Ondernemingen die liefst vijf (!) eeuwen teruggaan en nog altijd een familiebedrijf zijn? Die vallen vrij makkelijk te tellen op de vingers van enkele handen. The Coatinc Company is één van hen. De Duitse firma heeft intussen al jarenlang een filiaal in Ninove, dat vooral de Belgische, Franse en Nederlandse markt bedient. Coatinc Ninove en zusterbedrijf Coatinc Ninocoat bieden een heel scala aan oppervlaktebehandelingstechnieken aan en bleven tijdens de coronacrisis gewoon doorwerken. “Veilig werken is dé prioriteit in onze branche”, weet sales manager Carlos Callewaert.
The Coatinc Company mag zich het oudste familiebedrijf van Duitsland noemen. Het is gevestigd in het Siegerland, dé bakermat van metaalbewerking en -verwerking bij onze oosterburen. Stichter Heylmann Dresseler, een meester in de staalsmederij, betaalde in 1502 een ‘vuurschilling’ om de stookplaats van de stad Siegen te mogen gebruiken. Zo legde hij de eerste fundamenten van wat een imposante multinational zou worden, wijdvertakt in Europa, Turkije en zelfs Mexico. Het relaas van The Coatinc Company werd deels een Belgisch verhaal toen het bedrijf de Nederlandse Bammens Groep overnam, die in 1995 op haar beurt het in 1974 opgerichte Eurogalva uit Ninove had overgenomen.
Resem technieken
“Nog altijd zijn er klanten die aan de telefoon vragen of ze bij Eurogalva – later NedCoat Ninove – terechtgekomen zijn”, lacht Carlos Callewaert. “Onze specialiteit is sinds jaar en dag thermisch verzinken, maar met de groep bieden we een hele resem aan technieken voor oppervlaktebehandeling van stalen en metalen stukken aan, zoals centrifugaal verzinken, passiveren, anodiseren, poedercoaten, natlakken en duplex (een combinatie van verzinken en coaten).”
STERCK. Wat vooral maakt het werk van een thermische verzinkerij op logistiek vlak zo uitdagend?
An Eeckhout, sales manager: “Wat wij doen, bevindt zich op het ‘einde van de ketting’. We zorgen letterlijk voor de finishing touch vooraleer de producten effectief in gebruik worden genomen. Daardoor rekenen klanten bij ons altijd op korte levertermijnen. Doorgaans zien ze hun stukken terug na vijf werkdagen, maar sinds we met een reservatiesysteem gestart zijn, zien veel klanten daar de voordelen van. Op die manier kunnen we de behandelingen vlotter in onze planning integreren. Dat biedt ons de mogelijkheid om vooruit te denken, terwijl de klant zeker is over de datum waarop hij de stukken zal terugzien. Als het écht snel moet gaan, kunnen ze een levering binnen de 24 of 48 uur aanvragen. Daarvoor vragen we wel een toeslag.”
STERCK. Thermisch verzinken blijft jullie specialiteit. Hoe komt het dat die al lang in gebruik zijnde techniek zo populair blijft?
Callewaert: “Het is een heel duurzame bescherming, die bovendien de hoogste kwaliteitsgarantie tegen corrosie biedt. Thermisch verzinkte stukken blijven roestvrij en vergen dertig jaar lang geen onderhoud. Die lange levensduur is een aspect dat nog altijd heel wat klanten aanspreekt. Bovendien leent het zich voor stukken van de meest diverse afmetingen (5 cm tot 23 meter) en gewichten (van pakweg 50 gram tot 18 ton).”
STERCK. Is het een techniek die vooral toegepast wordt wegens de functionaliteit?
Eeckhout: “Zeker voor toepassingen in de industrie en de landbouw is dat inderdaad het geval. Toch zien we al enkele jaren een opmars van stukken die vooral om esthetische redenen worden verzinkt. Het geeft onder meer aan luifels, leuningen en trappen een specifieke look. Onder meer bij de afwerking van een nieuwe school in Gent en de overkapping van het station van Oostende is voor die aanpak geopteerd. Je ziet het ook almaar vaker terugkeren in luifels van supermarkten, trailers van vrachtwagens en aanhangwagentjes.”
“We zien al enkele jaren een opmars van stukken die vooral om esthetische redenen worden verzinkt.
Hoge temperatuur
STERCK. Hoe innovatiegevoelig is oppervlaktebehandeling?
Callewaert: “De basis van de behandeling blijft identiek, maar we kijken altijd naar mogelijkheden om het proces te optimaliseren. Zo kunnen nieuwe staalsoorten bijvoorbeeld het resultaat van het verzinkingsproces beïnvloeden. The Coatinc Company heeft enkele jaren geleden een grote vernieuwing gebracht met haar innoverend Hoog Temperatuur Verzink-proces (HTV), het verzinken op hoge temperatuur (tussen 540 en 630 °C). Dit biedt onder meer de mogelijkheid om fijne schroefdraad, passingen en oppervlaktegeometrieën heel precies te verzinken, waardoor een machinale nabewerking onnodig wordt. Dergelijke stukken kenmerken zich ook door een zeer goede maatvastheid. Deze vernieuwende techniek wordt onder andere toegepast in ‘onderbody parts’ van personenwagens en ter bescherming van onderdelen van windmolens. Daarnaast wordt thermisch verzinken steeds meer toegepast in combinatie met poedercoaten. Dit geeft een ongelooflijk goede bescherming tegen corrosie, ook in agressieve milieus, en je geeft je constructie een strak uitzicht met een mooi kleurtje.”
STERCK. Stel: ik kom net van de schoolbanken en wil graag in jullie bedrijf aan de slag. Kan dat zomaar?
CEO Marc Miclotte: “We werken met een team van een negentigtal mensen, dat zeker tijdens piekperiodes ook rekent op interimkrachten. Elk van hen krijgt na de selectieproeven bij ons eerst een specifieke opleiding. Thermisch verzinken is een stiel die je niet zomaar onder de knie krijgt. Elk stuk krijgt eerst een voorbehandeling voor het in een bad gesmolten zink op 450 °C wordt ondergedompeld. Je begrijpt dat veilig werken daarom een absolute prioriteit is. De snelheid waarmee ze het leren, hangt af van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van wat ze precies doen. Iemand die de stukken per heftruck aanbrengt en weer wegbrengt, heeft een andere vorming nodig dan iemand die de finesses van de behandeling zelf onder de knie moet krijgen. We maken hen ook dagelijks bewust van het belang van veilig werken. Gelukkig hebben we onder ons personeel heel wat mensen met een lange staat van dienst binnen het bedrijf. Hun ervaring is van goudwaarde voor jonge krachten.”
- 11 miljoen euro omzet
- 90 aantal medewerkers
- 450 °C, normale verzinkingstemperatuur
- 630 °C, maximale temperatuur bij verzinken op hoge temperatuur
- 1974 stichtingsjaar
- 2200 aantal medewerkers in de hele Coatinc Company Group
STERCK. Klopt de perceptie dat oppervlaktebehandeling, en thermisch verzinken bij uitstek, een milieubelastende activiteit is?
Miclotte: “Die perceptie klopt helemaal niet. Thermisch verzinken is een heel milieuvriendelijk proces, waarbij alle afval gerecupereerd wordt. Zo worden alle afvalstoffen van het proces opnieuw verwerkt: het staalafval gaat terug naar de staalsmelterijen, ons chemisch afval vindt een toepassing in de cementindustrie, waterzuiveringsprocessen of neutralisatieprocessen. Het zinkafval wordt verder verfijnd tot zinkoxide, dat in de cosmetica en voeding bruikbaar is. Ook de verzinkte staalconstructie zelf kan zeer gemakkelijk op het einde van de levenscyclus volledig gerecupereerd worden. Dit kan je niet met een betonnen constructie. Een verzinkt object kan je weer ‘ontzinken’ of opnieuw verzinken, bovendien kan je ook het staal opnieuw gebruiken.”
“Er gaat bij ons amper iets verloren, op dat vlak staan we echt heel ver. De laatste jaren heeft het bedrijf grote inspanningen gedaan ten behoeve van milieu en omgeving. Naast de installatie van allerlei filtersystemen en een eigen waterzuivering (al het afvalwater wordt gezuiverd alvorens op riool te worden gebracht), hebben we begin dit jaar een volledig nieuwe kelder gebouwd voor onze procesbaden, die aan de strengste eisen voldoet.”
Het toenmalige Eurogalva, opgericht in 1974, was destijds één van de eerste bedrijven op het industrieterrein Pamelstraat-Oost.
Vlotte verbinding
STERCK. In welke mate heeft het coronavirus jullie workflow verstoord?
Miclotte: “Een aantal van onze klanten waren gedwongen tijdelijk hun zaak te sluiten, maar wij zijn altijd blijven doorwerken. We hebben meteen onze verantwoordelijkheid opgenomen, strikte maatregelen toegepast (mondmaskers, volgelaatschermen, thuiswerken, het opdelen van de ploegen in kleine groepjes) en onze medewerkers hierin opgeleid. Tot op heden is geen enkele van onze werknemers besmet, dit moeten we zo houden door hen regelmatig te wijzen op het belang van de maatregelen. We moeten sowieso zeer alert blijven, want niemand weet wat het effect zal zijn van de versoepeling van de maatregelen door de overheid en hoelang de burgers zich zullen kunnen houden aan de nieuwe discipline.”
STERCK. Hoe sterk is de link tussen Ninove en Coatinc?
Miclotte: “Het toenmalige Eurogalva, opgericht in 1974, was destijds één van de eerste bedrijven op het industrieterrein Pamelstraat-Oost. De rest van het terrein was toen nog bijna een moeras. Het bedrijf heeft altijd een goede verstandhouding gehad met het lokale bestuur en de omliggende bedrijven en het grote deel van de werknemers komt uit Ninove. Dit is een topligging, centraal in België en op amper tien minuutjes van de E40. Daardoor kunnen we klanten uit het hele land, maar ook Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk bedienen.”