Heel wat ondernemers en drukbezette kaderleden slagen erin om ondanks een drukke agenda verschillende keren per week hun loopschoenen aan te trekken voor een deugddoende loop door bossen en velden. We vonden er drie bereid te getuigen over hun 'runners high'.
Drie jaar geleden beoefende Peter Verschelden geen enkele sport. Vorig jaar liep de CEO van het financieel consultancykantoor Moore Stephens Belgium in totaal 2.300 kilometer. Dit jaar staan de marathons van Wenen en Berlijn op de agenda.
Lopen heeft mijn leven compleet veranderd.
“Toen de weegschaal aangaf dat ik richting 100 kilogram zou gaan, was het tijd om in actie te schieten. Ik beoefende drie jaar geleden geen enkele sport omdat ik daar zogezegd geen tijd voor had. Ik ben op eigen initiatief met Start to Run begonnen en enkele maanden later nam ik deel aan de Antwerp 10 Miles. Voor mijn eerste wedstrijd had ik nooit eerder meer dan 5 kilometer gelopen, maar die 16 kilometer liep ik in Antwerpen wel netjes uit. Dat smaakte naar meer dus begon ik te trainen voor mijn eerste marathon. Ondertussen heb ik er al vijf gelopen.”
4x per week
Peter Verschelden loopt het hele jaar door vier keer per week. Op zaterdag loopt hij – afhankelijk van zijn loopschema – 20 tot 34 kilometer en op zondag legt hij gemiddeld 10 tot 14 kilometer af. “In de week vertrek ik ’s ochtends vroeg, nog voor het ochtendgloren. Op dinsdagochtend vertrek ik om 6u30 voor zo’n 10 tot 18 kilometer en op donderdag volg ik een intervaltraining”, zegt Verschelden. “Een training overslaan? Dat gebeurt nagenoeg nooit. Ik houd me erg strikt aan mijn schema. Mijn echtgenote Kris vindt mijn trainingen soms ietwat maniakaal.”
15 kilogram minder
In tegenstelling tot heel wat andere marathonlopers volgt Peter Verschelden geen speciaal dieet. “Dankzij de intensieve trainingen weeg ik 15 kilogram minder dan drie jaar geleden. Ik heb mijn eetgewoontes niet aangepast. Zelfs in de allerlaatste voorbereidingsweken van een marathon let ik niet op mijn voeding. Alcohol is dan wel not done”, verduidelijkt Verschelden.
Prioriteiten stellen
“Geen tijd? Dat is een zwak excuus”, gaat Verschelden verder. “Als je dit echt wil, lukt het. Mijn personal assistant Sophie heeft toegang tot mijn loopschema’s en plant mijn afspraken op dinsdag en donderdag pas vanaf 9u of 9u30 in. Er zijn uiteraard ochtenden dat ik weinig zin heb om zo vroeg op te staan en om 6u30 de deur achter me dicht te trekken. Maar ik doe dat toch want de energie die je van het lopen krijgt is ongelooflijk groot. Ik heb het geluk om in het groen te wonen, vlakbij de monding van de Durme in de Schelde. Het is fantastisch om de zon te zien opkomen terwijl ik op de dijk loop. Het lopen heeft mijn leven compleet veranderd. Ik sta zowel fysiek als mentaal veel sterker.”
Druk programma
Dit voorjaar wil Peter Verschelden de marathon van Wenen lopen, in de zomer neemt hij deel aan de vierdaagse Coast to Coast Run in Italië en in het najaar wil hij ook nog de marathon van Berlijn lopen. Volgend jaar staan de marathons van Londen en Chicago op het programma. “In New York ging ik na 4u25’ over de meet. Dat was een heerlijk gevoel. Bovendien zijn het altijd leuke uitstapjes. Mijn echtgenote gaat telkens mee om te supporteren en ondertussen is het de gewoonte om altijd twee dagen langer te blijven zodat we ook wat kunnen genieten van de stad.”
Twintig jaar handbal, duizenden kilometers op de fiets en ontelbaar veel partijtjes squash. Peter Van Eylen, zaakvoerder van L.E.D. Techno uit Heusden-Zolder, is een echte sportivo. Toen zijn schoonbroer vertelde dat hij wou deelnemen aan de ‘Marathon des Sables’, schreef Van Eylen zich zonder veel nadenken ook in.
"Daar heb ik toch geen tijd voor", was in eerste instantie een vaak gebruikt excuus van Peter Van Eylen als zijn schoonbroer over de Marathon des Sables begon. “Tot ik op een bepaalde dag toch toehapte”, zegt Van Eylen. “Ik heb me ongeveer een jaar lang intensief voorbereid en liet me ondersteunen door Energy Lab. Zij bezorgden me trainingsschema’s en die volgde ik braafjes op. Af en toe volgden er conditietesten. Voedingsadvies? Neen, met twee kleine kinderen in huis leek het me geen goed idee om andere maaltijden te eten.”
Top 400
In de voorbereiding trainde Peter Van Eylen bijna dagelijks, met een minimum van vier keer per week. “Ik had nooit eerder meer dan 15 kilometer gelopen, dus ik had wel wat werk voor de boeg. Uiteindelijk heeft mijn schoonbroer zijn trainingen moeten staken wegens een blessure. Ik heb geen moment gedacht om mijn deelname te annuleren. Dat heeft thuis wel voor wat discussies gezorgd. Maar ik was al zo gevorderd met de trainingen dat ik ook echt over die meet wilde gaan”, legt Van Eylen uit. “Begin april 2014 was het zo ver: zo’n 250 kilometer in 6 dagen, met een rugzak van ruim 10 kilogram. Het was niet enkel fysiek heel zwaar, ook mentaal was het een gigantische uitdaging. Over de meet komen als nummer 398 van zo’n 1200 deelnemers gaf een onbeschrijflijk gevoel.”
De meet halen is een
onbeschrijfelijk gevoel.
Nog meer kicks
Momenteel traint Peter Van Eylen nog altijd intensief, gemiddeld zo’n vier keer per week. “Ik heb simpelweg nood aan extreme uitdagingen. Een marathon lopen en die dan nadien nog een keer herhalen om een snellere tijd neer te zetten? Nee, dat is niks voor mij. Ik loop sowieso al niet graag op verharde ondergrond”, zegt Van Eylen. “De Marathon des Sables was zo intens dat ik al snel getriggerd was om opnieuw iets extreems te plannen. Dit jaar wil ik de North Sea Trail en een dubbele marathon lopen en misschien neem ik in het najaar ook nog deel aan een ultramarathon van 250 kilometer in Turkije.”
In functie van de agenda
De voorbereiding van zulke intensieve wedstrijden vraagt veel tijd en discipline. Maar voor Peter is het geen opoffering. “Ik plan mijn trainingen in functie van mijn werkschema en dat van mijn vrouw. Aangezien zij als verpleegster in shiften werkt, is het nagenoeg onmogelijk om op vaste tijdstippen te trainen”, verduidelijkt Van Eylen. “Ik loop dus op de meest onmogelijke momenten: om 5u30 ’s morgens of om 22 uur ’s avonds. Als je dat echt wilt, lukt het wel. Eigenlijk zit het gewoon allemaal in ’t kopke.”
Als student was hij behoorlijk sportief, maar eens aan het werk verdween sport door de drukke agenda al snel naar de achtergrond. In 2007 gaf de weegschaal aan dat het hoog tijd was om aan zijn conditie te werken. Vandaag heeft de topman van bouwbedrijf Vanderstraeten uit Lummen al 10 marathons op zijn palmares.
“Alles is eigenlijk gestart met een domme weddenschap. Vrienden daagden me uit om de Mont Ventoux te beklimmen. Mijn basisconditie was ver zoek en dus begon ik naast de fietstrainingen ook wat te lopen”, zegt Michel Vanderstraeten. “Ik ben uiteindelijk op de top van die bewuste berg geraakt maar daarna hield ik het voor bekeken. Fietsen was helemaal mijn ding niet. Omdat mijn conditie toen wel op punt stond, wilde ik die ook graag behouden en bleef ik lopen. Ik dreef – zonder enige vorm van begeleiding – de afstanden op en een half jaar later liep ik mijn eerste halve marathon in Brussel.”
Man met de hamer
Het verhaal van ‘een vriend en een uitdaging’ herhaalde zich en anderhalf jaar na zijn eerste looptraining, ging Michel Vanderstraeten voor het eerst over de meet van een echte marathon. “Eigenlijk was ik helemaal niet zeker of ik die marathon in Venetië wel tot een goed einde zou brengen. Ik was wel goed voorbereid, maar mijn langste afstand ooit was amper 32 kilometer. Ik startte veel te snel en kwam de man met de hamer verschillende keren tegen. De tweede helft was ongelooflijk zwaar. Toch bleef ik volhouden en na 4u04’ ging ik over de finish. Ik heb een week op een wolk geleefd. Het was echt onbeschrijflijk, ik kon de hele wereld aan.”
Elke marathon even mooie herinnering.
Doorheen wijnkastelen
Ondertussen heeft Michel Vanderstraeten al tien marathons gelopen. “Ze hebben allemaal even mooie herinneringen. New York was waanzinnig. In Berlijn zette ik een fantastische tijd van 3u16’ neer en in de Franse wijnstreek Médoc liep ik een marathon doorheen wijnkastelen”, vertelt Vanderstraeten. “Dit jaar staat de marathon van Rome op het programma. En waarschijnlijk train ik in het najaar voor de historische marathon van Athene. Ik heb die constante uitdagingen nodig om niet in oude gewoontes te vervallen. Zodra de vluchten en het hotel geboekt zijn, is er geen weg terug. Dat is ook de reden waarom ik voor marathons in het buitenland kies.”
Trainingsschema op maat
Door de drukke werkagenda loopt Michel Vanderstraeten voornamelijk ’s avonds laat, in het donker. “Lange duurlopen plan ik in het weekend, in functie van de agenda’s van mijn drie kinderen. Mijn oudste zoon en dochter komen soms zelfs mee met de fiets”, zegt Vanderstraeten. “Sinds twee jaar ben ik lid van de Managers Marathon Club. Tomas Valcke heeft een trainingsschema op maat gemaakt en dat probeer ik zo goed mogelijk te volgen. Of die begeleiding vruchten afwerpt? Ongetwijfeld. Ik luister goed naar mijn lichaam maar ik denk niet dat ik die scherpe tijd in Berlijn zonder begeleiding had kunnen neerzetten.”