In de dagelijkse drukte berusten veel bedrijfsleiders op hun huidige fiscale strategie. Nochtans verandert de wetgeving snel. Wie niet voorbereid is, loopt geld mis. Met een regelmatige fiscale herziening laat u geen kansen onbenut.
Is uw facturatie al gedigitaliseerd? Is uw bedrijfsleidersloon nog optimaal? Hoe zit het met de huurgelden? Farah Bossuyt, vennoot bij accountancy- en fiscaliteitskantoor Stemafisk, deelt drie concrete tips om de belastingdruk van uw onderneming te verlagen en uw winstpotentieel te maximaliseren.
Zet uw digitale facturatie op punt
Vanaf 1 januari 2026 is het verplicht om al uw facturen aan b2b-klanten digitaal te versturen in UBL-formaat via het Peppol-netwerk. Dat vraagt om aangepaste software. Verouderde facturatiepakketten ondersteunen die update vaak niet. Voor wie nog geen compatibel pakket heeft, is het vijf voor twaalf.
Twijfelt u of uw huidige systeem compatibel is? Controleer het via de lijst van geregistreerde leveranciers die de overheid publiceerde, of ga rechtstreeks te rade bij uw softwareleverancier of accountant. Voor basis facturatie bestaat al een oplossing voor nog geen vijf euro per maand. Voor complexe facturatie stemt u de mogelijke opties het best af met uw accountant.
Optimaliseer uw bedrijfsleidersloon
Keert u zich al jaren hetzelfde loon uit als bedrijfsleider? U bent heus niet alleen. Het klassieke bedrag van 45.000 euro levert onder bepaalde voorwaarden een lager vennootschapstarief op van 20 procent in plaats van 25 procent, maar dit voordeel beperkt zich tot de eerste 100.000 euro belastbare winst. Bovendien wordt dit loon zwaar belast: personenbelasting, gemeentebelasting en 20,5 procent sociale bijdragen tikken de finale rekening stevig aan. Het voordeel van die 5 procent vervliegt snel door de hogere belastingtarieven die persoonlijk te betalen zijn. Het minimumloon voor bedrijfsleiders om het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten wordt als gevolg van het federaal regeerakkoord binnenkort nog eens opgetrokken naar 50.000 euro. Dat bedrag zal voortaan ook geïndexeerd worden.
Een alternatief? Dividenduitkeringen. Met VVPR-bis-dividenden bijvoorbeeld, betaalt u maar 15 procent roerende voorheffing. Een liquidatiereserve kost u dan weer 10 procent roerende voorheffing bij aanleg en 5 procent bij uitkering. Kies de juiste optie in samenspraak met uw accountant, die u ook correct kan informeren over de fiscale wachttermijnen die gepaard gaan met deze uitkeringen.
Herbekijk uw huurgelden
Betaalt uw vennootschap huur aan u als bedrijfsleider voor het gebruik van (privé-)eigendommen zoals een kantoor, opslagruimte of loods? Vaak loont het om deze huurgelden nog eens onder de loep te nemen. Te hoge of te lage huurgelden hebben fiscale gevolgen.
Betaalt u te veel huur? Dan wordt dit bedrag geherkwalificeerd in uw personenbelasting, bovenop uw eigen loon. Een vruchtgebruikconstructie kan dit mogelijks counteren. Hierbij verkoopt u de beroepsmatige delen van uw eigendom tijdelijk in vruchtgebruik aan uw vennootschap. Zo schrijft u de kosten af in plaats van ze als huur uit te betalen. Na de afgesproken termijn keert het vruchtgebruik automatisch terug naar u zonder betaling van registratierechten. Betaalt u te weinig huur? Overweeg dan een indexatie om uw vergoeding niet onnodig te beperken.
Onthoud dat elke situatie uniek is. Wat fiscaal het meest interessant is voor het ene bedrijf, is dat niet noodzakelijk voor het andere. Schakel een expert in om de fiscale kansen voor uw bedrijf in kaart te brengen.
Stemafisk
www.stemafisk.be