Voor de afronding van het ontwerp en de uitvoeringsfase van zijn huis met ateliers in de Vlaamse Ardennen, vond kunstenaar Thomas Huyghe in de persoon van Edwin Lesthaeghe alsnog de geschikte architect. “Het team van FORMAT Architecten maakte met zijn begeleiding en feedback het verschil.”
Na een lang verblijf in Gent kozen Thomas Huyghe en zijn vrouw vijf jaar geleden voor een stek in Maarkedal, maar hun nieuwbouw in CLT-houtbouw (Cross Laminated Timber, massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout) liep niet van een leien dakje. “Door onze gestrande samenwerking met een nochtans gerenommeerd architectenbureau, moesten we op zoek naar een nieuwe partner om ons project vorm te geven. Via kennissen kwamen we net na het indienen van de bouwaanvraag bij Edwin Lesthaeghe en zijn team terecht.”
Luisterend oor
“Het was best een spannende start voor beide partijen, want we kenden elkaar niet en we wisten niet waar we instapten”, vervolgt Thomas Huyghe. “Toch duurde het niet lang vooraleer we elkaar vonden. Elk vanuit ons vakgebied bleken we iets voor elkaar te betekenen. Zo stroef de samenwerking met de eerste architect verliep, zo vlot ging het allemaal met FORMAT Architecten. Er werd meteen naar ons geluisterd. Onze nieuwe partner was ook op elk moment bereikbaar. Door onze interesse in architectuur wilden mijn vrouw en ikzelf voor een stuk instaan voor het ontwerp, maar we hadden uiteraard een architect nodig die nog een meerwaarde kon geven aan ons project.”
“Doordat mijn klant veel zelf wilde doen, hanteerden wij een specifieke aanpak in dit traject van lange adem”, vertelt Edwin Lesthaeghe. “Ik wees op cruciale aandachtspunten. Als klein wendbaar bureau, met vier vaste medewerkers, was het perfect mogelijk om in alle resterende fases van het project betrokken te zijn. Wij stonden eigenlijk in voor de coaching. Als het ging om het uitvoeringstracé, stonden we daadwerkelijk op de werf.”
“Als kleine speler beseffen we dat we niet alles kunnen doen. Waar nodig zoeken we dan ook samenwerkingsverbanden om onze klant de beste service te bieden. Als architect mag je niet enkel in de verkoopfase het gezicht zijn van je bureau. De kwaliteit zit in de totaliteit van je zaak en zijn medewerkers. Als er iets misgaat, moet je dat corrigeren.”
“Een project in CLT-houtbouw moet van a tot z uitgetekend zijn, zodat je de puzzel naadloos in elkaar kan zetten. Het vergt een heel andere manier van ontwerpen dan een klassieke bouw. Er komt veel meer voorbereidend werk aan te pas, terwijl je het aantal werfdagen dan weer tot een minimum kan beperken.”
Gezamenlijk kunstwerk
De vlotte samenwerking bleek zowaar de start te zijn van een gezamenlijk project. Thomas Huyghe en Edwin Lesthaeghe wonnen de openbare aanbesteding voor een bespeelbaar kunstwerk voor de Reuskensstoet in Borgerhout bij Antwerpen. Een eerste collectieve referentie is in de maak. “Ook hier blijkt weer dat we echte sparringpartners zijn. Edwin is een atypische architect met wie ik nieuwe horizonten kan verkennen”, stipt Thomas Huyghe aan.
“We komen samen inderdaad uit op een project dat we anders nooit zouden doen. Naast de architectuur in de klassieke zin van het woord, sta ik ook open voor dit soort belevingsopdrachten”, besluit Edwin Lesthaeghe.