Van Vanzelfsprekend loont het de moeite om als ondernemer voor je pensioen te sparen via een voordelige extralegale pensioenverzekering zoals VAPZ of IPT. Maar wat gebeurt er met dat geld als je scheidt van je partner? Als het niet in je huwelijkscontract staat, is dit thema mogelijk voer voor discussie.
Wetswijziging biedt geen oplossing
Als je gehuwd bent onder het stelsel van scheiding van goederen, is er geen probleem. In dat geval behoud jij als ondernemer je volledige spaarpotje voor je pensioen. In alle andere situaties is het best ingewikkeld. Want er bestaat simpelweg geen eenvoudige oplossing.
Bij de hervorming van het huwelijksvermogensrecht in 2018 zijn er aan de wet verfijningen toegevoegd voor levensverzekeringen, vennootschapsaandelen, enzovoort. Maar extralegale pensioenverzekeringen worden hierin niét behandeld. Concreet betekent dit dat wanneer je scheidt, het de rechter is die beslist of en hoeveel jij van je gespaarde geld moet afstaan aan je ex-partner.
Complexe berekeningen
Ben je onder een ander stelsel dan scheiding van goederen gehuwd? Dan wordt het bedrag dat je tijdens je huwelijk gespaard hebt via dergelijke pensioenverzekering evenredig verdeeld. Maar dat is niet eenvoudig, om verschillende redenen. Je wil namelijk de waarde van het geld vandaag kennen, maar je hébt dat geld eigenlijk nog niet. Je krijgt dat pas wanneer je op pensioen gaat. En de belastingen daarop zijn nu en dan wellicht ook anders. Bovendien is over het algemeen het verzekeringsproduct van een vrouw meer waard omdat een vrouw gemiddeld langer leeft. Ook dat speelt een rol in de berekening. Tot slot zal de rechter oordelen of je dat bedrag nú al voorschiet of het pas betaalt wanneer jij de volledige spaarpot zelf ontvangt, bij je pensioen.
Vereenvoudigen of vermijden
Een manier om die ingewikkelde rekenoefening te ontwijken? Neem het op in een groter, globaal akkoord bij je scheiding. Al moet je hiervoor wel tot een overeenkomst komen met je ex-partner.
Nog beter is natuurlijk discussies vermijden – als het dan toch misloopt – door dit element in je huwelijkscontract te zetten. Let wel: dergelijke aanpassing of toevoeging moét door een notaris gebeuren. Andere documenten die jullie hiervoor opstellen, zijn niét rechtsgeldig bij een scheiding.