Als je op de E313 in Lummen rijdt, springen de bedrijfsgebouwen van Galvacoat Steelcoat en Metalix meteen in het oog. Het derdegeneratiebedrijf is opgericht in de jaren 60 en de jongste decennia uitgegroeid tot een gevestigde waarde op het vlak van stralen, metalliseren, poedercoaten, verzinken en nat lakken. Vandaag staat Peter Kempeneers nog aan het hoofd, maar vanaf juni 2023 stopt hij met de operationele taken. Tineke Kempeneers, zijn oudste dochter, neemt de fakkel dan over en wordt geruggensteund door haar zus Sofie Kempeneers. Hoog tijd voor een gesprek over de verduurzaming van de metaalindustrie, de war for talent en ambitieuze plannen.
Het ondernemersgen heeft altijd in de familie Kempeneers gezeten. “Mijn grootvader was in de jaren 60 een kippenboer”, zegt Sofie Kempeneers. “In 1963 reisde hij naar de Verenigde Staten. Bij zijn terugkomst verkocht hij alle kippen en stortte hij zich op het lakken van radiatoren. Hij heeft op verschillende locaties gezeten. Met de komst van mijn vader groeide het bedrijf. Hij breidde het aantal soorten oppervlaktebehandelingen uit. Onder andere met het poederlakken van staal. Vroeger hadden we verschillende vestigingen in Schaffen, Overpelt en Lummen. Vandaag zit alles gecentraliseerd op onze site in Lummen.”
Aparte specialisaties
STERCK. Oppervlakte-behandeling is wel de corebusiness gebleven?
Sofie Kempeneers: “We hebben nog altijd twee exploitatievennootschappen: Metalix enerzijds en Galvacoat Steelcoat anderzijds.”
Tineke Kempeneers: “Metalix is gespecialiseerd in handstralen, metalliseren en natlakken van bouwgerelateerd staal. De toepassingen zijn heel divers: dat gaat van onderdelen van rollercoasters en masten tot bouwkranen, damplanken en bruggen. Sinds 2017 is er ook een extra poedercoatlijn die vooral gebruikt wordt voor sprinklerbuizen. Dat is een echte niche. Onze snelle levertijd is de belangrijkste USP. We zijn de laatste schakel in de keten. Daarna moet het onderdeel meteen naar de werf.”
Tineke Kempeneers
Tineke is ook voorzitter van Jong Voka sinds juni 2022. Deze bezige bij houdt van netwerken en wordt af en toe graag uit haar comfortzone getrokken. Als medeoprichter van Young VOM zijn ook haar avonden goed gevuld. Als er toch nog wat vrije tijd is, gaat ze padellen. Voor een avondje met vrienden of een (verre) reis is Tineke ook altijd te vinden.
Tineke: “Galvacoat Steelcoat is dan weer expert op het vlak van chemische voorbehandelingen en poedercoatings voor toepassingen uit verzinkt staal of aluminium. We doen dat trouwens al jaren op basis van zirkonium in plaats van chroom. Dat is een stuk milieuvriendelijker. Voornamelijk gaat het om hekwerk, tuin – en industriepoorten, kassenbouw, lichtmasten en poutrels. Voor het verzinken zelf werken we nauw samen met Verzinkerij Lenssen in Genk. Sinds het begin zijn we aandeelhouder in dat metaalverwerkend bedrijf. Intussen hebben we onze participatie opgeschroefd tot 40%. Zo kunnen we ons nog sterker op de markt positioneren.”
De producten die we behandelen, komen nagenoeg overal ter wereld terecht.
Wereldwijde afzet
STERCK. Wie zijn jullie klanten?
Tineke: “Ons klantenbestand is ontzettend divers. En de producten die we behandelen via Galvacoat Steelcoat komen nagenoeg overal ter wereld terecht. Heel wat Nederlandse kassenbouwers schakelen ons in voor de oppervlaktebehandeling en exporteren hun serres vervolgens naar Azië, de Verenigde Staten en Canada. Dat is historisch zo gegroeid. Toen de vestiging nog in Overpelt lag, vonden die Nederlandse bedrijven ons heel gemakkelijk. Door de verhuizing naar Lummen zijn we nagenoeg geen klanten verloren.”
Familiale opvolging
STERCK. Was het een evidentie dat jullie in de familiezaak zouden stappen?
Sofie: “Dat werd in ieder geval niet verwacht. Maar heel vreemd is het ook niet. Ik studeerde absoluut niet graag en wilde liefst zo snel mogelijk werken. Net daarom koos ik voor marketing: dat was nog boeiend en na drie jaar had ik een diploma op zak (lacht). Mijn stage liep ik bij Galvacoat, toen nog op de site in Overpelt. Ik heb nooit ergens anders gewerkt. Vanaf dag één – in 2011 – kreeg ik de personeelszaken in mijn schoot geworpen. Dat was uitdagend maar ontzettend interessant. Vandaag ben ik nog altijd met hr bezig en zet ik de krijtlijnen van het personeelsbeleid elke dag verder uit. Dat geeft me heel veel energie.”
- 3de generatie
- 7 nationaliteiten
- >5000 m2 staal per dag
- 1963 oprichtingsjaar
Tineke: “Ik droomde er als kind altijd van om in het bedrijf van mijn vader te stappen. In tegenstelling tot Sofie studeerde ik héél graag. Na mijn TEW-studies aan de UHasselt voltooide ik ook nog een opleiding Rechten aan de KU Leuven. Tijdens mijn studies begon ik te twijfelen. Was het familiebedrijf wel écht wat ik wilde? Al snel besloot ik om het een kans te geven. Ik had er toch altijd van gedroomd om samen met Sofie te werken. Mijn vader gaf me heel bewust een salespositie. De baan op … Dat was niet echt wat ik in gedachten had. Ik werd een beetje voor de leeuwen gegooid, maar ik genoot er oprecht van. Tijdens die beginjaren leerde ik ontzettend veel. Intussen coacht papa mij om de volledige bedrijfsleiding over te nemen.”
Sofie: “We zijn een goede tandem. Onze taken zijn afgelijnd. Alles wat te maken heeft met de interne werking en het dagelijks bestuur komt naar mij, alles met externen – klanten, leveranciers en andere stakeholders – en projectwerking gaat naar Tineke.”
Tineke: “Ik zou niet kunnen wat Sofie doet. En andersom zou het ook niet lukken. Ik heb net heel veel prikkels nodig en houd niet van repetitief werk. Bovendien netwerk ik erg graag. Sofie vindt dat minder leuk.”
STERCK. Wat zijn de troeven van Metalix en Galvacoat Steelcoat?
Sofie: “Leverbetrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit. De partnerships die we met onze klanten hebben, lopen al jaren. Er is weinig verloop. Dat maakt ook dat de meeste klanten onze medewerkers door de jaren heen goed hebben leren kennen. En uiteraard is ons sterk en loyaal team een grote troef. Zonder hen kunnen we onze beloften aan onze klanten niet nakomen.”
Tineke: “De familiale sfeer die hier hangt, zien onze klanten ook als een echte troef. Ook al hebben we intussen bijna 100 medewerkers, verspreid over de verschillende bedrijven.”
War for talent
STERCK. Hoe gaan jullie met de war for talent om?
Sofie: “Het is vooral een kwestie van nieuwe manieren van aanwerven zoeken. We werken voor de arbeiders vaak samen met uitzendkantoren en die beamen dat het vandaag écht een uitdaging is om geschikt personeel te vinden. Wij willen zowel bij Metalix als Galvacoat Steelcoat vooral betrokkenheid en doorgroeimogelijkheden bieden. Onze lonen zijn competitief en de collegialiteit is ontzettend groot. We hanteren daarnaast een vlakke structuur – mijn deur staat altijd open – en transparante communicatie. Door betrokkenheid te bieden, is het verloop hier vandaag relatief laag. Arbeiders die hier vijf jaar vast in dienst zijn, krijgen de mogelijkheid om in te stappen in een cafetariaplan. Dat wordt erg geapprecieerd. De meeste arbeiders zijn laaggeschoold. Zij zijn ontzettend fier als ze een bedrijfswagen kunnen krijgen. We werken nu ook een fietsleaseformule uit, op vraag van enkele medewerkers. Je moet vandaag wel anders verlonen en inventief zijn. De lonen in de metaalindustrie (PC 111) zijn nu al met 8,14% gestegen.”
De partnerships die we met onze klanten hebben, lopen al jaren. Er is weinig verloop.
Sofie: “We hebben een heel loyaal personeelsbestand. Daar zijn we ook allemaal terecht fier op. Heel veel groeiende bedrijven verliezen op een bepaald moment het contact met hun personeel. Ik durf gerust zeggen dat iedereen hier iedereen kent. We luisteren naar elkaar en zoeken samen naar oplossingen.”
Sofie: “Heel wat medewerkers spreken ook buiten de werkuren af. En ook het multiculturele aspect is zeker een troef. Wie wil werken, is hier welkom. De appreciatie voor de kansen en opleidingsmogelijkheden is ook groot. Dat siert onze werknemers. Elke uitzendkracht die hier start, weet dat hij kans maakt op een vast contract.”
Groei
STERCK. Hoe blijven jullie jaar na jaar groeien? Vooral organisch of nemen jullie ook concullega’s over?
Tineke: “Stilstaan is achteruitgaan. We verkennen de markt dus voortdurend en speuren naar opportuniteiten. We blijven ook nadenken over uitbreidingsmogelijkheden op onze huidige site. Die is nagenoeg volledig volgebouwd, maar er broeien wel ideeën om bepaalde installaties aan te passen, te vergroten of te vernieuwen om meer capaciteit aan te kunnen. Wat acquisities betreft: we onderzoeken de mogelijkheden. Naast de participatie in Verzinkerij Lenssen zijn we ook actief bezig met projectontwikkeling via KTS Immo. We hebben hiernaast bijvoorbeeld het bedrijfsgebouw voor het Spaanse Alucan gebouwd. En we zijn ook nog actief bezig met groene energie. Op onze eigen vestiging liggen heel wat zonnepanelen.”
STERCK. Op welke manier zetten jullie in op maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Tineke: “Op allerlei manieren. Onze investeringen in lokale, hernieuwbare energie zijn daar een eerste voorbeeld van. We hebben ook al jaren het ISO 14001-certificaat, de internationale standaard voor een milieumanagementsysteem. Oppervlaktebehandeling is onze corebusiness en dat proberen we op een zo duurzaam mogelijke manier te doen. Onder andere door een chemische voorbehandeling met zirkonium in plaats van chroom.”
Sofie Kempeneers
Sofie krijgt heel veel energie van een sessie personal training samen met haar zus Tineke, maar haar ultieme energiebooster is zonder twijfel haar driejarig zoontje en qualitytime met haar gezin.
Energiecrisis
STERCK. Welk effect heeft de energiecrisis op jullie business?
Tineke: “Poedercoaten is sowieso erg energie-intensief. We gebruiken zowel aardgas als elektriciteit. Dat maakt onze business nu uitdagender dan ooit. Het topic ‘energie’ staat hier tegenwoordig wekelijks op de agenda. Op dit moment analyseren we hoe we kunnen investeren in accurate meetapparatuur. Met die inzichten kunnen we vervolgens de productie optimaliseren en zo efficiënt mogelijk maken. Met die data kunnen we ook zien waar de pieken zitten en die proberen zo laag mogelijk te houden. Vanaf januari komt de piekbelasting er. Een gespreide opstart van de machines is dan sowieso al een must.”
Sofie: “We onderzoeken ook of we aan de slag kunnen gaan met zogenoemde low bake-poeders. Die zijn duurder in aankoop, maar kunnen op lagere temperaturen gemoffeld worden. We hebben ook even gekeken of we kunnen overschakelen op butaan en propaan, maar dat is voorlopig niet aan de orde. Na een heus coronabeleid is het nu dus tijd voor een energiebeleid binnen Metalix en Galvacoat Steelcoat …”
STERCK. Wat is de ambitie? Wat brengt de toekomst?
Tineke: “In juni 2023 zet papa een stapje terug. Hij wordt 60 jaar en legt zijn taken als directeur van Metalix en Galvacoat Steelcoat dan neer. In maart van dit jaar heeft hij zijn vader moeten afgeven. Toen heeft hij heel erg beseft dat er meer is dan werk alleen. Achter de schermen zal hij nog wel wat technisch advies geven, maar ik denk wel dat hij het bedrijf los kan laten. Hij ziet ook dat de zaken goed lopen. Sofie en ik zijn erg gemotiveerd. En heel eerlijk: we zijn een topteam. Dankzij die goede wisselwerking kan hij met een gerust hart van het leven genieten.”
Sofie: “Tineke is intussen goed ingewerkt. Papa coacht nu vooral nog op technisch vlak. Komt helemaal goed!”