De duurzame kracht van Afrikaans hout
Joris Verhaeghe, Sam Maelfait Callens African Woods

De duurzame kracht van Afrikaans hout

Bedrijfsprofiel - Callens African Woods

Oerdegelijk Afrikaans kwaliteitshout, verwerkt en bewerkt volgens de regels van de kunst: met die aanpak maakt Callens African Woods al jarenlang het verschil. Het familiebedrijf investeert in beide continenten in een duurzame aanpak. “Net omwille van die ‘sustainability’, is Afrikaans hout tegenwoordig een erg populair product voor gevelbekleding”, vertelt zaakvoerder Sam Maelfait.

Afrikaans hout staat erg goed aangeschreven in de markt. Het is een nicheproduct dat bij projecten met hoge kwaliteitseisen vaak wordt toegepast. “Zeker in gevelbekleding zien we een groeiende vraag naar onze producten”, legt Joris Verhaeghe uit. “Naast het esthetische aspect heeft de lagere CO2-emissie daar een belangrijke impact op. Ook de lange levensduur van onze producten is een essentiële troef.”

Thermisch modificeren

Intussen past Callens African Woods zich voortdurend aan de veranderende
regelgeving aan. “Europese brandveiligheidsnormen voor houten gevelbekleding werden aangescherpt, met aandacht voor het verschil tussen onbehandeld en behandeld hout. De regelgeving staat onbehandeld hout nog toe zonder aanvullende testen. Daardoor komen heel wat duurzame Afrikaanse houtsoorten in aanmerking zonder verdere behandeling. Snelgroeiende houtsoorten, zoals Ayous en Frake, die Callens in Rekkem zelf thermisch behandelt in functie van een veel hogere duurzaamheidsklasse, moeten nu verplicht getest worden om aan brandveiligheidsklassen te voldoen.” 

“We hebben de voorbije jaren in België fors geïnvesteerd in geavanceerde machinale bewerkingen en doen dat ook in ons atelier in Kameroen, waar 170 mensen aan de slag zijn. Door het hout daar te upgraden tot een halffabricaat of een afgewerkt product, verschepen we bovendien veel minder afval.”

Daarnaast is Callens African Woods heel goed voorbereid op de EUDR-verordening over ontbossingsvrije producten. “Die impliceert dat geproduceerde, geïmporteerde en geëxporteerde producten ontbossingsvrij moeten zijn. Zo moet de herkomst van producten zoals hout, rubber, cacao, koffie … gekend zijn. Het is vooral door het lobbywerk van stakeholders uit onder meer China, de Verenigde Staten en Brazilië dat de inwerkingtreding van die wetgeving is uitgesteld tot eind 2025, maar wij zijn nu al volledig voorbereid om de herkomst van onze producten aan te tonen.”

Het hout is afkomstig van de Afrikaanse Westkust, met naast Kameroen ook Gabon en Congo-Brazzaville, Ivoorkust en Ghana. “Onze belangrijkste klanten situeren zich in België, Nederland en Frankrijk. In de toekomst willen we ook in Engeland nadrukkelijker aanwezig zijn en nog sterker inzetten op bewerkingen zoals drogen, zagen, schaven, vingerlassen, enzovoort. We zijn alleszins helemaal klaar voor het moment dat de markt weer in stijgende lijn gaat”, besluit Sam.

Callens African Woods
Waterstraat 25
8930 Rekkem
T. 056 413 383


info@houtcallens.be
www.houtcallens.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels