Duurzame innovatie en ontwikkeling voor circulair bouwen
Yves Degezelle. Devagro

Duurzame innovatie en ontwikkeling voor circulair bouwen

Bedrijfsprofiel - Devagro

Als onestopshop voor infrastructuurwerken, beton, recyclage, afbraak en bodemsanering draagt Devagro actief bij aan circulair bouwen. Door in te zetten op onderzoek en ontwikkeling biedt het West-Vlaamse bedrijf innovatieve bouwoplossingen. Daarnaast maakt het gebruik van waterwegtransport en groene energie voor hun eigen sites.

In 1989 startte Devagro als aannemingsbedrijf voor grond– en infrastructuurwerken, zoals wegenissen. Daar kwam al snel de tak afbraakwerken bij, van waaruit hun expertise in recyclage en bodemsanering groeide. Tegelijk opende het de deur naar innovatieve betonoplossingen. De doelstelling van Devagro werd snel duidelijk: alternatieven aanreiken waarbij circulariteit en duurzaamheid de rode draad vormen. Zo biedt het bedrijf, met sites in Desselgem en Harelbeke, een antwoord op de uitdagingen binnen de sector. “Grondstofschaarste, hoge energiekosten en een aanzienlijke CO2 -uitstoot zijn maar enkele voorbeelden”, zegt zaakvoerder Yves Degezelle. “In onze branche is circulariteit essentieel. Daarom zetten we volop in op recyclage en herbestemming van afvalproducten.”

Met een rechtstreekse aansluiting op de windturbine op hun site en optimaal gebruik van vervoer over waterwegen draagt Devagro zijn steentje bij aan een leefbare omgeving. Het bedrijf is vooral actief in West– en Oost-Vlaanderen, maar voert afbraak– en saneringsprojecten in quasi heel België uit. Hun klantenportfolio bestaat uit openbare besturen en privébedrijven.

Hoogwaardige toepassingen uit recyclage

In alles wat Devagro doet, staan mens en milieu centraal. Voor bodemsanering streeft het naar een zo laag mogelijke impact op de omgeving. Voor afbraakwerken hanteert het bedrijf een selectief proces. Yves: “Op de werf wordt alles geïnventariseerd en opgedeeld. Ferro, non-ferro en isolatiemateriaal sturen we rechtstreeks door naar andere verwerkers. Op onze sites gaan we aan de slag met steenpuin, dat we via breek-, was– en zeefinstallaties omvormen tot nieuwe grondstoffen. De gecertificeerde afgewerkte producten gebruiken we als grondstof in onze betoncentrale. Dit ‘groene’ beton gebruiken we voor onze infrastructuurafdeling en verkopen we extern. Het groene beton voldoet aan alle kwaliteitseisen en wordt ondersteund door het BENOR-label.”

Dat Devagro zelf nieuwe betonrecepturen uitwerkt, is geen toeval. Het bedrijf neemt bewust een voortrekkersrol in circulair bouwen. Met een inhouse labo zoekt het steeds naar nieuwe toepassingen voor gerecycleerd materiaal. “Als echte bouwpartner denken we mee met de klant en het studiebureau. Willen we een zo groot mogelijke impact, dan zijn we idealiter al bij de studiefase betrokken. Door onze rijke expertise en zin voor innovatie hebben we een duidelijke visie voor ogen en staan we klaar om die met anderen vorm te geven.”

Devagro
Pitantiestraat 100
8792 Waregem - België
T. 056 70 37 44

info@devagro.be
www.devagro.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels