6 vragen over de Europese loon-transparantierichtlijn
Barbara Van Goeye SD Worx

6 vragen over de Europese loon-transparantierichtlijn

Praktijck - SD Worx

Met een nieuwe richtlijn wil Europa loondiscriminatie aanpakken. De lidstaten hebben tot 2026 om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Moet ook jouw organisatie werk maken van een 100% eerlijk en gelijkwaardig verloningsbeleid? Wat heb je daar bij te winnen en hoe begin je eraan?

1. Weten alle collega’s voortaan van elkaar wat ze verdienen?

Neen. Medewerkers mogen informatie vragen over gemiddelde lonen van collega’s die gelijk werk uitvoeren én over de (objectieve en genderneutrale) criteria die je hanteert om het loon te bepalen.

2. Moet ik salarissen communiceren in vacatures?

Ja, of toch zeker vóór het eerste gesprek. Dat hoeft geen exact salaris te zijn, maar het beginsalaris of de relevante loonschaal moet je zeker vermelden.

3. Moet ik rapporteren over mijn loonbeleid?

Ja, als je bedrijf meer dan 100 werknemers telt. Dan moet het elke 3 jaar vanaf 2031, in een gedetailleerd rapport. Meer dan 150 werknemers? Dan moet  je al in 2027 beginnen. 250 werknemers of meer? Dan moet het bovendien jaarlijks.

Minder dan 100 werknemers? Dan is de rapportage vrijwillig, maar de lidstaten kunnen eventueel verder gaan. Weet ook dat loontransparantie leidt tot een hogere motivatie en vertrouwen.

4. Wat als blijkt dat de loonkloof in mijn bedrijf te groot is?

Als uit jouw rapport blijkt dat de loonkloof meer dan 5% bedraagt, zonder dat je het verschil objectief kunt rechtvaardigen, moet je actie ondernemen in samenwerking met de werknemersvertegenwoordigers. Je moet slachtoffers van loondiscriminatie volledig compenseren. De bewijslast ligt bij de werkgever: jij moet kunnen aantonen dat je de regels rond gelijke verloning en loontransparantie volgt.

5. Werknemer A verdient veel meer dan werknemer B in dezelfde functie. Wat nu?

Ontdek je een loonkloof tussen twee werknemers die je moeilijk of niet kunt staven aan de hand van objectieve criteria (ervaring, expertise …), dan kun je het loon van medewerker A niet zomaar verlagen om het probleem op te lossen. Met alternatieve verloning vermijd je extra loonkosten.

6. Welke criteria hanteer ik?

Ter inspiratie geven we je enkele objectieve en genderneutrale criteria om te hanteren: verantwoordelijkheden, aantal jaren werkervaring, meetbare prestaties, officiële kwalificaties en opleidingen en relevante engagementen. 

SD Worx
www.sdworx.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels