Hoe legt je <br>onderneming op een efficiënte <br>wijze een cashbuffer aan en hoe start je met <br>cashplanning?
Sandra Van Bosch
Wouter Trappers
VGD

Hoe legt je
onderneming op een efficiënte
wijze een cashbuffer aan en hoe start je met
cashplanning?

Vraag & Antwoord - VGD

www.vgd.eu

Het is vaak niet evident om te voorspellen hoeveel cash je onderneming gaat uitgeven en ontvangen over een bepaalde periode. Is er voldoende ruimte om te investeren of stevent je onderneming af op financiële tekorten? Aan de hand van onze tien tips krijg je een goed zicht in je huidige en toekomstige cashflow, meteen ook de basis voor het nemen van financieel onderbouwde beslissingen. 

Tip 1: Breng de aanwezige cash binnen je onderneming in kaart, de eerste stap in een efficiënte cashplanning. Een goed inzicht in de samenstelling van het werkkapitaal, zoals vorderingen, voorraden enzovoort, is daarbij cruciaal. 

Tip 2: Optimaliseer het werkkapitaal van je onderneming. Dat kan door de cashcyclus van aankoop tot betaling door de klant zo kort mogelijk te houden.

Tip 3: Analyseer de kosten- en opbrengstenstructuur in je onderneming en bekijk welke vaste kosten je alsnog variabel kan maken.  Een betrouwbare cashplanning op de (middel)lange termijn vertrekt altijd vanuit een realistisch budget. 

Tip 4: Hou zo nodig ook rekening met seizoenpatronen en wees daarbij aandachtig voor de balans tussen inkomsten en uitgaven in periodes waarin er traditioneel veel of juist weinig geld binnenkomt.

Tip 5: Vertrek vanuit een voorzichtige inschatting over welke facturen je effectief zal kunnen innen. Zo kan je afleiden wanneer je onderneming in de problemen dreigt te komen. Een verkoop is immers nog geen cashinkomst. 

Tip 6: Hou ook rekening met one-offs. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe investeringen, jaarlijkse bonusbetalingen aan medewerkers of klanten, enzovoort.

Tip 7: Breng in kaart welke extra kredietruimte je kan vrijmaken binnen de bestaande kredietlijnen, de zogenaamde financiële headroom. 

Tip 8: Visualiseer op basis van voorgaande stappen of en wanneer welke extra middelen nodig zijn. Ga vervolgens in dialoog met je diverse stakeholders  (aandeelhouders, bankiers, leveranciers) voor de aanvraag van extra middelen of kredieten binnen de bestaande of eventuele bijkomende waarborgstructuren.

Tip 9: Cash forecasting is een continu proces! Een cashplanning die niet periodiek wordt bijgewerkt, zal steeds verder gaan afwijken van de realiteit. 

Tip 10: Door het automatiseren van de managementrapportering en het digitaliseren van je bedrijfsprocessen krijg je als onderneming veel meer bruikbare data ter beschikking. Dit zal dan weer leiden tot een veel efficiëntere cashflowplanning. Meer info hierover vind je op http://be.vgd.eu/Sterckmagazine

Deze expertise werd aangeboden door  VGD

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels