Bouwen aan de zorgervaring van morgen
Tom Messiaen,
Filip & Maxime Gelaude
Telecom-IT Group

Bouwen aan de zorgervaring van morgen

Familiebedrijven - Telecom-IT Group

www.telecom-it.be

Geen enkele sector werd het voorbije jaar zo zwaar op de proef gesteld als de zorg. Alle beetjes helpen dan ook om het werk van ziekenhuis- en woonzorgpersoneel lichter te maken. Telecom-IT Group is één van de bedrijven die hen ontzorgde, met de innovatieve oplossingen die zo eigen zijn aan deze groep ondernemingen. Terwijl oprichter Filip Gelaude en vennoot Tom Messiaen ook in deze periode hun reputatie als ideeëngeneratoren kracht bijzetten, blijkt ook Maxim Gelaude – zoon van Filip – een creatieve denker.

Voor de roots van Telecom-IT Group moeten we terug naar 1998, toen Filip Gelaude in Beernem een gsm-winkel uitbaatte. “Het was de periode waarin mobiele telefonie aan zijn grote doorbraak begon”, herinnert hij zich nog. “De winkel draaide goed, maar het duurde niet lang vooraleer klanten kwamen vragen of we hen ook met andere oplossingen konden helpen. Door daar gericht op in te spelen, zijn we stelselmatig gegroeid tot de onderneming die we vandaag zijn: een groep met intussen vier krachtige pijlers, waar een zestigtal getalenteerde enthousiastelingen aan de slag zijn.”

Wie zich beperkt tot het volgen van de stroom, zal het verschil niet maken.

Kritische communicatie

STERCK. Welke zijn die vier pijlers?

Filip Gelaude: “Eigenlijk hebben we twee R&D-afdelingen, die elk ook wel commerciële feeling hebben. Unmatched ontwikkelt hard- en software­oplossingen voor kritische communicatie, waarvan onze klanten verwachten dat die onfeilbaar zijn. Het gaat om voice-, data- en/of beeldtoepassingen die we via twee andere bedrijven op de markt loslaten. Dat zijn 25-8 (gericht op de zorgsector en kritische overheden zoals brandweer- en politiezones) en Multicap, dat draadloze oplossingen aanbiedt aan de industrie. Die twee integratoren zullen binnenkort ook de systemen van IDD Projects (Interactive Digital Displays) vermarkten. We hebben een nauwere samenwerking opgezet met deze onderneming uit Waregem, die eveneens over een sterke R&D-poot beschikt, omdat dit ons zal toelaten een nog bredere dienstverlening aan de zorgsector aan te bieden. Unmatched gaat trouwens ook zelf de markt op, door over de grenzen heen naar integratoren te zoeken die onze systemen kunnen inzetten. Dat gebeurt in eerste instantie in Nederland.”

STERCK. Wat is de grootste toegevoegde waarde van IDD Projects?

Filip: “Efficiënt communiceren in een missie-kritische omgeving vraagt veel bekwaamheden tegelijk. Beeldschermen worden daarvoor op dit moment zwaar onderbenut. We hebben systemen ontwikkeld om met zeer eenvoudige bedieningsmogelijkheden het werk van het zorgpersoneel te verlichten. Zo kunnen de bewoners de televisie onder meer gebruiken om te videobellen en om zich, via een eenvoudige druk op de afstandsbediening, aan te melden voor georganiseerde activiteiten waarover ze via hun televisiescherm alle nodige informatie krijgen.”

Telecom_IT_Group_Filip_Gelaude_Maxime_Gelaude_Tom_Messiaen

Brainstormen

STERCK. Tom, hoe ben jij als vennoot aan boord geklommen?

Tom Messiaen: “Ik was vroeger al in de zorgsector actief, bij de Televic Group. Mijn eerste kennismaking met Filip was bij een gemeenschappelijke klant. De vernieuwende ideeën die hij daar uiteenzette, wekten mijn belangstelling. Zo zijn we vanaf 2008 beginnen samenwerken. Daaruit is later een vriendschapsband gegroeid. We brainstormen ook graag en veel samen. Op die manier is het idee ontstaan om mijn carrière hier verder te zetten, als vennoot.”

STERCK. Maxim, kort nadien kwam jij ook de zaak versterken. Was het voor jou al snel een uitgemaakte zaak om ooit in de voetsporen van je vader te treden?

Maxim Gelaude: “Techniek heeft mij altijd enorm geboeid, daarom heb ik ook mijn studies (industrieel ingenieur informatica en elektronica) in die richting gestuurd. Later volgde ik nog een masteropleiding economie. Ik heb na die studies lang getwijfeld wat ik zou doen. Er waren nogal wat externe invloeden, bepaalde mensen vonden dat ik eerst beter elders ervaring kon opdoen. Uiteindelijk heb ik toch mijn zin doorgedreven en ben ik in de familiale zaak gestapt. Ik heb altijd naar mijn vader opgekeken, hij leerde me onder meer dat hard werken en altijd vooruitdenken cruciaal zijn om progressie te boeken. Wie zich beperkt tot het volgen van de stroom, zal het verschil niet maken.”

STERCK. Welk gevoel had je toen Tom er net als externe vennoot was bijgekomen?

Maxim: “Tom is een grote aanwinst voor het bedrijf. Mede dankzij zijn visie hebben we de voorbije jaren cruciale stappen in onze verdere expansie gezet. Meer nog, voor mij is hij een leermeester. Hij begeleidde me bij alle treden van de ladder die ik intussen heb beklommen: van technicus over installateur tot projectmanager en nu operationeel verantwoordelijke van 25-8. Mijn vader en Tom vormen een perfecte tandem.”

Filip: “Ik hou me bij voorkeur bezig met de ontwikkeling van innovaties, terwijl Tom een stuk commerciëler ingesteld is. Daarnaast is ook de verstandhouding met Maxim prima: we hebben de afspraak dat we werk en privé zoveel mogelijk gescheiden houden, wat aardig lukt.”

Beeldschermen worden op dit moment nog zwaar onderbenut.

Dochters

STERCK. Tom, hoe is het om mee aan het roer van een familiebedrijf te staan?

Tom: “Dat voelt heel natuurlijk aan, misschien omdat ik zelf uit een ondernemersnest kom. Mijn grootouders aan beide zijden bouwden een mooie reputatie op met hun bedrijven, respectievelijk een stoffenwinkel en een meubelzaak. Ik kan hier echt mijn ei kwijt. Dat gebeurt ook in overleg met de derde vennoot, EEG uit Gullegem. Ook dat is een familiebedrijf, met een historiek van meer dan 70 jaar. Zij focussen zich op een rol als uitvoerder van elektrische totaalprojecten (inclusief onderhoud), systeem­integrator en aannemer van onder meer sanitaire installaties. Op die manier is bij Telecom-IT Group een mooie structuur gecreëerd, die idealiter op termijn in handen komt van de volgende generatie. Maxim komt daarvoor uiteraard in aanmerking, maar het is perfect mogelijk dat later ook mijn dochter(s) hier carrière willen maken.”

Maxim: “Dat geldt ook voor mijn broer Bastiaan, die al zijn diploma van bio-ingenieur heeft behaald en nu een opleiding aan de Vlerick Business School volgt. Binnenkort zal hij, net als ik destijds, moeten beslissen of hij meteen in de zaak komt, dan wel eerst elders zijn basis verrijkt. Het is alleszins heerlijk om met hem, of andere vrienden, te sparren over interessante ideeën die we eventueel binnen de schoot van het bedrijf kunnen uitwerken. Het enige waar we over moeten waken, is dat we daarbij de focus niet verliezen. We blijven ons in eerste instantie richten op de zorgsector en de industrie.”

Telecom-IT group in cijfers
  • 2 vestigingen Aalter & Namen
  • 3 bedrijven
  • 12 miljoen euro omzet
  • 60 medewerkers

STERCK. Welke valkuilen en opportuniteiten heeft de coronacrisis voor jullie in petto?

Filip: “Tijdens de eerste lockdown hebben we alles ‘on hold’ moeten zetten, want noch onze salesmensen, noch onze installateurs konden ergens aan de slag. Toch zijn we erin geslaagd om van de nood een deugd te maken. Ter ondersteuning van de zorgsector, hebben we eerst 350 zorgtelefoons aan verschillende woonzorgcentra geschonken. Daarbij laten we ouderen via een tablet met een hoorn videobellen met hun (klein)kinderen. Omdat ze daarbij een swipebeweging moeten maken en niet iedereen daarmee vertrouwd is, hebben we LynX® hello gecreëerd. Dit is een systeem van videobellen waarbij bewoners zonder interventie van een hulpverlener een oproep kunnen beantwoorden: de oproep komt binnen via de televisie en met een druk op een polsbandje halen ze hun kroost hun kamer binnen. Dat is voor iedereen een laagdrempelige manier om de kwantiteit van dergelijke deugddoende bezoekjes te verhogen en zo het mentale welzijn van onze ouderen een boost te geven.”

Maxim: “Daarnaast hebben we nog twee technologieën ontwikkeld die cruciaal zijn voor de zorg. LynX® lifeline is een verlichtingsoplossing waarbij elk ledlampje qua kleur en intensiteit individueel aanstuurbaar is. Dat kan manueel of automatisch, in functie van scripts die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie. Zoiets kan bijvoorbeeld handig zijn om looplijnen te creëren bij evacuaties, of om doorheen de dag bepaalde sferen te creëren in een zorginstelling: energieker licht in de voormiddag, zachter licht in de namiddag. LynX® first is dan weer een systeem waarbij een persoon of object op zijn lichaam slimme knoppen en sensoren draagt, waarmee die snel kan worden gelokaliseerd in een complex gebouw, zoals een ziekenhuis of een woonzorgsite. Dergelijke vernieuwingen illustreren dat we zo goed mogelijk willen anticiperen op nieuwe behoeften van onze klanten.”

Telecom-it Group

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels