Het lijkt misschien ver van je bed, maar cybercriminaliteit wordt al lang niet meer georganiseerd door eenzame hackers op een zolderkamertje – het zijn volwaardige bedrijven, verspreid over de hele wereld. Elke onderneming is daarom een potentieel doelwit van cyberaanvallen. Jezelf ertegen verzekeren is één van de beste investeringen die je kunt doen.
Big business
Externe organisaties met criminele intenties dringen regelmatig Vlaamse bedrijven binnen, veelal via phishing, malware en ransomware. Dat kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld wanneer een medewerker het verkeerde mailtje opent. Maar ook door een datalek of doordat iemand ingaat op een frauduleus bericht over pakketlevering. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje, en in dit geval kan zo’n ongeluk tot wel tienduizenden euro’s kosten. Je beschermt je bedrijf het beste tegen de financiële gevolgen van binnengedrongen cybercrime door middel van een specifieke cyberverzekering.
Continuïteit garanderen
Een cyberverzekering beperkt niet alleen de financiële risico’s van cybercrime, het helpt je ook je bedrijfscontinuïteit te garanderen. Wie een druk bedrijf runt en te maken krijgt met een virus dat de werkzaamheden stillegt, wil vanzelfsprekend zo snel mogelijk weer opstarten. De verzekering dekt veelal de kosten van 24/7 bijstand door ervaren IT-bedrijven om alles weer up and running te krijgen. Daarnaast kun je ook rekenen op advies over communicatie met klanten.
Juridische bijstand
Afhankelijk van de aard van de cyberaanval heeft je bedrijf misschien nood aan juridische hulp en verdediging. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er persoonlijke gegevens gelekt zijn of wanneer vertrouwelijke informatie van andere partijen naar buiten is gebracht. Zodra je daarvoor aansprakelijk wordt gesteld, is een solide juridische verdediging onmisbaar. Ook eventuele onderzoekskosten worden door een cyberverzekering gedekt. Dit alles is afhankelijk van de huidige cyberveiligheid van je onderneming en het risicoprofiel dat de verzekeraar voor je opstelt.