorts dwingen de verschillende overheden u om een duurzamer bedrijfsbeleid toe te passen. Van onderuit groeit ook de consumentenvraag naar meer duurzame producten. Misschien een beetje naïef als argumentatie, maar lees eens Plastiek Lambiek, een recent album van Suske & Wiske. Of een Jommeke met titels als De Plastiekvangers en De Jungfrau Smelt. Dan weet u precies wat u te doen staat.