De rekruteringsmachine van Oost-Vlaamse kmo’s draait op volle toeren, zo blijkt uit de tewerkstellingsenquête van SD Worx. Wie in een krappe kandidatenmarkt de juiste profielen wil aantrekken en aan boord houden, moet alle registers opentrekken. Een doordacht verloningsbeleid kan hierbij helpen.
Bijna 4 op 10 (37,3 %) van de Oost-Vlaamse kmo’s koestert aanwervingsplannen voor het laatste kwartaal van 2018. Dat blijkt uit de 33ste tewerkstellingsenquête van hr-dienstverlener SD Worx, gehouden bij 1090 Belgische ondernemingen met 1 tot 99 werknemers. Onze provincie scoort hiermee hoger dan het nationale gemiddelde van 1 op 3. Bovendien is het merendeel van de Oost-Vlaamse kmo’s (88,7 %) van plan om vaste contracten aan te bieden voor voltijdse jobs of een tewerkstelling van minstens twee derden.
Tevreden over verloning
Met een propvol orderboek is voldoende versterking een must, maar je bestaande workforce aan boord houden is minstens even uitdagend. Daar speelt het loonzakje een belangrijke rol in. Het goede nieuws is dat Belgische werknemers tevredener zijn over hun beloningspakket dan hun collega’s in andere Europese landen, zo toont een internationale studie van SD Worx aan.
Meer inspraak
Toch is er een ‘maar’: de samenstelling van het verlonings- of voordelenpakket is bijna altijd eenrichtingsverkeer, terwijl ruim de helft (57 %) van de werknemers hier juist meer inspraak in wil. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het net die keuzevrijheid is die bij personeelsbehoud een belangrijke rol speelt. Van alle ondervraagde Europese werknemers met een voordelenpakket op maat, is 72 % van plan om nog lang bij zijn werkgever te blijven. 71 % zou zelfs blijven als ze een vergelijkbaar aanbod van een andere werkgever zouden krijgen. Dit toont aan dat in een krappe talentenmarkt een juist verloningsbeleid het verschil maakt.