De pandemie heeft een ware transitie in beweging gezet op ecologisch, sociaal en economisch niveau. De impact op lange termijn valt vandaag moeilijk in te schatten, maar op korte termijn wordt in veel bedrijven alvast de hr-strategie flink uitgedaagd.
Sinds maart 2020 bepaalt onze regering het kader waarbinnen onze medewerkers moeten functioneren. Nu we de teugels min of meer weer in handen krijgen, worden bedrijven om de oren geslagen met allerlei meningen en voorspellingen over het ‘nieuwe werken’. Alleen: wat is dat nu eigenlijk?
Er zijn opiniemakers die hun inzichten staven met wetenschappelijke studies en onderzoeken. Je hebt ook de zogezegde goeroes en de media die maar al te graag knuppels in het hoenderhok gooien. Hun belerende toon is er net iets te veel aan, want het gaat altijd maar weer over moeten.
We moeten ons aanpassen aan de nieuwe manier van leven. We moeten het hoofd koel houden. We moeten leren uit deze crisis. We moeten bepaalde nieuwe gewoontes behouden en we mogen niet meer terug naar hoe het was. Bedrijven moeten zich bewust zijn van het nieuwe werken en zoveel mogelijk rekening houden met de noden en persoonlijke wensen van medewerkers. Meer nog: als we de trends mogen geloven, zal in de war for talent het aantal thuiswerkdagen de doorslaggevende factor worden om al dan niet voor een bedrijf te kiezen. We moeten medewerkers zelf de keuze laten.
Al lang voor de uitbraak van COVID-19 was er nood aan een transformatie binnen hr, met bijzondere focus op het welzijn en de persoonlijke groei van medewerkers, bedrijfscultuur en een groene omgeving. De pandemie heeft die transformatie in een stroomversnelling gebracht.
Er zullen bedrijven zijn die ermee aan de slag gaan, anderen niet. De meeste bedrijfsleiders beseffen heus wel de noodzaak om inzichten en ervaringen mee te nemen in de strategie, maar er bestaat geen generieke invulling voor ‘het nieuwe werken’. Iedere sector tracht bij de vormgeving van het toekomstige hr-beleid een evenwicht te vinden tussen de noden van de medewerkers en die van het bedrijf.
Laten we vooral rustig blijven, herademen en herconnecteren vooraleer we conclusies trekken. Bedrijfscultuur stond voor de pandemie in de top drie van wat belangrijk is voor sollicitanten. Heel benieuwd of grotendeels thuiswerken en keuzevrijheid blijvers zullen zijn. Even benieuwd hoe dit de bedrijfscultuur zal beïnvloeden. Hoe dan ook, het worden boeiende tijden!.