5 vragen over leiderschap
Barbara Van Goeye SD Worx

5 vragen over leiderschap

Praktijck - SD Worx

De burn-outcijfers in België blijven recordhoogtes optekenen. Wat is er aan de hand? Onze hr-consultant Maaike De Prins legt uit: “Vaak legt een vraag rond verzuim of conflictbemiddeling een diepere oorzaak bloot. Die is in de meeste gevallen terug te brengen naar de rechtstreekse leidinggevende.”

1. Bestaat ‘de goede leider’?

“Leidinggeven is altijd maatwerk. Een goede leider kent zijn medewerkers en weet wat ze nodig hebben. Alles draait om medewerkers inspireren en hen de vrijheid geven om zich verder te ontwikkelen. In een open en veilige sfeer durven mensen ook fouten te maken of zeggen wanneer iets niet goed gaat.”

“Mensen komen niet alleen met hun handen en hoofd naar het werk, maar ook met hun hart. Ze willen loyaal zijn, maar zijn ook kritisch: waarom doe ik wat ik doe? Het antwoord op die vraag moet duidelijk zijn.”

2. Wat is de impact van slecht leiderschap?

“Veel onderzoeken linken slecht leiderschap rechtstreeks aan langdurig verzuim, maar dat is meteen het extreme scenario. Ook nu en dan korte uitvallen wijzen op een gebrekkige samenwerking. Medewerkers laten los, want ze voelen hun bijdrage in het grotere geheel niet meer. En loslaten is nu net het tegenovergestelde van engagement.”

3. Hoe ontstaat slecht leiderschap?

“Veel managers in het middenkader kregen nooit leidinggevende vaardigheden mee. Ze werden vaak gepromoveerd omdat ze goed waren in hun job, niet in leidinggeven. Nochtans zijn teamleiders de cruciale schakel tussen hoger management en de werkvloer. Ze vertalen wat er op de werkvloer leeft naar het management en omgekeerd. Het loont dus om in hen te investeren met gerichte opleidingen rond leiderschap en communicatie.”

4. Hoe pakken jullie zo’n leiderschapstraject aan?

“Ik stel managers die ik begeleid altijd de vragen: ‘Zou je blij zijn met jezelf als leidinggevende?’ en ‘Wat zou je graag aan jezelf veranderen?’ Dat is confronterend, maar een leider moet continu naar zichzelf durven te kijken en bereid zijn zichzelf te ontwikkelen. Of sterker nog: de moed hebben om te zeggen dat hij of zij niet op de juiste plaats zit of het antwoord (nog) niet weet. Dat zijn pas écht voorbeelden van sterk leiderschap.”

5. In welke mate vraagt hybride werken om een nieuw soort leiderschap?

“Hybride werken is ondertussen ingeburgerd, maar niet alle leidinggevenden veranderden al mee. Veel leidinggevenden worstelen nog met thuiswerk omdat de controle dan wegvalt. Om van hybride werken een succes te maken, moet je als leidinggevende durven los te laten. Maar ook niet te veel. Het is niet de bedoeling dat medewerkers elk op hun eilandje gaan werken, zonder dat je weet wie waarmee bezig is.

De kunst is om dicht bij je medewerkers te blijven, zonder te vervallen in micromanagement. Vertrouwen is de basis. Focus op het eindresultaat, eerder dan op aanwezigheid. En vraag medewerkers wat ze nodig hebben om het werk thuis nét zo comfortabel te maken als op kantoor.”

SD Worx
sdworx.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels