Familiebedrijven vertellen vaak een verhaal van traditie, maar zelden krijgen we de kans om een familiebedrijf in zijn opstartfase te interviewen. De oprichting van Massimmo Villabouw is zo’n zeldzaam geval: vier leden van dezelfde familie beslissen op een dag om hun complementaire kennis en vaardigheden te bundelen en een nieuw bedrijf op te richten.
Pascal Blanquaert, Ann De Roo en hun kinderen Lynn en Massimo zijn naar eigen zeggen als gezin perfect op elkaar ingespeeld. Maar het team dat villabouwer Massimmo leidt, telt nog een vijfde lid: Chris Verhulst. Zijn rol bij Massimmo is cruciaal, licht Pascal Blancquaert toe.
Pascal Blancquaert: “Ik ben in 1990 begonnen bij Wolfgang Verraes en wel om een bijzondere reden: ik had namelijk een woning gebouwd met dat bedrijf. Je moet weten dat ik op dat ogenblik weinig affiniteit had met de bouw. Ik zat in de fotografie en zag daarin wel parallellen met architectuur. Dat laatste boeide mij enorm en als jonge snaak ben ik bij Wolfgang Verraes begonnen als vertegenwoordiger. Daar heb ik werfleider Chris (Verhulst) leren kennen die daar als calculator was gestart. In dezelfde maand nota bene. Helaas ging het bedrijf na drie jaar failliet en heb ik samen met Chris – waarmee ik toen al een goede band had – gekeken naar een oplossing. We zijn bij het Nederlandse Finnhouse Houtbouw terechtgekomen, dat net als Wolfgang Verraes actief was in de massieve houtskeletbouw. Wij hebben het Belgisch filiaal daarvan opgestart, maar de samenwerking met de Nederlanders liep minder vlot dan we hadden gehoopt. Qua filosofie en denkwijze zaten we niet op dezelfde golflengte. We hebben dan met Wolfgang Verraes zelf een nieuw bedrijf opgericht: Young Budget Homes. Daar heb ik ruim tien jaar lang hecht samengewerkt met Chris.”
STERCK. Wat kwam er vervolgens op jouw weg?
Pascal: “Chris en ik hadden het na een tijdje wel gezien bij Young Budget Homes en toen kreeg ik een aanbieding van Belim Bouwteam, toen een grote speler in Oost-Vlaanderen. Daar ben ik vier jaar gebleven om daarna de stap te zetten naar ABS Bouwteam, waar ik 17 jaar heb gewerkt.”
STERCK. Wat was jouw rol bij die bedrijven?
Pascal: “Ik heb altijd in de sales gewerkt. Ik begeleidde de klanten van A tot Z en daarbij speelde ik een adviserende rol. Ik zocht telkens de architect die bij de klant paste qua stijl, zorgde voor een correcte budgetbepaling, enzovoorts. Kortom, ik zorgde voor een bouwklaar dossier waar de projectleider vervolgens mee aan de slag kon. Helaas liep het twee jaar geleden mis bij ABS Bouwteam. Niet onbelangrijk: mijn dochter zat op dat ogenblik ook al zes jaar bij dat bedrijf. Net als mijn vrouw overigens, zij was verantwoordelijk voor de marketing. Om maar te zeggen dat wij er als familie sterk verweven zaten. Toen er een aantal herstructureringen werden doorgevoerd, pasten wij daar niet langer als familie.”
STERCK. Zijn jullie dan met Massimmo Villabouw in zijn huidige vorm begonnen?
Pascal: “Neen, we zijn in eerste instantie gestart met eigen projecten. Dat hield in dat we op zoek gingen naar bouwgronden waarop we één of meerdere woningen konden realiseren. We kochten aan, brachten de nodige vergunningen in orde en zorgden voor de bouw van A tot Z zodat het project te koop kon worden aangeboden. In het hogere segment, want daar is een markt voor die nog vrij onontgonnen is. Maar het is geen sinecure om dat te financieren. Je moet rekenen dat de volledige doorlooptijd van zo’n project al gauw drie jaar bedraagt en dan nog moet je hopen dat er niks fout loopt qua vergunningen of wat dan ook. Al die tijd hield ik contact met Chris. Toen die op een bepaald ogenblik vroeg of hij met iets kon helpen, heb ik niet geaarzeld en hem meteen gevraagd om erbij te komen. Het plan was om iets gelijkaardigs te doen als bij Belim en ABS, maar dan op kleinere schaal.”
STERCK. Waar ligt jullie focus?
Pascal: “We hebben van meet af aan beslist om enkel villabouw te doen. Dus geen verbouwingen, geen appartementen of grootschalige projecten.”
De architecten die met ons in zee gaan, hebben nog louter een controlerende functie, geen coördinerende.
STERCK. Jullie zijn geen architecten. Hoe vangen jullie dat op?
Pascal: “Wat we niet verwacht hadden, waren de ongelooflijk goede reacties van architecten waar wij in het verleden mee samengewerkt hebben. Zij kwamen met hun dossiers naar ons, wij moesten dus niet meteen zelf op zoek. Toen geweten was dat wij twee – Chris en ik – weer zouden samenwerken, was dat voor veel architecten blijkbaar goed nieuws. Het moet gezegd: als Chris de werven tot in het kleinste detail opvolgt, wordt de architect ontzorgd en kan die zich 100% focussen op ontwerpen en creëren. De architecten die met ons in zee gaan, hebben op de werf nog louter een controlerende functie, geen coördinerende. Door die service krijgen wij nu mooie dossiers aangeboden.”
STERCK. Hoe ziet de structuur van jullie familiebedrijf eruit?
Pascal: “Massimmo Villabouw, dat is mijn dochter, mijn zoon, mijn echtgenote en ikzelf. Mijn zoon zit in het bestaand vastgoedgedeelte (verkoop-verhuur), een niche binnen Massimmo. Mijn vrouw houdt zich voornamelijk bezig met sociale media en marketing terwijl mijn dochter en ikzelf focussen op de klantenbegeleiding en projectontwikkeling. Wij leveren de dossiers die bouwklaar en vergund zijn aan Chris, die verantwoordelijk is voor de uitvoering en de oplevering van de werken. Hij heeft dat een paar maanden alleen gedaan, maar intussen heeft hij de hulp gekregen van een collega-werfleider die zich met onze eigen projecten bezighoudt.”
STERCK. In welke mate is het bestaand vastgoed belangrijk voor jullie?
Pascal: “We merken dat quasi elke klant wel iets te verkopen heeft, want de centen van de verkoop zijn doorgaans nodig voor het verwerven van de nieuwe eigendom. Vroeger ging men dan naar een afzonderlijk makelaarskantoor, maar als we dat zelf in handen mogen nemen, kunnen we de klant nog beter begeleiden. Het blijft een niche binnen Massimmo, want we doen het veeleer om betere inzichten te verwerven en service te bieden dan er veel geld aan te verdienen.”
- 6 medewerkers
- 2021 oprichtingsjaar
STERCK. Nu je je eigen bedrijf hebt, zie je het ‘kleiner’ dan waar je voorheen je expertise hebt opgedaan. Maar wat betekent dat in de praktijk?
Pascal: “We zoeken het eerst en vooral in de eigen regio. We gaan dus geen projecten of klanten zoeken voorbij Brussel of Antwerpen, we blijven in een straal van pakweg 40 kilometer rond Melle. We hebben in al die jaren immers geleerd dat hoe verder de klant van jouw bedrijf woont, hoe lager de tevredenheid is. De verklaring is simpel: als je dichtbij blijft, kun je sneller reageren op wat dan ook. Probleempje op de werf? Bij manier van spreken staan we daar op tien minuten. Bijkomende reden is dat we ons geassocieerd hebben met een regionale ruwbouwaannemer. Het is niet de bedoeling om dat bedrijf naar Bachten de Kupe te sturen (lacht).”
STERCK. Wat onderscheidt jullie verder nog van de grote bouwondernemingen voor particulieren?
Pascal: “Dat we de architect ontzorgen is belangrijk. En waar we voor behoed zijn, is om te veel op te korte termijn te willen bouwen. De architecten die met ons in zee gaan, weten dat we hun architectuur respecteren tot in het kleinste detail. Dat is bij grotere ondernemingen veel minder het geval. Wij zitten bewust in een ander segment, een segment waar de klant eveneens aandacht heeft voor de kleinste details. Die mensen zijn dan ook bereid om een meerprijs te betalen voor architectuur. Een werfleider die de detaillering nauwkeurig opvolgt, is dan ook een cruciale schakel in onze onderneming.”
STERCK. Nog één vraag over jullie familiebedrijf: is de toekomst verzekerd?
Pascal: “Als wij er binnen pakweg tien jaar mee stoppen, is het wel degelijk de bedoeling dat onze kinderen het bedrijf verderzetten. De ambitie is er. Maar ik herhaal: we willen relatief klein blijven om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen. We willen maximum 12 tot 15 villa’s en een vijftal eigen projecten per jaar realiseren. Ik heb lang genoeg in grote bedrijven gewerkt om te weten wanneer de zaken plots ‘anders’ of ‘grootser’ worden. Dat willen we vermijden. Onderschat ook de kracht niet van een klein team. Dat biedt een hoop voordelen ten opzichte van grote bedrijven. Wat we hier doen, voelt gewoon prettig aan.”