Ann Coussement
Ann Coussement Re-Mind

Ann Coussement

Stercke Vrouw - Re-Mind

Ann was, met voorsprong, de jongste telg van een ondernemersnest. “Mijn vader en moeder waren respectievelijk 59 en 39 toen ik in hun leven kwam. Ze runden gedurende lange tijd een elektrozaak. Met een bachelor marketing en een master in handelswetenschappen achter de hand, begon ik op mijn 22ste bijlessen te geven. Drie jaar lang heb ik dat nog gecombineerd met mijn betrokkenheid in de elektrozaak, toen ben ik er definitief uitgestapt. Coaching en dienstverlening zijn veel meer mijn dada dan de retail.”

Trots?

“Re-Mind is op vandaag de werkgever van 16 voltijdse werkkrachten en kan rekenen op nog eens 50 freelancers. Vier dagen zijn we open van 8.30u tot 20.30u (en tot 18u op vrijdag en zaterdag) om de meest diverse opleidingen te geven. Het doet me vooral plezier dat wat wij doen, ook een enorm draagvlak heeft binnen ons team. Vier jaar geleden stelden mijn mensen zelf voor om in de zomervakantie kampjes te organiseren, vermits dat voor ons toen nog een erg rustige periode was. Ook dat is tot een succes uitgegroeid: vorige zomer gaven we vier weken lang kampjes aan liefst 550 kinderen. Nu organiseren we dergelijke initiatieven gedurende elke schoolvakantie. Het is heerlijk ook dan de dynamiek van ons team te voelen.”

Vrouwen aan de macht?

“We zijn een redelijk vrouwgerichte organisatie, al is dat zeker niet bewust zo gekozen. Bij onze 16 vaste mensen zijn er maar drie mannen. Vermoedelijk heeft dat er vooral mee te maken dat wij, gezien onze activiteiten, als een onderwijsinstelling worden gecategoriseerd. Bij onze freelancers is het net omgekeerd: daar maken mannen, met circa 60%, de meerderheid uit. Net als hun vrouwelijke collega’s geven zij ook opleidingen op de werkvloer van ondernemingen. Dat gaat over de meest uiteenlopende thema’s: het hr-beleid, verkoop, soft skills, presentatievaardigheden, talen, noem maar op.”

Sociaal beestje?

“Als dienstverlenend bedrijf werken wij uitsluitend met en voor mensen. Daardoor heb ik, door de jaren heen, een soort zesde zintuig ontwikkeld waarmee ik mensen uitstekend aanvoel. Ik kom heel vaak tussen de mensen. De komende twee weken ben ik bijvoorbeeld geen enkele avond thuis. Dat komt ook door mijn engagementen bij Vives (waar ik nog twee vakken geef en een liaison ben tussen de school en het werkveld) en Unizo (voorzitster van Unizo Kortrijk en Unizo Zuid-West-Vlaanderen, bestuurslid bij Unizo West-Vlaanderen…). Ik was ook een jaar lang voorzitster van het BNI-chapter in Kortrijk.”

Wat wij doen, heeft een enorm draagvlak binnen ons team.

Pensioen?

“Eén van de dossiers die me het nauwst aan het hart liggen, is de opbouw van het pensioen voor zelfstandigen. Het is goed dat daar onlangs een belangrijke doorbraak in is gerealiseerd. Uiteraard ben ik het vrouwelijk ondernemerschap erg genegen, maar ik ben er geen voorstander van om daarvoor met quota te werken. Ik voel me in de ondernemerswereld in eerste instantie ondernemer en dan pas vrouw. Daar moet je ook de gevolgen van dragen: de tijd die ik aan mijn kinderen kan besteden is beperkt, maar net daarom geniet ik zo van elk klein momentje. Ook genieten met mijn vriend plan ik in, zeker op zondagmiddag: dan trekken we richting de kust of de Ardennen. Anders is thuis de stap naar het kantoor veel te snel gezet.”

Tips voor starters?

“Doe vooral je eigen ding. Laat je inspireren, maar volg je eigen gevoel. Focus op waar je mee bezig bent en waarom je dit wou doen. Anders verzuip je misschien wel in de – weliswaar goedbedoelde – tips van anderen.” 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels