Om de omschakeling naar een elektrische vloot mogelijk te maken, moet het netwerk met laadstations de komende jaren fors de hoogte in, ook bij bedrijven. Er zijn diverse modellen en types laadpalen op de markt. Wat voor u de beste keuze is, is niet per se hetzelfde als bij uw concullega’s.
Investeren in laadstations is een slimme keuze. Zo bereidt u uw bedrijf alvast voor op de elektrificatie van het wagenpark. Bovendien is het de komende jaren fiscaal interessant om laadoplossingen toe te voegen aan uw infrastructuur dankzij steunmaatregelen van de overheid, op voorwaarde dat uw laadstations vrij toegankelijk zijn voor derden.
Sinds 1 september levert investeren in laadpalen een aanzienlijk belastingvoordeel op. Tot en met 31 december 2023 mag u rekenen op een belastingaftrek van 200%. Van 1 januari tot 31 augustus 2024 geldt dan nog een belastingvoordeel van 150%.
Wat is een slimme laadpaal?
Bij de keuze van de laadpaal moet u eerst en vooral kiezen voor een niet-intelligente of een intelligente laadpaal. Het eerste type communiceert enkel met de wagen en geeft dus weinig tot geen informatie. Slimme of intelligente laadpalen daarentegen verbindt u met een beheersysteem. Daarop kan u als werkgever inloggen.
Meten is weten
Zodra u inlogt op het beheersysteem van uw slimme laadpaal, krijgt u een schat aan informatie. U ziet een overzicht van het energieverbruik van de laadpalen in uw bedrijf en bij uw werknemers thuis. Indien gewenst exporteert u die informatie als gedetailleerd rapport voor uw administratie.
Verrekening van verbruikte stroom
Bij traditionele brandstoffen kan u, aan de hand van de tankkaarten van uw medewerkers, perfect zien wie voor hoeveel euro waar en wanneer getankt heeft. Een slimme laadpaal is combineerbaar met een laadpas. Net zoals bij een tankkaart kan u hier toegangsbeperkingen op instellen. Hier bepaalt u ook eenvoudig een tarief voor de stroomkosten. Na eenmalige registratie van hun laadpas worden de kosten voor de verbruikte stroom dan automatisch verrekend voor elke werknemer. Snel, eenvoudig en transparant.
Optimaal gebruik van elektriciteitsnet
Slimme laadpalen voorkomen bovendien dat uw elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Enerzijds regelen ze de laadcapaciteit volgens het beschikbare vermogen. Anderzijds schakelen ze groene energie (bijvoorbeeld zonnepanelen) in wanneer die beschikbaar is en vallen ze automatisch terug op het elektriciteitsnet als de hernieuwbare energiebron te weinig vermogen genereert. Dat levert een voordelige energiekost en een stabiele elektriciteitstoevoer op.