Wanneer we onze plannen voor het komende jaar maken, vertrekken we vaak vanuit onze huidige basis. Met de resultaten van de afgelopen jaren kijken we vooruit en bepalen we welke investeringen we het komende jaar kunnen realiseren. Zelden vertrekken we vanuit de ambities die we hebben en de maximale groei die we met ons bedrijf zouden kunnen waarmaken. We zijn vaak beïnvloed door de menselijke en financiële resources die we ter beschikking hebben, waardoor we eigenlijk onze eigen groeiplannen niet maximaliseren. Ik wens jullie daarom graag, naast een goede gezondheid op menselijk vlak, veel ‘smart capital’ op ondernemersvlak.
Smart capital is zoveel meer dan euro’s op de bankrekening. Met smart capital komt ook een groot netwerk, tonnen ervaring en advies dat niet langer enkel adviserend of vrijblijvend is. Smart capital onderscheidt zich mijns inziens daarom ook op deze pijlers, waardoor het complementair is aan bancaire financiering of middelen van een louter financiële investeerder. Wanneer het juiste smart capital toegelaten wordt, zou ‘delen om te vermenigvuldigen’ het nieuwe motto moeten worden.
Iets dat in het land der start-ups precies vanzelfsprekend lijkt, blijkt nog eerder ongewoon binnen de traditionele bedrijven. Start-ups halen al verschillende jaren steeds grotere bedragen op om hun plannen en de wereld te veroveren. In de afgelopen jaren zijn er tal van succesverhalen gerealiseerd die tonen dat deze strategie succesvol kan zijn voor zowel de ondernemer als de investeerder. Moesten meer traditionele bedrijven smart capital toelaten tot hun aandeelhouderschap, dan ben ik ervan overtuigd dat veel van deze bedrijven door hun huidige plafond kunnen groeien en een grotere impact maken binnen hun markt. Smart capital toelaten hoeft niet gelijk te staan met een volledig verlies van controle, of een totale verandering van de bedrijfscultuur. Nog te vaak horen we enkel de nadelen vanuit misgelopen dossiers en vergeten we de wereldbedrijven die marktleider zijn geworden dankzij het juiste kapitaal.
Vanuit mijn eigen ervaring, en de snelle groei die we met UgenTec hebben kunnen realiseren, ben ik een absolute ambassadeur van ‘smart capital’. Samen met Heran Partners en LRM konden we de groei van UgenTec maximaliseren. We konden steeds de investeringen doen die nodig waren, we konden ons product uitbouwen voorafgaand aan de inkomsten. En het brede netwerk van onze bestuurders maakte hierin meermaals het verschil. De ervaring rond de tafel bewaakte steeds de strategische koers, navigeerde ons rond valkuilen en daagde uit om maximaal te groeien. Steeds op een manier die resulteerde in maximale toegevoegde waarde voor alle partijen rond de tafel.
In de afgelopen jaren werden steeds meer middelen samengebracht binnen fondsen. Hiermee groeit het aanbod aan slim kapitaal, wordt het meer divers en groeit de ervaring in deze formule. Private equity fondsen zoals Down 2 Earth Capital en Renardmont zijn maar twee voorbeelden van fondsen en ondernemers die aantonen dat smart capital bestaat en niet uitzonderlijk resulteert in succes.
Ieder bedrijf is anders, elk aanpak is verschillend. Daarin bestaat geen juist of fout, toch hoop ik dat jullie durven nadenken over hoe extern en slim kapitaal binnen jullie bedrijf kan versnellen, om zo jullie groeiplannen te maximaliseren en jullie grootste ondernemersplannen waar te maken!