Consumenten, bedrijven en overheden vragen aan hun leverancier best een bewijs dat deze voor zijn duurzame producten gecontroleerd wordt door een onafhankelijke partij. Een officieel duurzaamheidscertificaat zoals FSC en PEFC (hout en papier), RSPO (palmolie), MSC (duurzaam gevangen vis) en ASC (duurzaam gekweekte vis) is daarvoor het beste bewijs. Zonder zo’n certificaat is de herkomst van de producten niet gecheckt en kan je nooit zeker zijn of de duurzaamheidsclaim correct is.
De leverancier bewijst de duurzaamheid op een dubbele manier. Enerzijds via een controlenummer op zijn factuur dat verwijst naar een officiële duurzaamheidscertificering. Anderzijds moet er op de factuur bij de duurzame goederen telkens in specifieke bewoordingen vermeld staan dat het over een duurzaam artikel gaat.
Deze voorwaarden maken het voor controle-instanties mogelijk om na te gaan of er duurzame aankopen staan tegenover wat er gefactureerd wordt.
De basis van de duurzaamheidscertificering wordt gevormd door een traceerbaarheidssysteem zoals in de farmaceutische of in de voedingsindustrie van toepassing is. Alle schakels van het proces moeten op elk moment traceerbaar zijn. Het volstaat dus niet om enkel aan te tonen dat je bij een gecertificeerde partij aankoopt.
Er komt in de markt wel eens misbruik voor van partijen die beweren duurzame producten aan te bieden terwijl ze het niet kunnen aantonen.
De duurzaamheidscertificaten FSC en PEFC kunnen ook gebruikt worden om de legaliteit van hout aan te tonen zoals gevraagd door de Europese wetgeving EUTR. RSPO-certificering past in het beleid van Europa om tegen 2015 enkel nog 100 procent duurzame palmolie te gebruiken.
Lut Draye is zaakvoerder van D&D Consult en begeleidt bedrijven in het behalen van duurzaamheidscertificaten.