Hoploos genot
Thomas Huylebroeck Gruut

Hoploos genot

De Test - Gruut

Er zijn zo van die vragen die je mensen écht geen twee keer moet stellen. ‘Zin in een gezellige bierproeverij’ is daar één van. Interieurarchitect Thomas Huylebroeck stemde direct volmondig in toen hij de kans kreeg om de ‘Gruute’ creaties van de gelijknamige stadsbrouwerij uit Gent te laten passeren bij zijn smaakpapillen. Brouwer Annick Desplenter maakte het hem met een blinde proefbeurt niet simpel. Toch doorstond de Aalstenaar De Test met glans.

Gruut is een begrip in Gent. Annick Desplenter startte tien jaar geleden van ‘scratch’ in de Rembert Dodoensdreef en investeerde in een artisanale brouwerij, waar kwantiteit absoluut ondergeschikt is aan kwaliteit. Het neemt niet weg dat een steeds groter deel van de jaarlijkse productie – zo’n 2.000 hectoliter – voor export bestemd is. Ook in Nederland, Rusland, China, Italië, Spanje en Engeland verovert Gruut stilaan ruimte op de kaart.

Lokroep

“Ik ben als het ware in een biervat geboren”, lacht Annick Desplenter. “Mijn beide ouders stammen uit een brouwersfamilie: brouwerij Riva uit Dentergem was van mijn papa (Dentergems Witbier, Straffe Hendrik, Liefmans, …), terwijl mama’s genen afkomstig zijn van Brouwerij van Hencxthoven. Ik heb even nog in een andere sector gewerkt, maar de lokroep om zelf een kleinschalige, artisanale brouwerij op te starten was te sterk.”

We zijn helemaal klaar om binnenkort het concept van de 'Maîtresse' uit te rollen.

Gruut staat voor een permanent aanbod van vijf biertjes: Wit, Blond, Amber, Bruin en Inferno. “Op Inferno na, zijn ze allemaal gemaakt zonder hop”, vertelt Annick. “Dat ingrediënt geeft bier meer bitterheid en hardheid. Ik werk liever met een speciale selectie van kruiden, waardoor onze bieren met hoge gisting stuk voor stuk zacht van karakter zijn. Door de natuurlijke filtratie zien ze er allemaal wat troebel uit.”

Maîtresse

Elke maand permitteert Annick zich een ondeugend ‘specialleke’. “We zijn helemaal klaar om weldra het concept van de ‘Maîtresse’ uit te rollen. Dat is een speciaal bier met een beperkte oplage van 160 flessen waarmee we alle kanten uitkunnen. Het is een ‘bourbonbier’, een zure stout. Maîtresse sluit perfect aan bij onze sessies bieralchemist voor bedrijven, waarbij ondernemers of hun klanten hun eigen bier kunnen brouwen, bijvoorbeeld als relatiegeschenk.”

Thomas Huylebroeck hoort het met gespitste oren aan. “Ik ben een echte bierliefhebber. Vooral speciaalbieren dragen mijn voorkeur weg. De voorbije jaren heb ik al ettelijke brouwerijen bezocht, maar hier ben ik nog niet geweest. De bieren zelf kende ik wel, onder meer vanuit mijn vijfjarige horecacarrière. Mijn voorkeur gaat uit naar blonde bieren met een uitgesproken karakter, maar vraag me niet elk ingrediënt te benoemen.”
Dat gaan we niet doen, maar een béétje uitdagen mag wel. Dus laat Annick Thomas enkele bieren blind proeven.

Thomas_Huylebroeck Thomas Huylebroeck
Thomas Huylebroeck werkt als projectmedewerker in het kantoor van Tom Hernalsteen in Aalst. Dat specialiseert zich in architectuur, stabiliteit en wapeningsdetectie. Interieurarchitectuur is een grote passie van de Oost-Vlaming. “Ik doe dit als bijberoep, het zou fijn zijn als ik op termijn helemaal naar die activiteit kan overschakelen. Het is heel uitdagend om onder meer voor winkelomgevingen en horecazaken een interieur te creëren dat naadloos bij de identiteit van de zaak aansluit. Oog voor detail is daarbij een absolute prioriteit.”

Amber

Bij deze test schotelen we Thomas drie varianten voor. Brugse Zot en Gruut Amber vallen het meest in zijn smaak. “Het aroma deed me vrezen dat Gruut Amber nogal zoet zou zijn, iets waar ik niet zo tuk op ben. De smaakervaring bewijst evenwel het tegendeel en illustreert de zachtheid van dit bier. Hier zou ik best en graag aan kunnen wennen”, lacht hij.

Tripel

Nog iets moeilijker? Vier varianten dit keer. “Niet zoeken naar verschillen. Gewoon proeven”, geeft Annick als tip mee. Hier krijgen Gentse Tripel en Gruut Inferno de beste score van Thomas. “Deze Gruut is net een muziekhit: als je de plaat voor het eerst te horen krijgt, moet je er even aan wennen. Maar hoe meer je ze beluistert, hoe meer je ze apprecieert. Als je dit biertje vaker drinkt, krijg je er gegarandeerd nooit genoeg van.”

Wit

De test met witbier is kinderspel voor Thomas. Gruut Wit haalt het met gemak van de marktleider. “Die is veel zuriger.” Annick knikt instemmend. “Ook hier is ons bier zachter, onder meer door de toetsen van koriander en sinaasappelzeste. Door zes weken lagering krijgt het zijn specifieke smaak.”

Tank of vat

Last but not least volgt een aparte test met Gruut Blond: een smaakvergelijking tussen een getapt bier en een bier dat gist in de tank. “Opvallend bij het proevertje uit de tank is de erg romige ‘kraag’,” zegt Thomas. “Dit bier smaakt veel voller en zwaarder, maar je ervaart wel dat het dezelfde smaakbasis heeft als het getapte bier.”

Thomas_Huylebroeck

“Helemaal correct. Thomas heeft een goed smaakpalet”, krijgt de proever als compliment van de ‘chef’. “Het bier uit de tank heeft het gistingsproces praktisch helemaal doorgemaakt en bevat nog geen CO2. Dat hebben we nodig om het bier uit de tank te ‘duwen’.”

Conclusie: zowel Thomas als de Gruutbiertjes hebben De Test met glans doorstaan. “Het was een erg toffe ervaring”, zegt de interieurarchitect. “Ik heb op korte tijd een en ander opgestoken, onder meer over het gistingsproces. Belangrijker nog: ik ga in de toekomst vaker een Gruutje drinken. Waar lever je in Aalst, Annick (lacht)?”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels