Voldoende kwalitatieve slaap is cruciaal voor een productieve en veilige werkomgeving. Maar hoe kunt u als werkgever een positieve impact hebben op de slaapkwaliteit van werknemers?
Het gaat slecht met het slaappatroon van de doorsnee Belg. Voor de coronacrisis kampte één op de drie Belgen met slaapproblemen. Volgens een studie van de VUB namen die tijdens de lockdowns zelfs toe tot 54%.
Dat slaaptekort heeft een grote impact op de werkvloer, de individuele gezondheid en de maatschappij. Op korte termijn leidt het immers tot minder energie, aandacht en concentratie. Op de middellange termijn leidt het dan weer tot een grotere vatbaarheid voor infecties, meer kans op overgewicht en cardiovasculaire ziektes.
Impact op de werkvloer
Te weinig of niet-kwalitatieve slaap vermindert de productiviteit op de werkvloer, terwijl de kans op een arbeidsongeval toeneemt. Werknemers die minder dan zes uur slapen, verliezen gemiddeld zes productieve werkdagen per jaar. Goed uitgeruste werknemers zijn dus in ieders belang. Maar hoe kunt u als werkgever bijdragen aan hun slaapkwaliteit?
1. Respecteer het bioritme met glijdende uren
Regelmaat is essentieel. Door op een vast tijdstip te gaan slapen, wordt uw lichaam op hetzelfde moment moe en terug wakker. Maar de interne klok is voor iedereen anders. Of u een avond- of ochtendmens bent, is genetisch bepaald. Dit noemt men het chronotype. Er zijn vroege, neutrale en late types. Vroege types kunnen zich ’s ochtends goed focussen, terwijl een later type ‘s namiddags productiever is. Met glijdende uren biedt u een gunstig uurrooster voor elk type.
2. Stimuleer voldoende ontspanning en pauzes in de buitenlucht
Stress brengt het lichaam in opperste staat van paraatheid. Als de hoeveelheid stresshormonen hoog is, kan ons lichaam niet tot rust komen. Dat heeft een negatieve impact op onze nachtrust. Schep daarom een klimaat waarin voldoende pauze nemen oké is. Tijdens deze pauzes is het aangeraden om zo veel mogelijk daglicht op te zoeken. Zonlicht is immers belangrijk om u energiek en wakker te voelen, en het draagt bij aan een positieve stemming. Pauzeer daarom in de buitenlucht of doe eens een wandelvergadering.
3. Daag uw team uit om meer te bewegen
Studies tonen aan dat dagelijks een halfuur matig intensief bewegen een positief effect heeft op slaap. Beweging kan de slaapkwaliteit namelijk met 65% verbeteren en zorgt gemiddeld tot 45 minuten meer slaap. U hoeft hiervoor niet intensief te sporten: wandelen of in de tuin werken is voldoende. Stel dit niet uit tot ’s avonds, maar voorzie bijvoorbeeld een bewegingsmoment tijdens een lange vergadering of neem de trap op het werk.
4. Moedig gezonde eetgewoontes aan
Suikers hebben een negatieve impact op onze slaap. Bovendien verteren we deze stof ’s avonds minder goed, terwijl suikerpieken in ons bloed tot een slechtere nachtrust leiden. Stimuleer werknemers dus om te kiezen voor gezonde voeding.
Mensura
www.mensura.be