Veelzijdige afvalverwerker
Yves Dupont De Bree Solutions

Veelzijdige afvalverwerker

Regiobedrijf - De Bree Solutions

www.debree.be

De Bree Solutions uit Maldegem zet al enkele jaren mooie groeicijfers neer. Eind vorig jaar opende het bedrijf, dat ook actief is in Nederland en Frankrijk, voor het eerst een vestiging in het Waalse landsgedeelte. CEO Yves Dupont ziet alvast heel wat potentieel in de nieuwe site in Moeskroen. Op korte termijn koestert de afvalverwerker ook nog plannen om zijn site op de industriezone Krommewege in oppervlakte te verdubbelen.

Bijna 50 jaar geleden begonnen als specialist in het ledigen van septische putten en in de selectieve inzameling van afval heeft De Bree Solutions zich de laatste decennia ontpopt tot een veelzijdige afvalverwerker in de ruimste zin van het woord. “Net als een spin lopen we op acht poten. Het voordeel is dat we op die manier niet compleet afhankelijk zijn van één specifieke activiteit. Als vertikaal geïntegreerde speler profileren we ons graag als onestopshop voor onze klanten”, zegt CEO Yves Dupont.

Yves_Dupont_De_Bree_Solutions

STERCK. Welke zijn de belangrijkste activiteiten van De Bree Solutions?

Yves Dupont: “Eén van de grootste is alvast de groenverwerking. Klanten kunnen hun groenafval aanleveren op vijf verschillende sites. Wij verhakselen, malen en verwerken dit tot compost, die we dan weer verkopen aan b2b-klanten zoals tuinaannemers en golfterreinen. Een andere belangrijke activiteit is de industriële reiniging. Door de jaren heen hebben we heel wat expertise opgebouwd in verschillende domeinen. Ik denk dan aan hogedrukreiniging, het opzuigen en wegblazen van droge stoffen, tankreiniging, veegwerken op parkings enzovoort. We hebben geen schrik van soms heel gespecialiseerde opdrachten. Zo hebben we nog niet zo lang geleden een volledige fabriek, inclusief de zware machines, ontsmet na een legionella-uitbraak.”

STERCK. Wie zijn jullie klanten?

Dupont: “Ons klantenbestand is heel divers. We zijn actief in zowat alle mogelijke sectoren: van ziekenhuizen over de voedingsindustrie en de petrochemie tot automotive. Een niet onbelangrijke niche voor ons is de scheepvaart, de Belgische marine is bijvoorbeeld klant bij ons.”

STERCK. Jullie zijn ook actief in de opslag van overtollige grond.

Dupont: “Dat is wat wij intern de Top-Dop noemen. Op onze site in het West-Vlaamse Kortemark doen we de definitieve opslag van niet-verontreinigde grond in een oude kleiput. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor tijdelijke opslag. Klanten kunnen zowel grote als kleine partijen overtollige grond bij ons binnenbrengen en we zoeken daarvoor – eventueel na extra bewerkingen zoals zeven of bekalken – een nieuwe bestemming.”

De bree solutions in cijfers
  • 8 vestigingen
    • Maldegem Hoofdzetel
    • Eke Nazareth
    • Gent
    • Moeskroen
    • Oostende
    • Willebroek
    • Rijsel Frankrijk
    • Schoondijke Nederland
  • 21 miljoen euro omzet
  • 100 werknemers

Zelfontwikkelde hoovercraft

STERCK. Afval bestaat niet, zo luidt het in de sector...

Dupont: “Klopt. Daarom hebben we de voorbije jaren fors geïnvesteerd in nieuwe recyclagetechnologieën. We bouwden hier in Maldegem een erkend fysicochemisch grondreinigingscentrum en een waterzuiveringsinstallatie. Afvalwater of vervuild slib, zelfs met olie of septische stoffen, kunnen we zuiveren. Het is een toonbeeld van circulaire economie want het gerecycleerde water hergebruiken we in onze reinigingsprocessen. Het zand en steenpuin vormen dan weer goede grondstoffen voor de productie van beton.”

STERCK. Afvalverwerking is een vrij klassieke sector. Zijn jullie bij De Bree Solutions ook bezig met innovatie?

Dupont: “Zeker en vast. Een mooi voorbeeld hiervan vinden we in de rioolrenovatie, een vrij nieuwe activiteit voor ons bedrijf. Het rioleringsstelsel in ons land is vrij oud. Tijdens reinigingswerken stellen we regelmatig breuken vast. Om die te herstellen, waren vroeger vaak ingrijpende werken vereist. Tegenwoordig kan dit veel efficiënter met moderne middelen. In de sector maken bepaalde spelers gebruik van drones. Dat is zeker een vooruitgang, maar die toestellen komen al snel vast te zitten en bovendien is het vermogen vrij beperkt. Onze medewerkers zijn daarom op zoek gegaan naar een alternatief en ze hebben inhouse een hoovercraft ontwikkeld. Ze hebben daarbij onder andere gebruik gemaakt van 3D-printingtechnologie. Het tuig kan zowel varen als rijden en is uitgerust met een camera. Het komt erop neer dat we de kapotte leiding helemaal renoveren door een kous in kunstvezel in de oude buis te trekken en die uit te harden met UV-licht. Op die manier vermijden we onnodige graafwerken en soms bijhorende verkeersomleidingen. De techniek lijkt heel sterk op wat hartchirurgen doen wanneer ze een stent steken om de doorstroom bij een kransslagadervernauwing te verbeteren.”

De strategie bestaat er in om te blijven groeien: organisch, maar het kan ook met acquisities.

Eerste stappen in Wallonië

STERCK. De Bree Solutions is net van start gegaan in Wallonië. Welk potentieel zie je daar?

Dupont: “We hebben in Moeskroen een vestiging voor industriële reiniging opgestart. Het heeft vrij lang geduurd vooraleer we voet aan grond durfden te zetten in Wallonië omdat het op het vlak van milieuwetgeving een totaal ander land is. We zien echter heel wat potentieel. Grote spelers zijn er nauwelijks aanwezig, op de lokale markt zien we vooral kleinere familiale bedrijven met beperkt materieel. We hebben er wel bewust voor gekozen om daar met lokale mensen te werken die de taal en de plaatselijke gebruiken kennen.”

STERCK. Over medewerkers gesproken. Hoe moeilijk is het om de juiste mensen aan te trekken?

Dupont: “Maldegem ligt in een uithoek van het land waar de werkloosheidscijfers dan nog eens extreem laag zijn. Er zit dus niet veel vis in de vijver en bovendien zijn we niet alleen om daarin te hengelen. Ook bedrijven als Lotus Bakeries, Drukkerij Verstraete werven continu aan. Een extra handicap voor ons is dat het bij ons vaak om complex werk gaat en we van onze mensen een hoge mate van flexibiliteit vragen. Daartegenover stellen we wel een stevig verloningspakket.”

STERCK. Een efficiënte personeelspolitiek begint bij een degelijk retentiebeleid. Hoe pakken jullie dit aan?

Dupont: “We proberen voor een positieve sfeer te zorgen door voor onze medewerkers heel wat bedrijfsfeesten te organiseren: bedrijfsdagen, een zomerse barbecue enzovoort. We communiceren ook regelmatig met onze mensen over de gang van zaken binnen het bedrijf. Voorts hechten we veel belang aan opleiding. Chauffeurs kunnen bijvoorbeeld gratis de opleiding voor het rijbewijs C of CE volgen.

Mobiliteit in Maldegem

Een oud zeer is de bereikbaarheid van de industriezone Krommewege”, zegt Yves Dupont. “Het openbaar vervoer in Maldegem is ondermaats: er is geen treinstation en ook de busverbinding naar onze site is ontoereikend. De enige manier om naar het werk te komen, is met de auto of per fiets. Om dit laatste te stimuleren, hebben we geïnvesteerd in een fietsleasesysteem voor onze mensen.

100% familiebedrijf

STERCK. De Bree Solutions is al zowat twintig jaar in handen van de ondernemersfamilie Dossche. Hoe zou je de bedrijfscultuur typeren?

Dupont: “De Bree Solutions is een 100% familiebedrijf en dat merk je in de cultuur. De organisatie heeft een vlakke structuur en iedereen is 'down to earth'. Hier lopen geen managers rond, enkel ondernemers. Dit betekent echter niet dat het er hier niet professioneel aan toe zou gaan. De familie heeft een link met private equity en dat merk je aan heel wat aspecten. De rapportering van de resultaten staat bijvoorbeeld op een hoog niveau.”

STERCK. Groeibedrijven lopen vaak in de kijker van investeerders. Hoe zit het bij De Bree Solutions?

Dupont: “Goh, de familie Dossche zweert bij een langetermijnvisie. Ik denk niet dat ze ooit al een bedrijf uit hun portefeuille hebben verkocht. Ik krijg alvast niet de signalen dat ze van De Bree Solutions afwillen. Integendeel.”

STERCK. Welke zijn de toekomstplannen van het bedrijf?

Dupont: “De strategie bestaat er alvast in om te blijven groeien: organisch, maar het kan ook met acquisities. In Wallonië hebben we een greenfield opgestart, maar we kijken ook continu uit naar interessante opportuniteiten op de overnamemarkt. Dit zowel in België, in Nederland als in Frankrijk. De focus ligt daarbij op groenverwerking, industriële reiniging en de tijdelijke of definitieve opslag van grond.”

STERCK. Jullie hebben een milieubelastende activiteit. Hoe moeilijk is het om uit te breiden?

Dupont: (zucht) “Dat is tegenwoordig niet zo eenvoudig. We hebben hierachter een terrein van 5 hectare gekocht waardoor onze site dubbel zo groot wordt. Het is een proces van lange adem geweest om alle vergunningen te krijgen. Alles samen heeft het meer dan 12 jaar geduurd.”

De Bree Solutions

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels