Familiale cijfermeester
Jan Plasman
& Nikolas Vandelanotte
Vandelanotte

Familiale cijfermeester

Sector Finance & Accountancy - Vandelanotte

www.vandelanotte.be

Met vier Oost-Vlaamse vestigingen is Vandelanotte één van de toonaangevende accountants- en auditkantoren in onze provincie. “Na onze thuisprovincie West-Vlaanderen is dit de belangrijkste regio voor ons bedrijf. We groeien er iets sneller en we willen dat in de toekomst zeker blijven doen. Via organische groei, maar we kijken ook continu uit naar interessante overname-opportuniteiten”, klinkt het bij managing partner Nikolas Vandelanotte en kersvers vennoot Jan Plasman die verantwoordelijk is voor Oost-Vlaanderen.

More than accountants', dat is al jarenlang de slogan van Vandelanotte dat zijn hoofdkwartier in Kortrijk heeft. “Letterlijk betekent het dat we veel meer doen dan alleen maar boekhouden. Onze klanten kunnen bij ons ook terecht voor onder andere juridisch, fiscaal en sociaalrechtelijk advies. Daarnaast heeft onze slogan ook een figuurlijke betekenis. We willen meer zijn dan zomaar een raadgever. We profileren ons liever als een langetermijnpartner die elke dag opnieuw bouwt aan een vertrouwensrelatie. Pas als je de klant van binnen en van buiten kent, kun je hem de beste raad geven.”

In tijden van digitalisering moeten we erover waken dat we het persoonlijke contact met de klant niet verliezen.

STERCK. Wie zijn jullie klanten?

Nikolas Vandelanotte: “Dat is een heel ruime waaier van eenmanszaken, vrije beroepen, familiale ondernemingen en multinationals. Mensen denken soms onterecht dat we enkel werken voor kmo's en grote bedrijven, maar dat klopt helemaal niet. Zo hebben we een vrij uitgebreid team dat zich enkel richt tot zelfstandigen.”

STERCK. We zien momenteel een sterke consolidatiegolf in de sector. Zo nam het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Waterland vorige zomer het boekhoud- en adviesbureau Moore Belgium over. Zij geloven in een buy-and-buildstrategie want sindsdien volgden er al enkele overnames in voor jullie strategische regio's. Welke rol spelen jullie in die consolidatiegolf?

Vandelanotte: “Als onafhankelijke speler behoren we tot de top tien in België en we willen die positie graag behouden. Naast organische groei en de opening van nieuwe kantoren mikken we ook op overnames. Essentieel is wel dat die overnamekandidaten een zekere taille hebben – 1 miljoen euro omzet of een tiental medewerkers – en vooral dat ze een meerwaarde betekenen voor onze organisatie dankzij competente medewerkers en interessante klanten. Zeker in de regio's Kempen en Leuven kijken we nadrukkelijk uit.”

Jan Plasman: “In het ideale scenario gaan we samenwerken met dertigers of veertigers die worstelen met de consolidatie en de digitalisering. Onder de vleugels van Vandelanotte kunnen ze rekenen op een sterke backoffice en op termijn kunnen ze vennoot worden.”

Vandelanotte_Jan_Plasman_Nikolas_Vandelanotte

Externe vennoten

STERCK. Bij Vandelanotte kiezen jullie inderdaad voor een uniek organisatiemodel met intussen al 14 vennoten-aandeelhouders.

Vandelanotte: “Voor ons is de menselijke factor cruciaal om succesvol te zijn in de boekhoudwereld. Daarom opteren wij voor een organisatiemodel waarbij onze medewerkers kunnen doorgroeien tot vennoot. Jan is hier een mooi voorbeeld van want hij is zonet onze 14e vennoot geworden. Met zijn 34 jaar is hij de jongste vennoot ooit.”

Plasman: “Als jonge gast is het leuk dat je mag participeren in het kantoor en kunt meedenken over de uitbouw van de groep. De familie controleert nog altijd een meerderheid van de aandelen, maar belangrijke beslissingen moeten niet alleen gesteund worden door 80 procent van de aandelen, maar ook door 80 procent van de vennoten. De familie geeft daarmee een krachtig signaal.”

STERCK. Welke medewerkers komen in aanmerking om door te groeien tot vennoot?

Vandelanotte: “We hanteren daarvoor niet echt een strikte checklist, maar de kandidaten moeten in de eerste plaats een meerwaarde betekenen voor het kantoor. Dat kan op commercieel vlak zijn, maar ook op organisatorisch vlak. Essentieel is wel dat ze onze drie bedrijfswaarden belichamen: betrokkenheid, creativiteit en groei. We moedigen al onze medewerkers aan om hun talenten te ontplooien. Ze krijgen daartoe ook alle kansen. Om hun kennis up-to-date te houden, kunnen ze externe opleidingen volgen. Daarnaast hebben we ook zwaar geïnvesteerd in onze VDL Academy waar we interne seminaries organiseren. De groei van onze medewerkers is een noodzakelijke voorwaarde om als organisatie te kunnen groeien.” 

De impact van corona op de bedrijfswereld

Nikolas Vandelanotte: “Tot op dit moment valt de impact van corona bij onze klanten goed mee. Er is echter een groot gebrek aan visibiliteit. Lange tijd was er een moratorium op faillissementen van kracht en bovendien waren er zoveel andere maatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, uitstel van afbetalingen, uitstel van RSZ-bijdragen wat de bedrijven hielp om het hoofd boven water te houden. Van zodra de overheid deze maatregelen zal afbouwen, zal de ware impact van de coronacrisis naar boven komen. De timing hiervan zal een cruciale factor zijn. Laat ons hopen dat de gevolgen minder erg zullen zijn dan gevreesd.”

Digitalisering

STERCK. Hoe belangrijk is digitalisering voor jullie bedrijf?

Plasman: “Bij Vandelanotte zijn we al in 2014 op de digitale kar gesprongen met de ontwikkeling van het klantenportaal myVandelanotte. Klanten kunnen er onder andere hun cijfers raadplegen, een standaard kwartaalrapport inkijken, hun klantenportefeuille beheren en gebruikmaken van de geïntegreerde betaalmodule. Ook een rapportering op maat is mogelijk, met opvolging van hun budgetten, cashplanning en operationele data. Dit jaar willen we nog verdere stappen zetten om ons klantenportaal nog klantvriendelijker te maken. We blijven zoeken naar extra features en tools die toegevoegde waarde creëren voor onze klanten.”

Vandelanotte: “De digitalisering is een belangrijke uitdaging voor onze sector. We moeten onszelf heruitvinden. Vroeger was onze activiteit niet schaalbaar. Meer omzet betekende meteen ook meer werknemers aanwerven. De digitalisering heeft daar verandering in gebracht. De inhoud van onze job is grondig veranderd. De focus komt steeds meer te liggen op het verstrekken van advies op maat. Vaak gaat het om gespecialiseerd advies en dan heb je een zekere schaalgrootte nodig om alle knowhow in huis te kunnen halen. Zo gaan we binnenkort voor het eerst een specialist in accijnzen aantrekken. Daarnaast wil ik nog een belangrijke kanttekening maken. Digitalisering biedt niet alleen kansen, ze kan ook uitgroeien tot een grote bedreiging. Zo moeten we er altijd over waken dat we het persoonlijke contact met de klant niet verliezen.”

Als jonge vennoot is het leuk dat je mag participeren in het bedrijf en kunt meedenken over de uitbouw van de groep.

STERCK. Begin dit jaar publiceerde de VDAB de lijst van knelpuntberoepen voor 2021. Ondanks alles staat boekhouder-accountant in de top tien. Hoe moeilijk is het om de juiste profielen aan te trekken?

Vandelanotte: “Het is zeker niet evident want we zoeken boekhouders die ook affiniteit met technologie hebben en dat zijn vaak twee verschillende werelden. Op de arbeidsmarkt maken we het verschil met de Big Four door ons te profileren als een sociale organisatie met korte beslissingslijnen en een familiaal karakter. Vooral onze doorgroeimogelijkheden maken het verschil.”

STERCK. Welke toekomstplannen koesteren jullie nog?

Plasman: “Een gloednieuw project dat op tafel ligt, is een opleidingstraject waarbij we jonge ondernemers begeleiden bij een familiale overdracht. Als corona het toelaat, willen we hier in september mee van start gaan. Het is de bedoeling om die jongeren beter te leren kennen en hen in kleine groepjes tijdens een achttal sessie allerlei tips & tricks mee te geven voor een vlekkeloze overdracht.”

Vandelanotte in cijfers
  • 11 vestigingen
  • 40 miljoen euro omzet
  • 390 werknemers, inclusief 14 vennoten

Onafhankelijkheid

STERCK. Zoals eerder gezegd, is er een consolidatiegolf bezig in de sector. Wat als er morgen een investeerder met diepe zakken komt aankloppen om Vandelanotte over te nemen?

Vandelanotte: “Mijn grootvader Roger – die begin dit jaar 101 is geworden – heeft in 1948 zijn job als onderwijzer opgegeven om dit kantoor uit de grond te stampen. De voorbije decennia is Vandelanotte uitgegroeid tot een toonaangevende speler in België en als vertegenwoordiger van de derde generatie ben ik trots dat ik samen met mijn nonkel, Hein Vandelanotte, aan het roer mag staan van dit bedrijf. Onafhankelijkheid en het familiale karakter zitten in het DNA van Vandelanotte gebeiteld. Dat zal niet zo snel veranderen. Kijk, in 2007 hebben we beslist om het aandeelhouderschap open te stellen voor externe vennoten. Het was zeker geen evidente keuze, maar hiermee geven we onze medewerkers een langetermijnperspectief. Dat is niet alleen goed voor hun toekomst, maar zeker ook voor die van Vandelanotte.”

Vandelanotte

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels