Het voormalige Ecoworld ressorteert sinds 2023 onder de groene paraplu van Energreen en dat heeft de energiespecialist uit Beernem intussen geen windeieren gelegd. De visie is helderder dan ooit, de groene toekomst nooit eerder zo tastbaar.
Even terugspoelen naar 2023. Het bedrijf heette toen nog Ecoworld en had kantoren in Gent en Antwerpen, blikt site manager Sofie Naesen terug: “De naamsverandering kwam er na de overname van Hasco, een investeringsgroep met een neus voor groeiprojecten. Dat betekent concreet dat we als Energreen nu ook vestigingen hebben in onder meer Tongeren maar ook in Soignies, Farciennes en Waver.”
In totaal telt Energreen 11 vestigingen in de Benelux en een dergelijk netwerk biedt tal van voordelen. Een van de grootste pluspunten is dat het voormalige Ecoworld gebruik kan maken van een uniforme marketingmachine. Maar er is meer: “We hebben nu ook toegang tot een rist nieuwe producten en nieuwe merken, waaronder het eigen merk Energreen. Daaronder vallen de omvormers, laadpalen, batterijsystemen en zonnepanelen. Omdat het over ‘in-house’ producten gaat, kunnen we die aan een scherpe prijs in de markt zetten.”
Als onderdeel van een groter netwerk is het voortaan ook mogelijk om efficiënter nieuwe producten breed in de markt uit te rollen. Relatief nieuw is het dynamische energiemanagementsysteem (EMS) ROBIN voor de particuliere markt. ROBIN beheert alle energiestromen op zodanige manier dat niet alleen de energiefactuur daalt maar er ook aan kan worden verdiend. Alle apparaten in je zogeheten energetische ecosysteem (zonnepanelen, laadpalen, batterijsystemen, warmtepomp, etc.) worden via een kleine hub met elkaar verbonden waardoor ze onderling data met elkaar uitwisselen. Concreet: via AI en slimme algoritmes houdt ROBIN continu je elektriciteitsproductie en -afname in de gaten. Zo kan het systeem voorspellen hoe het jouw elektriciteitsstroom optimaal kan aansturen.
Energreen Pro
Als Energreen is het bedrijf met zijn ca. 35 werknemers en vertrouwde onderaannemers (voor de installaties, red.) voortaan de grootste speler in Oost- en West-Vlaanderen. En dat opent de deur naar een nieuw cliënteel, vervolgt Sofie enthousiast: “Energreen was al langer op de markt dan Ecoworld en dat betekent dat Energreen een grotere naamsbekendheid geniet. Met Ecoworld lag de focus eerder op de B2C-markt maar nu ligt ook een enorm potentieel in het B2B-segment binnen ons bereik. Anders gezegd: met de huidige organisatie kunnen we ook het hoofd bieden aan veel grotere en meer complexe projecten.”
De grotere projecten vallen onder de bedrijfstak Energreen Pro en die wordt gestuurd vanuit het filiaal in Limburg. Het levert het filiaal in Beernem extra klanten op maar Sofie benadrukt dat de klanten in Oost- en West-Vlaanderen in de praktijk vanuit het vertrouwde filiaal in Beernem worden opgevolgd. Ook de praktische uitwerking van de B2B-projecten is een regionale aangelegenheid. Om de bekendheid in de zakelijke markt aan te wakkeren, zal Energreen ook lokaal initiatieven opzetten. Sofie: “We gaan onze huidige klanten uitnodigen voor seminaries en we organiseren ook een inloopavond in het bedrijf waar we zowel particulieren als bedrijven van harte welkom heten. De nieuwsgierigheid bij onze contacten en klanten is er en het is tijd om te tonen waar we vandaag voor staan.”
Waar vandaag het grootste potentieel zit? “Bij de bedrijven die nog geen gebruik maken van zonnepanelen en dat zijn er heel wat”, knikt Sofie. De stap naar de koppeling met batterijsystemen en laadpalen is in vergelijking met een paar jaar geleden een ‘no brainer’ geworden. Iedereen herkent of heeft baat bij de optimalisatie van het energiegebruik. Daarbij profiteert Energreen (Pro) maximaal van het momentum want de tijden dat batterijsystemen nog onbetaalbaar waren, ligt inmiddels achter ons, bevestigt Sofie: “De tijden zijn inderdaad veranderd; de technologie is intussen de kinderschoenen ontgroeid. Tegelijk merken we heel duidelijk dat ook onze zakelijke klanten optimaal van de dynamische energietarieven wille profiteren. Ook op de vragen naar terugverdientijd en de veiligheid van de dergelijke systemen (met name de batterijen, red.) kunnen we vandaag veel beter een bevredigend antwoord geven. Voor de particuliere markt zijn de batterijsystemen vandaag perfect te verantwoorden en voor de bedrijven kunnen we tegenwoordig modulaire batterijcontainers leveren. De modulariteit van die batterij-oplossingen garandeert een hoger financieel rendement. De vraag voor batterijsystemen is best wel groot en dat geldt niet louter voor de bedrijfswereld.”
Klanten worden van A tot Z ontzorgd.
Partnerschap
Voor de grote batterijsystemen heeft Energreen een partnerschap met Huawei. Het krachtige batterijsysteem is ontworpen om moeiteloos elektriciteit op te slaan en indien nodig snel weer af te geven. Om die manier wordt gegarandeerd dat bedrijven nooit meer zonder stroom vallen, zelfs tijdens piekverbruik of bij onvoorziene uitval. Los daarvan zorgt het systeem ervoor dat het verbruik tussen de eigen opgewekte energie en die van het net optimaal wordt verdeeld. Het systeem is modulair opgebouwd en dat betekent dat er batterijmodules kunnen worden toegevoegd in functie van de noden. Voor heel grote bedrijven zijn er modulaire oplossingen op het formaat van containers die op hun beurt in clusters worden geconfigureerd.
Laadpalen
De overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen dwingt de bedrijfswereld tot ingrijpende veranderingen of aanpassingen. Bedrijven die hierin vooroplopen, kunnen genieten van een verhoogd concurrentievoordeel, meent Energreen. Het aanbod laadpalen van Energreen is ontwikkeld om deel uit te maken van een duurzaam ecosysteem. Met de ‘Ultra-fast Charging Solution’ kunnen elektrische voertuigen opladen met de kracht van zonne-, batterij- en net-energie. Elke voedingseenheid levert tot 600 kW aan vermogen en dat is goed voor het opladen van 12 elektrische voertuigen.
Zonnepanelen
In het verlengde van de professionele batterijsystemen en laadinstallaties heeft Energreen ook eigen industriële zonnepanelen in het aanbod. De panelen voldoen aan de strengste industriële normen en standaarden en presteren onder de meest uitdagende omstandigheden. Naar eigen zeggen bedraagt de jaarlijkse degradatie van het vermogen amper 0,3% en dat resulteert in een uitzonderlijke opbrengstgarantie over een periode van 30 jaar.
Ontzorging
Bij Energreen (Pro) hanteren ze een proactieve benadering. Sofie verduidelijkt: “Van de initiële planning en installatie tot het doorlopende onderhoud en beheer, wij zorgen ervoor dat onze klanten compleet worden ontzorgd. Wij hechten veel waarde aan de begeleiding tijdens het volledige proces maar ook daarna. Dat doen we al sinds we nog onder Ecoworld actief waren, wat ons de garantie biedt dat we een vertrouwensband met onze klanten kunnen opbouwen. Onze bestaande klanten weten dat inmiddels maar ook de nieuwe klanten worden vanzelfsprekend van A tot Z ontzorgd.”
Rooskleurige toekomst
2024 was een scharnierjaar. Waar de focus voornamelijk op B2C lag, moet Energreen nu twee soorten klanten tevredenstellen en dat vergt verschillende disciplines. Sofie: “Binnen onze sales hebben we specialisten op de zakelijke en de consumentenmarkt; de balans is momenteel in evenwicht. We kunnen echter niet ontkennen dat het in de bouwsector relatief stil was in 2024. Alle indicatoren wijzen er echter op dat de sector in 2025 beter zal presteren. Het blijft moeilijk te voorspellen natuurlijk maar we gaan ervan uit dat 2025 een veelbelovend jaar wordt. We zijn er in elk geval helemaal klaar voor.”