Standbeeld voor elke ondernemer
Jacky Jackmaert

Standbeeld voor elke ondernemer

Ondernemersclub Maasmechelen

Jacky Jackmaert moet zowat de langst zetelende voorzitter van een Limburgse ondernemersclub zijn. De ondernemersclub Maasmechelen werd in 1991 opgericht. Een jaar later werd Jackmaert voorzitter omdat vandaag nog steeds te zijn. De ondernemer met roots in de schoonmaaksector heeft het economisch landschap in twee decennia flink zien evolueren.

“Maasmechelen had vroeger weinig of geen industrie. Nu is er een grote diversiteit aan bedrijven,” legt Jacky Jackmaert uit. “Het is begonnen
boven ‘Op de Berg’ waar ik zelf ook nog zeep en detergenten heb gemaakt. Daar lagen toen een beperkt aantal bedrijven. De ontwikkeling van het nieuwe industrieterrein Oude Bunders en de KMO-zone Maneborne is in een stroomversnelling gekomen met de komst van de Nederlanders. In het begin heeft men royaal grond verkocht, maar die werd dan vaak niet optimaal benut. Samen met het gemeentebestuur is er nu een regeling uitgewerkt om nietgebruikte industriegrond na verloop van tijd terug te verkopen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Veel van onze ondernemers zijn zelfstandigen die uitgegroeid zijn tot een KMO.” 

STERCK. Jullie zijn een gekende ondernemersclub?

Jacky Jackmaert: “We zijn gekend omdat we al lang bestaan en omdat we altijd deelgenomen hebben aan provinciale initiatieven zoals de vergaderingen van ICL (Industriële Contacten Limburg). Daarin zijn we jarenlang de meest actieve club geweest. Dat is de laatste jaren een beetje stilgevallen. Niemand heeft tijd, maar het is net met mensen die weinig tijd hebben dat het interessant is om af te spreken.” 

Met een jaar extra geld hadden we 20% van de faillissementen kunnen vermijden.

STERCK. Als Maaslanders staan jullie ook bekend om jullie feestelijk karakter?

Jackmaert: “Dat is voor mij een deel van ons succes. Er zijn in onze gemeente een 90-tal grotere ondernemingen, terwijl we 70 leden hebben. Dat is heel goed. Netwerking en kennismaking staan natuurlijk centraal. Maar we proberen dat steeds op een amusante manier te doen. Onze formule van de jeeptochten was bijvoorbeeld legendarisch. We gingen met 230 mensen in 70 tot 80 jeeps op bezoek bij bedrijven waar je anders niet zomaar kon geraken, zoals Walcro, de afvalbedrijven of de achterkant van steenfabriek Gubbels.”

STERCK. Jullie nodigen ook regelmatig sprekers uit? 

Jackmaert: “We hebben de traditie dat we steeds de laureaat van de Ambiorix-prijs als gastspreker hebben. Dat is bijna elk jaar gelukt. Ik weet nog dat Marc Warson van Warsco aan Jos Stalmans (VKW) vroeg wat hij met al die aanvragen moest doen om als gastspreker te fungeren. Jos Stalmans antwoordde dat hij in elk geval bij de ondernemersclub Maasmechelen moest passeren (lacht).” 

STERCK. Wat zijn jullie belangrijkste verwezenlijkingen?

Jackmaert: “We waren jaren geleden de eerste om gemeenschappelijk beveiliging op het industrieterrein te organiseren. Daarna hebben we bij elk bedrijf een nummer en plannetjes voorzien voor de vrachtwagens. Vorig jaar is ook de weginfrastructuur op heel het industrieterrein vernieuwd met drie ronde punten, fietspaden en een nieuw waterbekken. Het hoofd van de gemeentelijke technische dienst en van de cel economie zetelen als gecoöpteerden in onze vereniging. Daardoor kunnen we bepaalde ideeën direct aftoetsen en dat is heel interessant. De verstandhouding met het gemeentebestuur is goed. Veel praktische
zaken worden in een aangename informele sfeer besproken en geregeld.”

STERCK. Welke stappen moeten er nog gezet worden?

Jackmaert: “Als sluitstuk van de wegenwerken zou het goed zijn dat er slechts één toegang naar het industrieterrein komt met een rotonde. En verder moeten we nu echte ondernemers vinden die iets kunnen doen met de elementen die in het SALK-plan staan. Die zijn niet zo dik gezaaid. Alle ondernemers die goed bezig zijn verdienen een steun in de rug. Er zijn het afgelopen jaar 28.000 jobs weggevallen als gevolg van faillissementen. Als 20% van die faillissementen gedurende een jaar extra geld hadden kunnen lenen, waren ze niet gebeurd en hadden we 5.000 arbeidsplaatsen kunnen sparen. Dat is meer dan Ford Genk. Elke zelfstandige ondernemer verdient een standbeeld.".

John Spronck [ESMA] wint eerste Mosasaurus


John Spronck ontving eind januari, uit handen van Roland Duchatelet, de eerste Mosasaurus. Dat is de nieuwe ondernemersaward van UNIZO-Maasmechelen. "We zijn een internationaal georiënteerd metaalverwerkend bedrijf en maken ondermeer een gepatenteerd veermechanisme, maar ook onderdelen en halffabrikaten." Het innovatieve karakter en sociale engagement van het bedrijf waren doorslaggevende elementen voor de jury. Naast John Spronck waren ook Frank Jaspers (Dépot des Arts) en Marco Somers (AD Delhaize Maasmechelen) genomineerd.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels