Met 600 werknemers is Demival de grootste werkgever van de regio Deinze. Het maatwerkbedrijf verzoent economische en sociale motieven door aangepast werk te zoeken voor de maatwerkers. “Ik geloof sterk in partnerships”, zegt Filip Walraeve die twee jaar geleden als algemeen directeur aan boord kwam. “Bij heel wat lokale ondernemers ligt er voor ons nog veel potentieel.”
STERCK. Wat maakt een maatwerkbedrijf anders dan een regulier bedrijf?
Filip Walraeve: “We geven werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan verschillende oorzaken hebben: psychisch, fysisch, mentaal enzovoort. Als vzw moeten we continu een spreidstand doen om economische en sociale motieven te verzoenen. Winst maken is niet ons absolute hoofddoel, al is rendabiliteit natuurlijk wel essentieel om verder te kunnen gaan. We doen ons best om zoveel mogelijk maatwerkers aan het werk te zetten en dat met een professionele omkadering en in een aangepaste infrastructuur. We huldigen daarbij een atypische aanpak door actief specifiek passende taken te zoeken voor de mensen die zich bij ons aanbieden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om voor iedereen haalbaar werk te vinden. Dankzij ons breed productieaanbod slagen we daar uitstekend in. De voorbije twee jaar hebben we zwaar ingezet om de arbeidsmobiliteit tussen onze zes verschillende afdelingen te bevorderen. Als het extra druk is in de verpakkingsafdeling kunnen sommige mensen uit onze technische afdelingen bijspringen. Die flexibiliteit is een grote troef voor Demival.”
Ik geloof sterk in partnerships en co-engineering.
STERCK. In welke domeinen zijn jullie actief?
Filip Walraeve: “Zowat de helft van onze mensen zijn tewerkgesteld in onze verpakkingsafdeling met toepassingen als verpakken, ompakken, het opbouwen van displays en dat zowel voor voeding als niet-voeding. Door de jaren heen hebben we geïnvesteerd in geavanceerde productieruimtes met computergestuurde temperatuursregeling en -meting. Zo kunnen we garanderen dat we de producten altijd op de juiste temperatuur bewaren en verwerken. Op het vlak van voedselveiligheid zijn we zowel BRC als IFS gecertificeerd.”
STERCK. Naast een groendienst heeft Demival ook nog enkele technische afdelingen...
Filip Walraeve: “Klopt. Het gaat om metaalbewerking, elektromontage en pcb-bestukken. Het is een unicum voor een bedrijf om die drie competenties onder één dak te hebben. Dit laat ons toe om mee te werken aan innovatieve projecten. De productie van elektrische laadpalen is daar een mooi voorbeeld van. In co-creatie met een ingenieursbureau hebben we onder andere prototypes ontwikkeld en het ontwerp productierijp gemaakt. Voor die ingenieurs is Demival een creatieve speeltuin. Ik geloof sterk in partnerships en in dergelijke vormen van co-engineering. Dat is de toekomst voor ons maatwerkbedrijf. Bij heel wat lokale ondernemers ligt er voor ons nog veel potentieel. Dankzij ons modern machinepark en onze knowhow kunnen we onze klanten ontzorgen.”
STERCK. Maatwerkbedrijven krijgen financiële steun van de overheid. In de markt hoor je wel eens de kritiek dat jullie voor valse concurrentie zouden zorgen.
Filip Walraeve: “Dat is een totaal verkeerd beeld. Maatwerkbedrijven geven in Vlaanderen werk aan 20.000 mensen die anders veel moeilijker een job zouden vinden. Daarom zijn ze een zegen voor de algemene economie. Deze mensen hebben nu eenmaal een lager rendement en ze hebben behoefte aan extra omkadering. Die nadelen compenseert de overheid met subsidies. Trouw aan onze sociale missie besparen we zeker niet op de omkadering want we halen ruim de wettelijke normen. De overheid doet daar – terecht – heel wat controles op. Het is ook niet zo dat wij maar onze hand moeten openhouden om vers geld te krijgen. Integendeel. Heel wat steunmaatregelen vallen bijvoorbeeld onder de Europese de-minimisregeling waardoor extra subsidies beperkt zijn tot 200.000 euro op drie jaar.”
STERCK. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor een maatwerkbedrijf als Demival?
Filip Walraeve: “Duurzaamheid zit ingebakken in ons DNA. Sowieso hebben we reeds het sociale aspect door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerk te stellen. Daarnaast is voor Demival het ecologische aspect zeer belangrijk. De voorbije lockdownperiode hebben we bijvoorbeeld extra zonnepanelen op onze nieuwbouw gelegd. Momenteel zijn we volop bezig met de overschakeling van ons wagenpark naar hybride voertuigen met een maximale CO²-uitstoot van 50 gram per kilometer. Natuurlijk hebben we op onze parking vier elektrische laadpalen geïnstalleerd, rechtstreeks uit de eigen productie. Voor onze medewerkers van de groendienst hebben we een 60-tal elektrisch aangedreven machines gekocht. Die zijn weliswaar duurder, maar ook milieuvriendelijker, ergonomischer en ze maken minder lawaai. Op onze site weren we tenslotte flessenwater en in de plaats daarvan hebben we drinkfonteinen geplaatst. Ten slotte motiveren we onze medewerkers om zo veel mogelijk met de fiets naar het werk te komen. Veiligheid is hierbij belangrijk en daarom kreeg elke Demival-medewerker een degelijke fietshelm.”
- 1966 jaar van oprichting
- 600 medewerkers
- 20 miljoen euro omzet
STERCK. In 2018 heeft Demival zijn verpakkingsafdeling uitgebreid. Welke plannen koester je nog voor de toekomst?
Filip Walraeve: “We hebben heel wat plannen om onze productie uit te breiden. Er zijn mogelijkheden want we beschikken hier nog over een stuk industriegrond. Momenteel werken we met ons team aan een nieuw masterplan voor de volledige site. Dat plan moet ons toelaten om nog efficiënter te werken. Het hoofdgebouw is niet meer aangepast aan de moderne noden en is dringend toe aan renovatie. Wellicht kiezen we zelfs voor een nieuwbouw.”
STERCK. Is Deinze een goede stad om te ondernemen?
Filip Walraeve: “Deinze is een prachtige stad om te wonen en te werken. Twee jaar geleden koos ik voor Demival en zo heb ik deze stad beter leren kennen. Ik woon in de Brugse regio, maar als Oost-Vlaming, opgegroeid in Gent, voelde ik me meteen thuis in Deinze. Een werkpunt is wel de mobiliteit. Deinze loopt niet alleen vast, er moet ook dringend iets gedaan worden aan de verkeersveiligheid in onze industriezone 'Rond de Watertoren'. Dat is momenteel mijn belangrijkste zorg. Demival is de grootste werkgever van Deinze en we hebben al meerdere malen aan vervoersmaatschappij De Lijn gevraagd om hier een eigen bushalte te krijgen. Jammer genoeg krijgen we geen gehoor. Dit betekent dat een deel van onze werknemers door de drukke industriezone moeten stappen om naar de bus- of treinhalte te gaan en dat is niet zonder gevaar. We werken nu samen met het stadsbestuur om op korte termijn de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Het stadsbestuur heeft beloftes gemaakt en ik hoop dat ze die nog deze winter zal nakomen.”
Bij de eerste uitbraak van het COVID-19-virus bleek er al snel een gebrek aan beschermingsmiddelen in cruciale sectoren zoals de zorg. Sam Heyerick, directeur van VTI Deinze, ontwikkelde een eenvoudig gelaatsscherm dat wel het volledige gezicht beschermt. Uiteindelijk produceerde de school maar liefst 7000 van die levensbelangrijke gelaatsschermen. De vraag bleef echter groot en daarom ging de schooldirecteur aankloppen bij Demival. “Meteen hebben we alles in gereedheid gebracht om de productie op te starten. Wel hebben we het productieproces aangepast. In het VTI sneden ze met computergestuurde lasersnijmachines de maskers uit het folieblad. Wij hebben geïnvesteerd in een matrijs waardoor we de productietijd fors konden inkorten”, vertelt Filip Walraeve, algemeen directeur van Demival.