Ilse Jaques
Ilse Jaques High Performance Coach

Ilse Jaques

Stercke vrouw

www.ilsejaques.be

Ze is net voor de tweede keer mama geworden, heeft een gelukkig gezin en een bloeiende zaak. Ilse Jaques leidt een bedrijf dat het afgelopen jaar uit zijn voegen barstte. Een succesvol bedrijf leiden, was echter niet per se haar geprogrammeerde toekomst. Al sinds ze een klein meisje was, moest ze haar eigen boontjes doppen. In een weinig stimulerende omgeving had ze al heel vroeg voor zichzelf uitgemaakt dat zij een compleet ander leven zou creëren dan hetgeen ze als referentie meekreeg. Vandaag runt ze als succesvolle high performance coach het bedrijf dat haar naam draagt.

Ik heb als kind extreme situaties meegemaakt, waarbij ik verschillende keren in vluchthuizen verbleef, maar vanaf mijn achttiende kon ik mijn eigen weg beginnen banen. Ik ontdekte de kracht van sport. Het maakte me weerbaar en bracht me de discipline, routine en integriteit die ik nodig had om voor mezelf die betere toekomst te creëren waar ik zo op gebrand was. Hieruit groeide mijn eerste bedrijf in de sportsector, dat vandaag een vzw geworden is die ik nog steeds aanstuur. Enkele jaren later was het mijn eigen high performance coach die me duidelijk maakte dat ik in de wieg gelegd ben om net hetzelfde als hij te doen: professionele high performance coaching. Een evidente stap was dat niet, want op alle vlakken – niet in het minst financieel – betekende het opnieuw alles investeren wat ik toen had. Het was dus een enorme uitdaging om met mijn tweede bedrijf, Ilse Jaques, te beginnen. Wat ik nu doe, ervaar ik als mijn ware roeping, passie en purpose: toegewijde individuen via een radicale transformatie boven zichzelf laten uitstijgen.”

Trots?

“Het geeft een enorme voldoening om cliënten een plafond te zien doorbreken, of hen iets te zien doen wat ze vooraf als onmogelijk hadden beschouwd. Wanneer je groeit en krachtiger wordt als persoon, ga je op een hoger niveau beslissingen maken in je bedrijf. Ook alle mensen rondom jou groeien mee, waardoor we op korte termijn de bedrijfsresultaten van onze cliënten exponentieel zien stijgen. Daar doen we het voor.”

The life you get is the life you generate. It’s not the life you hope for. Speak it, live it, just fucking do it.

Visie op ondernemen?

“Een ondernemer is een leider die voor zichzelf en zijn mensen een toekomst creëert die anders nooit zou hebben bestaan. Dat kan alleen met een no-nonsensecommitment, waarbij je er alles aan doet om je doel te bereiken. Het level van succes dat een ondernemer kan bereiken, is recht evenredig met hoe hij of zij met tegenslagen en uitdagingen omgaat. Hoe ‘resilient’, hoe veerkrachtig is iemand, hoe gaat iemand om met veranderende ­marktsituaties, externe factoren waar we geen controle over hebben … Wordt de ondernemer in dat geval terughoudend, angstig, deinst hij of zij terug? Of creëert dat net die katalysator en werkt het stimulerend om sneller, krachtiger, intelligenter dan ooit te presteren? Laat je de bal vallen? Komen er uitdagingen? Bal oprapen en doorgaan. Punt.”

Maken vrouwen het verschil?

“Dat kan, door een sterke empathie aan de dag te leggen, maar dat inlevingsvermogen is ook bij mannen perfect te trainen. Recent vertelde een collega-ondernemer me hoe straf ze het vond dat ik het als vrouw gemaakt heb in de high performance coaching-wereld, naar haar mening bij uitstek een mannenwereld. Ik had daar eerlijk gezegd nog nooit bij stilgestaan. Als je het wat gaat bestuderen, dan zie je inderdaad dat op mijn level vooral mannen actief zijn, maar who cares… Pipi Langkous zei ooit: ‘ik heb het nooit eerder gedaan, dus ik denk dat ik het kan…’ (lacht).”

Tips voor starters?

“’Just Fucking Do it’ is onze bedrijfsleuze geworden. Dat zegt genoeg denk ik. Stop met het willen van dingen en creëer ze gewoon. Ten tweede: ‘doen alsof’ werkt nooit. Je kan een soort van fake ‘zen-master’-act gaan brengen, maar intelligente mensen fop je er niet mee. Een impotente definitie van succes creëren als verdedigingsmechanisme om de makkelijkste uitweg te kunnen kiezen, doet je vastdraaien. Ten derde: voetbal spelen met kleuters is comfortabel en veilig. Alleen, het houdt je klein. Heb commitment op je eigen grootsheid, niet op je kleinheid.”

Ilse Jaques

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels