De Bree Solutions streeft naar maximale circulariteit
Yves Dupont De Bree Solutions

De Bree Solutions streeft naar maximale circulariteit

Circulair - De Bree Solutions

Van op negen sites en met diverse activiteiten, streeft het team rond CEO Yves Dupont naar een zo hoog mogelijke hergebruiksgraad van afvalstoffen die herleid worden naar grondstoffen. Die missie lukt meer dan aardig, zo bewijst de indrukwekkende klantenportfolio.

Als het begrip circulariteit nog niet bestond, had De Bree Solutions het misschien wel uitgevonden. De onderneming profileert zich op verschillende manieren als een trendsetter in zo ecologisch mogelijk werken.

“Eigenlijk focussen we ons daarbij op drie pijlers”, legt Yves Dupont uit. “Ten eerste verzamelen we vervuilde gronden op onze site in Maldegem. Die fracties komen terecht in een fysico-chemisch reinigingsproces (combinatie van zwaartekracht en chemische behandeling) waarbij bestanddelen zoals plastic, organische materialen, ferro en non-ferro, PFAS… eruit worden gefilterd. Op die manier creëren we gewassen zand en steenpuin (gekeurd door COPRO, de onpartijdige instelling voor de controle en certificatie in de bouw, red.) dat we als grondstof verkopen voor productieprocessen van betonfabrieken. Een gelijkaardige behandeling passen we toe op het rioolslib dat door onze ruim- en ontstoppingsdienst wordt opgezogen. Ook dat levert na een fysico-chemische behandeling gewassen zand op.”

Compost

Daarnaast ontpopt De Bree Solutions zich tot medemarktleider in de verwerking van groenafval. “Klanten kunnen hun tuinafval op vijf sites van ons bedrijf aanleveren. Via onder andere haksel- en zeefprocessen wordt het groenafval gecomposteerd tot Vlacogecertificeerde compost, dat als bodemverbeteraar belangrijk is voor de agrarische sector, bloemen- en plantentelers. Indien klanten dat willen, kunnen we die groenverwerking ook op hun site uitvoeren.”

Ook op het vlak van waterzuivering levert het bedrijf nuttige diensten. Onze waterzuiveringsinstallatie vertolkt een cruciale rol voor het reinigen van ons eigen afvalwater als dat van externen, dat we in grote mate kunnen hergebruiken voor onze eigen reinigingsactiviteiten, de carwash en andere interne processen. De waterbehandeling gebeurt onder meer door zandfiltratie en filters met actieve kool. Die laatste filters zijn installaties waarbij de actieve kool wordt vervangen zodra ze verzadigd is. De partner die deze installaties levert, werkt met ingenieuze processen die ervoor zorgen dat ook die actieve kool weer inzetbaar is.”

Verticale integratie

Het ecologisch gedachtegoed van De Bree Solutions sluit naadloos aan bij hun businessmodel. “We werken met een zo verticaal mogelijke integratie, waarbij het absolute streefdoel is om zo weinig mogelijk afval te moeten storten. De principes van de Ladder van Lansink (met in chronologische volgorde: preventie, hergebruik, recyclage, verbranding met energierecuperatie, verbranden zonder energierecuperatie en storten) trachten we elke dag zo goed mogelijk naar de praktijk te vertalen.”

Het businessmodel van De Bree Solutions is deels geïnspireerd door groene ideologie, maar eigenlijk is er gewoon geen andere keuze, beseft Yves Dupont. “Je merkt dat steeds meer multinationals, grote ondernemingen en de overheid ESG-doelstellingen opnemen in hun eisen aan leveranciers en/of aanbestedingen. Dat is een goede zaak. Het is ook een item bij de aanwerving van bio-ingenieurs en andere kennisprofielen die zich bij hun studiekeuze lieten inspireren door zorg voor het milieu. Dat is een positieve evolutie, al betekent dat nog niet dat al onze vacatures even vlot ingevuld geraken”, besluit de CEO.

De Bree Solutions in cijfers

Bij De Bree Solutions werken circa 150 mensen, verspreid over negen vestigingen in Vlaanderen, Wallonië en Nederland. In 2023 is de onderneming goed voor een omzet van 30 miljoen euro. “Van de 130.000 ton grond die we jaarlijks verwerken, is 100.000 ton herbruikbaar. Ook bij de productie van compost (100.000 ton aan groenafval als grondstof) zitten we aan een recuperatiegraad van meer dan 50 procent. Per jaar zuiveren we 80 miljoen liter water. We gaan voor maximaal hergebruik, het water dat we hiervan nog lozen voldoet aan de strengste normen en levert dus geen belasting voor de riolering op.”

www.debree.be

De Bree Solutions nv

De Bree Solutions verwerkt afvalstromen in de ruimste zin van het woord, specialiseert zich in rioolrenovatie en is ook goed thuis in industriële reiniging. Sinds de recente overname van de firma Dirk Cools uit Lichtervelde is daar ook het milieuvriendelijk reinigen van fietspaden en wegen bijgekomen.

Krommewege 31G
9990 Maldegem - België

T. 050 72 87 30

info@debree.be
www.debree.be

 

 

 

 

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels