Vincent Carton (43) stampte met DeltaCorp een succesvol bewakingsbedrijf uit de grond. Een bloeiende onderneming met een tachtigtal security agents, vooral actief op kleine en grote events. Tot COVID-19 in maart die ganse sector lamlegde. Maar Vincent zou Vincent niet zijn als hij de uitdaging niet omboog in een opportuniteit. DeltaCorp Vehicle Technics en FixTeam, twee nieuwe firma’s binnen de groep, vulden de leemte van de statische bewaking in. Het begin van een rijke portefeuille aan uiteenlopende ondernemersactiviteiten.
Ergens moet er iets blijven hangen zijn van de vele actiefilms die Vincent Carton als tiener gebiologeerd bekeek. Want terwijl hij na zijn studies IT bij het Amerikaanse EDS doorgroeide tot salesmanager, organiseerde Vincent in bijberoep al bewakingsopdrachten. Alphaguard mondde uit in een voltijdse bezigheid. Bodyguarding en andere bewakingsopdrachten werden uitgebreid met maritieme veiligheid. In 2011 ging Alphaguard in externe handen over en ging Vincent zelf in het buitenland werken als consultant, een nieuwe uitdaging. Hij was onder meer verantwoordelijke voor twee schepen die instonden voor maritieme veiligheid.
“Tot ons land in 2016 opgeschrikt werd door terreur in Zaventem”, herinnert Vincent zich. “Vanuit mijn achtergrond in de security kon ik dat niet negeren. Ik keerde terug naar België. Met een specialisatie in bewaking en explosievendetectie bouwde ik met een nieuw bedrijf de omzet uit van 200.000 euro tot een miljoen per jaar. Tot midden maart van dit jaar. Door de lockdown viel de volledige evenementenbewaking weg, wat een groot deel van de omzet vertegenwoordigt. En daarmee ook het merendeel van onze bewakingsinkomsten.”
Risico’s nemen met oog op de toekomst
Als opdrachten plots massaal wegvallen door een overmachtssituatie, maak je je als ondernemer wel eens zorgen. Maar bij de pakken blijven zitten? Neen, dat ligt niet in de aard van Vincent Carton. “Ik wil vooruit, ook – en misschien zelfs vooral – als het even tegenzit. Veel van mijn collega-ondernemers vulden dat hiaat in door coronagerelateerde producten te gaan maken en verkopen. Denk maar aan alcoholgeldispensers, deuropeners, plexischermen of mondmaskers. Ik heb bewust een ander pad gekozen. Een groter risico, maar met veel meer mogelijkheden op lange termijn. De verkoop van coronaproducten is op zijn terugweg. De meeste mensen hebben ondertussen voldoende van die spullen in huis. Ons verhaal is daarentegen nog lang niet ten einde.”
Wat Vincent de afgelopen maanden dan precies gedaan heeft? Twee gloednieuwe firma’s opgericht. Geen spin-offs van de bewakingsactiviteiten. Wel compleet andere branches. DeltaCorp Vehicle Technics staat in voor voertuiginrichting, zowel voor bedrijfswagens als voor prioritaire voertuigen. Met een brede keuze aan toepassingen en maatwerk rusten ze voertuigen volledig naar wens van hun klanten uit. Van lokaal politiekorps tot zelfstandige vakman of volledige bedrijfsvloot. Simpelweg enkele rekken? Of meteen een volledig mobiel atelier op wielen, met alle toeters en bellen. Het kan allemaal. Tot de belettering van de carrosserie toe. FixTeam is dan weer een lokale klusjesdienst, die onder meer verstoppingen oplost, maar evengoed een kamer verft of een deurklink herstelt. Om maar enkele voorbeelden te geven.
“Vooral die klusdienst lijkt misschien een vreemde keuze voor iemand die met security vertrouwd is, maar het is het resultaat van een eenvoudige denkoefening. We vroegen ons af wat iedereen nodig heeft. En wie heeft nooit iets dat hersteld moet worden?”, legt Vincent uit. Op de ochtend van ons gesprek zat hij trouwens zelf nog met zijn handen in een verstopte afvoerbuis te werken. “Kwestie van de voeling met onze sectoren te houden.”
De juiste man op de juiste plaats
Je ondernemerschap niet met één, maar meteen met twee firma’s uitbreiden, doe je niet alleen. En dat is volgens Vincent precies de sleutel van het succes. “Alles staat of valt met de juiste man op de juiste plaats. Doorheen de jaren kon ik me bij DeltaCorp met bekwame medewerkers omringen. Zij zetten hun sterktes nu volop in voor de twee nieuwe bedrijfstakken. Andy werkt sinds 2017 bij DeltaCorp, als projectmanager. In zijn vorige job hield hij zich bezig met de inrichting van voertuigen. Bovendien heeft Andy echt ondernemersbloed. Met DeltaCorp Vehicle Technics konden we zijn expertise in de praktijk brengen en krijgt hij de kans om zijn ondernemerschap te laten floreren.” En dan is er nog Hugo. In het kader van de gestage groei van DeltaCorp had Vincent begin 2020 een salesmanager aangenomen. Hugo begon zijn nieuwe job half februari. Enkele weken later viel het werk stil. Ondertussen rijdt hij de ruime regio door als vertegenwoordiger voor DeltaCorp Vehicle Technics.
De ideeën voor de nieuwe firma’s kwamen niet uit de lucht gevallen. Ze zaten sowieso in de pijplijn, als plan voor 2021 weliswaar. Corona maakte onverwacht tijd vrij en wees op de noodzaak van een alternatieve onderneming. Zo kwam de oprichting van DeltaCorp Vehicle Technics (DCVT) en FixTeam in een stroomversnelling. Daarmee staat Vincent Carton alvast een stap dichter bij zijn ondernemersdroom. Al reikt die nog een stuk verder. “Ooit hoop ik een holding te hebben met zeven verschillende bedrijven. Vraag me niet hoe ik bij dat aantal kom, maar het zit zo in mijn hoofd. Dat zorgt bovendien voor een soort financiële weerbaarheid en onafhankelijkheid. Krijgt een bepaalde sector klappen, dan vangen de andere bedrijven – gericht op een andere markt – die negatieve beweging op”, zegt Vincent. “De ambitie om nog andere activiteiten op te starten is dus zeker nog groot. Ik hoop over pakweg tien of twintig jaar op een groep bedrijven met veel variatie te kunnen kijken en daar oprecht trots op te zijn. Trots op wat ik als ondernemer bereikt heb.”
Professionele meningsverschillen als positieve hefboom
In de pure betekenis van het woord zijn DeltaCorp, DCVT en FixTeam geen familiebedrijven. Al zijn de waarden en de aanpak in vele opzichten vergelijkbaar. Vincent onderneemt op een persoonlijke en open manier. Ook naar zijn medewerkers toe. Zeker met Andy en Hugo heeft hij een nauwe band. “Hun ideeën en inzichten zijn van grote meerwaarde”, legt Vincent uit. “Het is natuurlijk fijn als iemand je eigen visie bevestigt. Maar de momenten waarop er verschillende ideeën tegenover elkaar staan, zijn minstens even interessant. Ja, het botst wel eens, absoluut. En het kan er best hevig aan toe gaan. Dat is wat een groep gepassioneerde mensen typeert. Uit die discussies komen vaak nieuwe inzichten. Hetzij vanuit een compromis, hetzij omdat de argumenten van één van de mannen overtuigend genoeg waren. In beide gevallen helpt het onze bedrijven vooruit. Dat is altijd het doel.”
Wat de komende maanden – en misschien zelfs jaren – nu brengen? Dat is zelfs voor een ondernemer met visie een groot vraagteken. De aard en het volume van bewakingsopdrachten werd door het coronavirus danig in de war gestuurd. “Hoe die trend zal evolueren, is natuurlijk maar de vraag”, beseft Vincent. “Hoe dan ook blijven security en bewaking mijn grote passies. Door de moeilijke periode goed te benutten en onze nieuwe businessplannen versneld door te voeren, hebben we ook in het andere geval een stevige basis om op verder te bouwen. De private investering was een groot risico, waar ik hard over nagedacht en gepiekerd heb. Maar als ik zie waar we nu al staan met DCVT en FixTeam was die het zeker waard. Samen met mijn vertrouwd team gaan we vol voor de toekomst. Corona of niet.”