Bestuurder, blijf van die smartphone!
Frank Kemseke Odigo Advocaten

Bestuurder, blijf van die smartphone!

Vraag & Antwoord - Odigo Advocaten

Iedereen weet ondertussen wel dat gsm-gebruik achter het stuur niet mag, maar weet iedereen wel nog wat mag en wat niet mag? De laatste tijd zijn toch wel weer wat bestuurders voor verrassingen komen te staan, omdat zij werden geverbaliseerd en zelfs hun rijbewijs (tijdelijk) kwijtspeelden.

Zeer recent werd in de pers gemeld dat Parket Limburg de politiediensten opdraagt om bij gsm-gebruik het rijbewijs 15 dagen in te trekken! In Limburg zijn zij niet de ­eersten, ook in Oost-Vlaanderen was dit al het geval. 

Dat is een heel onaangename verrassing, want geen enkele bedrijfsleider kan het zich permitteren onaangekondigd 15 dagen niet in auto te mogen rijden.

Voor wie?

De regels zijn van toepassing op elke bestuurder van een voertuig. Een voertuig is elk middel voor vervoer te land. De wet geldt dus ook voor bestuurders van fietsen, speed-pedelecs, e-steps, enz…

Wat is er verboden?

Je mag geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.

Ook een gps-app activeren op je smartphone of tablet terwijl die op je schoot of het dashboard ligt, of in de middenconsole rust, is verboden.

Dit laatste is de meest recente verandering. Vroeger mocht je zo'n toestel wel nog gebruiken als het neerlag, zolang je het niet in de hand hield.

Tegenwoordig is vereist dat het apparaat bij gebruik in een specifieke houder is geplaatst.

Wat mag wel?

Gebruik, vasthouden of manipuleren is verboden, behalve als het voertuig stilstaat of geparkeerd is.

We weten allemaal wat ­parkeren is. Stilstaan is ­misschien minder voor de hand liggend. Stilstaan is te begrijpen volgens de definitie in de wegcode. Stilstaan is bijgevolg niet alleen 'niet rijden'. Stilstaan is halthouden, eigenlijk zoals parkeren, om personen te laten in- of uitstappen en om in of uit te laden.

Stilstaan in de zin van de wegcode is niet stilstaan in de file, of aan verkeerslichten. 

Het is ook van belang om stil te staan op een plaats waar dit is toegestaan. Stilstaan om te telefoneren op plaatsen waar je sowieso niet mag stilstaan of parkeren, zoals bijvoorbeeld fietspaden, voetpaden of oversteekplaatsen voor voetgangers of fietsers, is uit den boze.

Voorkomen is beter dan genezen.

Omdat wij er als kantoor in geloven dat voorkomen beter is dan genezen, geven wij dit gratis advies: bestuurder, blijf met uw 'fikken' van die smartphone af.

Deze expertise werd aangeboden door  Odigo

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels