Elke reden is goed om te feesten en drie goede redenen zijn nog beter. Bij Studiebureau Vangheluwe en bij circa 300 genodigden stond vrijdag 9 september met stip in de agenda. Dag op dag de vijftigste verjaardag van zaakvoerder Steven Vangheluwe, die twintig jaar aan het hoofd staat van het bedrijf dat zijn vader vijftig jaar terug oprichtte. Dat resulteerde dus in een '50-50-20'-feest, zoals Steven het zelf noemt. Het bleek de succesformule voor een honderd procent geslaagde avond in kasteel Blauwhuis in thuisstad Izegem.
Vijftig jaar geleden richtte Jan Vangheluwe zijn studiebureau op. Toewijding en expertise legden de stevige fundamenten van een bloeiend bedrijf. Met zijn zoon Steven was de toekomst bovendien verzekerd. Ook Wouter, de broer van Steven, was gebeten door de bouwmicrobe. Beiden kozen voor een ingenieursstudie en toonden interesse in het werk van hun vader. Steven koos er bewust voor om eerst elders ervaring op te doen, bij de studiedienst van Sidmar in de Gentse haven. Na de uren ging hij in die periode geregeld mee op klantenbezoek met zijn pa. Wouter runt ondertussen vijftien jaar zijn eigen bedrijf Tweeluwe (zie kaderstuk).
Elk succes begint met een nauwkeurige opmeting van de bestaande toestand.
STERCK. De bedoeling was om uiteindelijk het bedrijf over te nemen en uw vader op te volgen?
Steven Vangheluwe: “Dat was zeker het plan, alleen moest het plots onvoorzien snel gaan. Mijn vader overleed twintig jaar geleden onverwacht, op 3 juni 2002. Toen waren er vier medewerkers in het bedrijf en had ons studiebureau een schare trouwe klanten. Plots stond ik dus voor de keuze: mijn functie bij Sidmar houden of het levenswerk van mijn vader verderzetten. Als ondernemer doe ik niets onbezonnen, dus begon ik met een aantal dagen de klanten te bezoeken en te bevragen. Zagen zij het wel zitten dat ze plots met mij moesten werken? De meesten kenden me al, waren positief over een verdere samenwerking en meerdere klanten brachten zelfs spontaan al nieuwe opdrachten aan. Zo was ik zeker dat ik de juiste keuze maakte door Studiebureau Vangheluwe over te nemen. In september 2002 nam ik definitief de leiding in handen.”
STERCK. Ondertussen zijn we twintig jaar verder. Heeft die beslissing geloond?
Vangheluwe: “Ik heb me die keuze nooit beklaagd, al is dat natuurlijk vooral te danken aan onze medewerkers en aan het vertrouwen van onze klanten. Vijf jaar na de overname waren we al doorgegroeid naar een team van twaalf. Vandaag telt ons bedrijf zelfs 25 medewerkers. Een deel daarvan werkt in Wetteren. We vereenden op regelmatige basis onze krachten met een landmeterbureau daar. Toen de zaakvoerder het wat rustiger aan wou doen, nam hij contact met me op met een zakelijk voorstel. Het was een mooie kans. De overname van het landmetersteam vulde onze 'in house'-expertise aan. Elk succes begint namelijk met een correcte, nauwkeurige opmeting van de bestaande toestand. Dat bieden we sindsdien ook aan in eigen beheer. Zo voeren we projecten uit van opmeting, concept en ontwerp tot engineering en de volledige projectcoördinatie. Zeker voor complexe industriële gebouwen is die totaalaanpak een grote troef.”
STERCK. Jullie bouwen uiteenlopende projecten, voor kleine kmo’s en grote industriebedrijven. Is er een ‘Vangheluwe-manier’ om een opdracht tot een goed einde te brengen?
Vangheluwe: “Het grootste verschil en de reden waarom bedrijven keer op keer voor ons kiezen, is onze benadering van een nieuwbouw. We vertrekken altijd van de flow binnen een bedrijf en de noden van het volledige team. Op basis daarvan ontwerpen we een gebouw. De architect komt bij ons pas daarna in beeld. Die voorziet het esthetische jasje van de constructie. Daarvoor hebben we iemand in onze eigen rangen, maar uiteraard werken we ook graag samen met de architect van onze klant. Sowieso blijven we nauw betrokken. Onze drie projectingenieurs zijn dagelijks op de werven aanwezig om alles nauwgezet op te volgen en te finetunen waar nodig. Industriële gebouwen zijn nu eenmaal geen statisch gegeven. Zo is bijvoorbeeld aan het begin van een project nog niet duidelijk welke machine precies in de productiehal moet komen. Als die beslissing valt en het blijkt dat die machine niet in het bestaande ontwerp past, dan voeren we snel en in overleg wijzigingen door. De klant hoeft zich hier geen zorgen over te maken en kan zich focussen op zijn eigen corebusiness. Het is maar één voorbeeld van hoe snel schakelen het verschil maakt.”
We vertrekken altijd vanuit de flow van een bedrijf en de noden van het team.
STERCK. Als we even samen terugblikken op de afgelopen twintig jaar, welke projecten blijven u vooral bij?
Vangheluwe: “Doorheen de jaren hebben we heel wat mooie projecten mogen neerzetten. Daarvoor heb ik de klanten en de medewerkers op ons feest uitvoerig bedankt, maar dat doe ik hier heel graag nog eens. Zonder hen was dat niet mogelijk geweest. Een van de meest memorabele ervaringen was een tabaksfabriek voor Vandemarliere in Sri Lanka. Daar hadden ze een nieuwe productiefabriek, voor het snijden van de tabaksbladen, nodig. Voor ze op transport kunnen, moeten deze bladen kort ingevroren worden, om eventuele tabaksworm te doden en zo te vermijden dat de tabaksbladen tijdens het transport kapotgaan. Lokale aannemers en bouwbedrijven hadden de nodige kennis niet. In West-Vlaanderen zijn wij vertrouwd met bouwen voor diepvriesbedrijven, dus we konden meteen meerwaarde bieden. We tekenden de plannen hier in Izegem en zetten de diepvriespanelen en andere producten op transport. Voor de coördinatie ter plaatse reisde ik zelf af. Dat was een onvergetelijke ervaring, net als andere projecten die we doorheen de jaren mochten doen, zoals een Vandervalk-hotel in Luxemburg. We zijn minstens even trots op terugkerende klanten, zoals Metalen Vandenbroecke, Roularta Media Group en Orizon West, om er maar enkele te noemen.”
Ondernemerschap en bouwpassie stromen door het bloed van de Vangheluwes. Het kan namelijk geen toeval zijn dat ook Wouter, de broer van Steven, zijn eigen bouwonderneming leidt. “In 2007, vijf jaar na de overname, gaven we ook een feest”, duidt Steven. “Toen hebben we het tweede bedrijf samen opgericht. Tweeluwe voert sleutel-op-de-deurprojecten uit voor particuliere klanten. Zij zeggen wat ze willen en wat hun budget is, Wouter en zijn team doen de rest. Dat doen ze van a tot z, zonder kopzorgen voor de opdrachtgever.”
STERCK. Studiebureau Vangheluwe bestaat vijftig jaar, zelf bent u ondertussen twintig jaar zaakvoerder. Wat mogen we u toewensen voor de volgende tien jaar?
Vangheluwe: “Ik wil uitdagende projecten blijven doen met een toegewijd team, waarin iedereen zijn eigen expertise bijdraagt om tot een succesvol resultaat te komen. Dat is zeker de voornaamste wens. Zelf heb ik geen kinderen, maar natuurlijk zou het mooi zijn om een opvolger te hebben, iemand uit ons team bijvoorbeeld. Het is sowieso al een fijne rit geweest, voor onze familie en we zijn nog lang niet aan het einde.”